Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Måling. Langt hovedparten af S-vælgerne mener godt, Thorning kan fortsætte som formand i tilfælde af valgnederlag. Venstres vælgere er delte, om Løkke kan.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Måling. Langt hovedparten af S-vælgerne mener godt, Thorning kan fortsætte som formand i tilfælde af valgnederlag. Venstres vælgere er delte, om Løkke kan.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne: Thorning kan bedre tåle et nederlag end Løkke

Langt hovedparten af S-vælgerne mener godt, Thorning kan fortsætte som formand i tilfælde af valgnederlag. Venstres vælgere er delte, om Løkke kan.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På torsdag falder vælgernes dom.

På torsdag må enten Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) opgive drømmen om at blive statsminister i Danmark i de kommende år.

Ifølge flere politiske kommentatorer er torsdag derfor dagen, hvor enten Løkke eller Thornings karriere som partileder når til vejs ende. De kan ikke tåle et valgnederlag, lyder analysen flere steder.

Men spørger man danskerne kan Helle Thorning-Schmidt bedre tåle et nederlag end Lars Løkke Rasmussen.

Det viser en meningsmåling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2.

54 procent af danskerne erklærer sig således overvejende eller helt uenige i, at Lars Løkke Rasmussen fremadrettet vil være den bedste formand for Venstre, hvis det ender med en rød valgsejr. Kun 23 procent er enten helt eller overvejende enige i, at det vil være bedst, at Venstres formand også efter et nederlag hedder Lars Løkke Rasmussen.

Til sammenligning er 28 procent helt eller overvejende uenige i, at den nuværende statsminister vil være den rette leder for Socialdemokraterne, hvis hun og rød blok lider nederlag. 48 procent af danskerne er til gengæld helt eller overvejende enige i, at Helle Thorning-Schmidt også fremadrettet vil være den bedste formand for Socialdemokraterne - selv hvis det ender med en blå valgsejr.

1.022 respondenter har deltaget i målingen.

Politisk redaktør: Næsten umuligt for Løkke at blive, hvis han taber

Målingen er ifølge Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, først og fremmest et udtryk for det, mange andre målinger allerede har vist længe, nemlig at Lars Løkke Rasmussen er langt mindre populær i befolkningen, end Helle Thorning-Schmidt er.

Og det bidrager yderligere til konklusionen om, at Lars Løkke Rasmussen nok vil trække sig, hvis ikke han får muligheden for at danne regering efter valget.

»Sagen er selvfølgelig, at en af de to statsministerkandidater om tre dage har tabt valget og dermed står i den situation, at de skal finde ud af, hvad der så skal ske. Og derfor er det selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvordan folkestemningen er«, siger Jesper Thobo-Carlsen og fortsætter:

»Vedkommende, der taber, skal jo beslutte, om han eller hun vil kaste håndklædet i ringen og trække sig med det samme, om man vil overdrage magten lidt hen ad vejen frivilligt eller om man vil prøve at blive siddende. Det her fortæller endnu en gang, at det næsten er umuligt for Lars Løkke Rasmussen at blive siddende i tilfælde af nederlag«, siger Jesper Thobo-Carlsen.

Det har længe været forventningen, at også Helle Thorning-Schmidt vil trække sig i tilfælde af et valgnederlag. Men denne måling styrker dem, der mener, at den konklusion ikke nødvendigvis bliver en realitet, hvis den røde blok taber valget, siger Politikens politiske redaktør.

»Målingen tyder på, at der vil være en forståelse i befolkningen, hvis hun fortsætter«, siger Jesper Thobo-Carlsen, der dog stadig tror mest på, at Thorning trækker sig, hvis valget ender med blå sejr.

»Jeg vil dog stadig tro, at det mest sandsynlige er, at hun trækker sig. Måske ikke med det samme, men jeg tror ikke, hun går til valg som formand om fire år, hvis hun taber på torsdag«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Socialdemokraternes vælgere har stor Thorning-tillid - også i tilfælde af nederlag

Mens både Venstre og Socialdemokratierne har fremstået homogene og formandsopbakkende under den valgkamp, der når sit klimaks med valget på torsdag, så vil der i Venstre være en stor fraktion, der mener, at Løkke må gå af, hvis han ikke leverer regeringsmagten. Hos Socialdemokraterne har Thorning styrket sin position med fremgangen.

Blandt partiernes vælgere er der også meget stor forskel på, om de mener, henholdsvis Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt kan fortsætte, hvis de taber.

Blandt Venstres vælgere er 43 procent helt eller overvejende enige i, at Lars Løkke Rasmussen også fremadrettet er den rette Venstre-formand, mens 42 procent er helt eller overvejende uenige. Resten siger enten 'hverken/eller' eller 'ved ikke'.

Blandt de socialdemokratiske vælgere er billedet helt anderledes. 74 procent af dem er helt eller overvejende enige i, at Helle Thorning-Schmidt også er den rette formand fremover i tilfælde af borgerlig valgsejr, mens kun 15 er helt eller overvejende uenige.

Og på den måde giver målingen statsministeren en mulighed for at have noget at have eventuelle fortsatte formandsambitioner i, mener Jesper Thobo-Carlsen.

»Målingen siger det, vi allerede ved; at Thornings popularitet er vokset markant det seneste halve år. Det i sig selv gør, at hun vil have et fundament at stå på, hvis hun vælger at sige, at hun gerne vil fortsætte som formand for Socialdemokraterne«, siger han:

»Thorning står uantastet og uimodsagt som leder. I hvert fald frem til valget. Men hvis hun taber, vil der nok stadig være en forventning blandt mange Socialdemokrater om, at det så ligger i kortene, at Mette Frederiksen skal overtage formandsposten i partiet. Og hvis hun trodser den forventning, kan der opstå usikkerhed omkring hendes lederskab. Spørgsmålet vil være, om hun vil risikere det«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Venstres statsministerkandidat er situationen mere klar, siger Jesper Thobo-Carlsen. For Løkke er torsdag et spørgsmål om vind eller forsvind.

»Lars Løkke Rasmussens lederskab blev åbenlyst udfordret sidste sommer, hvor det kun var med det yderste af neglene, at han fastholdt det. Han fik et skud mere, men hvis han ikke leverer regeringsmagten på torsdag og alligevel vil blive siddende, vil der internt i partiet komme en voldsom modstand mod ham som formand for Venstre«, siger Jesper Thobo-Carlsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden