Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

AFVISNING. Kriminelle asylansøgere skal ikke have mulighed for at få opholdstilladelse i Danmark, mener Dansk Folkeparti.
Foto: MARTIN LEHMANN (Arkiv)

AFVISNING. Kriminelle asylansøgere skal ikke have mulighed for at få opholdstilladelse i Danmark, mener Dansk Folkeparti.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerlige: Enhver lovovertrædelse skal give automatisk afslag på asyl

Dansk Folkeparti fremlægger fem vidtgående stramninger af udlændingeområdet.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Asylansøgere skal holde sig på dydens smalle sti, ellers kan de glemme alt om at få ophold i Danmark.

Det mener Dansk Folkeparti, der i dagens udgave af Berlingske fremlægger fem vidtgående stramninger af udlændingepolitikken.

»Budskabet er, at hvis du begår kriminalitet, så skal det automatisk være lig med afslag på din ansøgning om asyl. Uanset hvad det er,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen til avisen.

Opbakning fra V og LA

I dag indgår især grov kriminalitet i Flygtningenævnets behandling af asylsager. I 2013 fik ni asylansøgere afslag på grund af kriminalitet begået i Danmark. I alt blev 896 asylansøgere i samme periode sigtet for 1.077 lovovertrædelser. I 324 af sagerne var sigtelserne så alvorlige, at de efterfølgende blev varetægtsfængslet.

Men fremover skal der altså ikke være nogen nedre grænse for, hvilke overtrædelser af straffeloven, der skal have konsekvenser for behandlingen af en asylsag.

ØSTERGAARD

Dansk Folkeparti får opbakning til forslaget fra både Venstre og Liberal Alliance, mens de konservative er mere skeptiske:

»Folk skal jo have behandlet deres sag. Det handler ikke om, hvem der kan være mest hardcore på udlændingepolitikken. Det her lyder mest som en konkurrence om, hvem der kan puste sig mest op. Og sådan en hanekamp har jeg ikke noget ønske om at indgå i. Konservative er tilhængere af en stram og retfærdig udlændingepolitik, men det skal også kunne lade sig gøre,« siger politisk ordfører Mai Mercado til Berlingske.

Budskabet er, at hvis du begår kriminalitet, så skal det automatisk være lig med afslag på din ansøgning om asyl. Uanset hvad det er

Heller ikke hos regeringen er man begejstret. Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, har svært ved at se behovet for en stramning.

»Det, som jeg synes, at de her partier glemmer, er, at det allerede i dag har betydning for ens asylbehandling, hvis man begår kriminalitet, og der foregår allerede i dag rigtig mange udvisninger som følge af kriminalitet. Så jeg savner svar på, hvor konkret de vil ændre i forhold til den meget stramme lovgivning, vi allerede har i dag«, siger hun til Politiken og tilføjer:

»Spørgsmålet er, om Dansk Folkeparti reelt vil opsige retssamfundet, for det er jo det, de lægger op til, hvis de ikke ønsker, at man skal sættes for en dommer, hvis der er mistanke om kriminalitet. Betyder det her, at vi ikke længere skal være retssamfund, som vi ellers bryster os af, og som jo lige præcis gør, at vi står i modstrid til de lande, hvor der er islamisme, og som mange mennesker flygter fra?«

Forslag bryder med konventioner

Direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, bekræfter, at en asylansøgers kriminalitet allerede i dag påvirker behandlingen vedkommendes sag. Det vil dog være kontroversielt og decideret fjerne retssikkerheden, hvis man giver ordrer til, at en asylsag standses, inden den givne asylansøger er dømt, pointerer han.

Og i det hele taget bevæger Dansk Folkepartis fem forslag til ændringer af udlændingepolitikken sig på grænsen af, hvad der er tilladt.

ASYLUDSPIL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Berlingske vil partiet vil udover det automatiske afslag ved lovovertrædelse også gøre det nemmere at udvise udlændinge, der har begået kriminalitet, ved at fjerne hensynet til om den udviste har tætte familiebånd til Danmark, som det strider mod menneskerettighederne at bryde.

De kriminelle udlændinge skal heller ikke have mulighed for at opnå statsborgerskab i Danmark, og så skal statsborgerskab i det hele taget være midlertidigt i ti år og betinget af, at ansøgeren ikke overtræder straffeloven. Endelig skal udlændinge, der ikke kan udvises frihedsberøves eller bære fodlænke.

Kommission skal se på Danmarks forpligtelser

Forslagene bryder enten med internationale konventioner eller udfordrer dem kraftigt.

For at komme udover den forhindring, mener Dansk Folkeparti, at Danmark skal opsige de konventioner, der er problemer med og efterfølgende tiltræde dem med forbehold, ligesom man kender det fra det danske EU-medlemsskab.

Samtidig vil Martin Henriksen have nedsat en kommission, der skal se på Danmarks internationale forpligtelser, som ofte står i vejen for de stramninger af udlændingeloven, som DF gerne vil gennemføre.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden