Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Valg. Lars Løkke Rasmussen, Morten Østergaard og Helle Thorning-Schmidt mødtes onsdag aften i partilederrunden på TV 2.
Foto: UNGER ANTHON

Valg. Lars Løkke Rasmussen, Morten Østergaard og Helle Thorning-Schmidt mødtes onsdag aften i partilederrunden på TV 2.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

23 dage på 5 minutter: Beskidte tricks, gamle travere og nye idealister

Efter tre ugers valgkamp er vælgerne delt i rød og blå, men mange er enige om at være utilfredse med den negative debat.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endelig. Det er efterhånden mange meningsmålinger siden, statsminister Helle Thorning-Schmidt udskrev folketingsvalg. Fire partilederrunder og fire til tider bidske tv-dueller senere er Christiansborg pyntet op til dagens heftigt tv-transmitterede fest for folkestyret. Danskerne skal til valg. Ingen kan forudsige resultatet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har i det meste af valgkampen optrådt smilende og udstrålet overskud, og i onsdagens sidste tv-duel lovede hun fortsat bredt samarbejde, men Socialdemokraternes kampagne har været præget af flere personangreb på Lars Løkke Rasmussen.

I slutspurten sendte S-borgmestre breve ud til 300.000 vælgere med løst funderede påstande om, hvad Venstres bebudede nulvækst konkret vil betyde for dem. En sammenbidt Lars Løkke Rasmussen indkaldte onsdag til pressemøde, hvor han kritiserede Socialdemokraternes kampagne for stort set kun at have handlet om ham og Venstre.

Thorning har åbenlyst satset på, at hendes større personlige popularitet sammen med Løkkes nulvækst skulle tiltrække vælgere fra DF. Det er lige så åbenlyst, at Lars Løkke Rasmussen har satset på, at udlændingepolitik endnu en gang skulle være den borgerlige valgkampstrumf.

Det satte tonen og gav Venstre initiativet, da Lars Løkke Rasmussen midt i valgkampen med dyb alvorsbas annoncerede, at det store antal flygtninge fra især det borgerkrigsramte Syrien udgør en trussel mod det danske samfund, der ikke vil kunne rulles tilbage, medmindre der »hastestrammes«. Nye tal for Danmarks aktuelle placering på EU’s liste over asylmodtagerlande tog dog noget af brodden af angrebet.

De borgerlige partier gik lidt frem i meningsmålingerne, men ikke så meget, og kort efter var den borgerlige føring skrumpet ind. Erhvervsfolk rejste i medierne kritik af valgkampen for at fokusere for lidt på deres behov for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Debattens generelt negative tone over for udlændinge gør det ikke lettere, forklarede nogle. Det såkaldte udlændingekort er muligvis ikke, hvad det har været.

Valgkampen igennem har Venstre bevæget sig tættere på Dansk Folkeparti, og da Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, samtidig har tøjlet sin tidligere hidsige retorik og har ført en vellykket kampagne ved at undlade at tale det borgerlige samarbejde ned, fremstår blå blok mere samlet end længe. Selv om partierne reelt er langt fra hinanden i den økonomiske politik.

ANALYSE

Omvendt har Socialdemokraterne og Radikale Venstre, der ellers har fået regeringssamarbejdet til at fungere glat uden SF, talt sig længere fra hinanden. I nogle tilfælde har det allerede haft konsekvenser. Ikke mindst Radikale Venstre, der er presset af sine to ’udbryderpartier’ Alternativet og Liberal Alliance, har luftet mange særstandpunkter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I det evige spørgsmål om skattestoppet for ejendomsværdiskatten pressede Radikale Venstres offensiv Socialdemokraterne til at frede skatten frem til 2025. I asylpolitikken vil Helle Thorning-Schmidt stramme reglerne hen over midten. Da hun i tirsdagens partilederrunde sagde, at hun har »styr på« de radikale, pressede det Morten Østergaard til at love at stå vagt om sine »forbedringer«. Eller det, som Venstre kalder »lempelser«. Det gjorde det nemt for Løkke Rasmussen at spørge, hvem han skal lave stram udlændingepolitik med, hvis Socialdemokraterne er i regering med de radikale.

Det var en relativtspredt valgkamp med få fælles dagsordener. De borgerliges fælles EU-kurs kan være den enkeltbegivenhed, der får størst betydning. I avisannoncer erklærede Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative deres støtte til Storbritanniens kamp for at genforhandle landets forhold til EU og begrænse andre EU-borgeres adgang til sociale ydelser. Det letter Dansk Folkepartis vej ind i en eventuel borgerlig regering og har også kimen til at kunne splitte det hidtidige flertal bag EU-politikken.

Hvis valgkampen er en slags temperaturmåling på demokratiet, er der visse symptomer på utilfredshed i befolkningen. Halvdelen af vælgerne ventes at stemme på partier, der ikke åbent ønsker at tage et regeringsansvar. Nogle synes at vende sig imod kynismen på Christiansborg. Det virker, som om Uffe Elbæks Alternativet er vokset i meningsmålingerne, hver gang nogen har kritiseret ham for at mangle politisk realisme. Det var så valgkampen 2015.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden