Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De seneste exit-polls indikerer at DF er Danmarks næststørste parti. Kilde: politiken.tv/ Mathias Fjeldborg, Mikkel Fosgrau Stoumann

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Exitpolls tyder på dødt løb - og placerer nordatlantiske mandater i kongemagerrollen

Blokkene ligger tæt, viser exitpolls.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver de meget små marginaler, der afgør det store udfald af folketingsvalget.

Det har længe været den tendens, meningsmålingerne pegede i retning af. Og nu bidrager de første exitpolls til billedet af et afstemningsresultat, hvor de to blokke kommer til at ligge meget tæt på hinanden.

Der er kommet i alt fire exitpolls. To fra Metroxpress (Yougov), en fra DR (Epinion) og en fra TV 2 (Megafon). Indregner man det forventede resultat fra Nordatlanten med 3-1 til rød blok giver to målinger rødt flertal, mens to målinger giver blåt flertal.

Rød blok står til 87 mandater, mens blå blok erobrer 88 mandater, viser Megafons exitpoll, der blev offentliggjort i TV 2.

Tallene viser noget nær en halvering af de radikale, som mister 8 mandater, en kraftig reduktion af Venstre – 6,7 procent og 12 mandater - og et socialdemokrati, der lige holder sig på samme niveau som ved samme valg. Partiet vinder et enkelt mandat.

Alternativet kommer ind med 4,9 procent af stemmerne og 9 mandater. Enhedslisten vokster med et par procentpoints og 3 mandater. Dansk Folkeparti går 10 mandater frem.

SF går 4 procent tilbage og mister 7 mandater, mens Konservative mister 2 mandater.

DR's exitpoll giver blå valgsejr

Danmarks Radios exitpoll fra Epinion er foretaget blandt 4.524 vælgere, der har afgivet deres stemme. Den giver et snævert blåt flertal på 89 mandater mod 86 mandater til rød blok.

I procenter fordeler stemmerne sig med 49,1 procent af stemmerne til rød blok mod 50,9 til blå blok. Hvis denne måling står til troende, vil Lars Løkke Rasmussen altså blive statsminister

»Det ser uhyggeligt tæt ud«, siger Inger Støjberg, Venstres politiske ordfører, mens Bjarne Corydon, Socialdemokraternes finansminister, konstaterer, at sådanne målinger før har vist sig ikke at være præcise.

»Jeg tror, at vi skal forberede os på en lang nat«, siger han.

Målingen viser de allerede kendte tendenser fra andre målinger under valgkampen. Liberal Alliance får en solid fremgang til 8,2 procent, Alternativet stormer ind med 4,9 procent, mens Dansk Folkeparti går frem til 18,5 procent af stemmerne.

Socialdemokraterne får en lille fremgang til 25,7 procent, Venstre går markant tilbage og lander på 20,2 procent. Enhedslisten får 7,8 procent af stemmerne, de radikale står til 5,2, og SF 5 procent.

De konservative står til en lussing med blot 3,3 procent af stemmerne.

»Der er ingen tvivl om, at det her må man som parti tage alvorligt«, siger politisk ordfører for de konservative, Mai Mercado.

Kristendemokraterne kommer med 1,1 procent af stemmerne ikke i Folketinget.

Dødt løb i måling i Metroxpress

Allerede i eftermiddags klokken 17 offentliggjorde Metroxpress en exitpoll, der lagde op til en historisk valggyser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Målingen blev foretaget af Yougov baseret på 2.126 afgivne stemmer fra klokken 9.10 i morges til klokken 15.30. Den viste, at blå blok anført af Lars Løkke Rasmussen står til 50,4 procent af stemmerne, mens rød blok med statsmininister Helle Thorning-Schmidt i front står til 49,5 procent af stemmerne (på grund af afrunding giver de to tal 99,9 procent).

Mandaterne fordeler sig med 88 mandater til blå blok og 87 procent til rød blok.

Et par timer senere blev den opdateret, da antallet af adspurgte var steget til 2.924. Nu stød rød blok til 88 mandater og blå blok til 87.

Ifølge Metroxpress er den statistiske usikkerhed i målingen højest 2,1 procentpoint, hvilket betyder, at der i realiteten er dødt løb mellem de to blokke i dansk politik.

Hvis det endelige valgresultat kommer til at flugte med denne exitpoll, vil interessen meget hurtigt samle sig om de fire nordatlantiske mandater. I skrivende stund står Thorning-Schmidt til at få støtte fra 3 mandater, mens et enkelt mandat støtter Lars Løkke. Med Nordatlanten vil flertallet i Folketinget dermed tippe fra blå til rød, 90-89.

Under alle omstændigheder tegner dagens valg til Folketinget til at blive det tætteste i dette årtusinde. Vi skal tilbage til 1998 for at finde en lignende situation, hvor Poul Nyrup på stemmer fra Færøerne lige akkurat sikrede sig flertal for en ny valgperiode.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden