Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Danmark blev blåt og det blev fejret hos Venstre. Kilde: politiken.tv / Mikkel Fosgrau

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forslået Løkke vinder magten - Thulesen er den stærke mand

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl baner vej for en ny valgperiode med Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var Venstre-veteranen Bertel Haarder, der i sin grundlovstale 2014 leverede et rammende citat om partiformand Lars Løkke Rasmussens ejendommelige politiske karriere. Talen blev holdt to dage efter det legendariske hovedbestyrelsesmøde i Odense, hvor den tidligere kommunalpolitiker, amtsborgmester, indenrigs- og sundhedsminister, finansminister og statsminister var et mulehår fra at blive sat fra formandsbestillingen i utide.

»Jeg er enig med journalisten Kaare R. Skou fra Lejre, der sagde om Lars, at »han har ni liv som en kat, og nu er han i gang med det syvende«. Det er ret præcist. Nu er han så i gang med det ottende«, sagde Bertel Haarder i talen fra i fjor.

18. juni 2015 blev endnu en skæbnedag for Lars Løkke Rasmussen. Og som i alle de andre af Lars Løkke Rasmussens mange politiske liv ser det ud til, at han fortsætter sin ofte snublende og haltende, men også stædige og uforligneligt effektive gang videre i toppen af dansk politik.

Valgresultatet i aftes er en slags politisk omvendtslev i forhold til valgresultatet i 2011. Dengang lykkedes det trods svære odds – som følge af mange års regeringsslid på Venstre-renommeet – akkurat ikke at genvinde regeringsmagten. Til gengæld skaffede Lars Løkke Rasmussen den første fremgang til Venstre siden Anders Fogh Rasmussens jordskredssejr i 2001.

Valgsejr i gåseøjne

I år taber Løkke stort på partikontoen og lander på omtrent 20 procent af stemmerne – mindre end Dansk Folkeparti. Men han sikrer samtidig Venstre en hurtig tilbagevenden i regeringsposition, mens Socialdemokratiet og Helle Thorning-Schmidt igen må en tur i opposition.

Lars Løkke Rasmussen er formentlig den mest erfarne tiltrædende statsminister siden Jens Otto Krag i 60’erne – hvis han da ikke også overgår ham. Man kan muligvis kun kalde det en valgsejr for Venstre, hvis man tilføjer nogle gåseøjne. Ikke desto mindre leverer Lars Løkke Rasmussen et politisk comeback af de mest spektakulære i dansk politisk historie. Og sætter samtidig streg under, at han er sin politikergenerations største fighter.

Med sit comeback føjer Løkke nye facetter til fortællingen om en karriere, der en sen juniaften i fjor var snublende tæt på at kæntre i utide

Med sit comeback føjer Løkke nye facetter til fortællingen om en karriere, der en sen juniaften i fjor var snublende tæt på at kæntre i utide, da næstformand Kristian Jensen og Venstres halve bagland truede med at vælte ham af posten efter et rædselsfuldt valg til Europaparlamentet og myriader af pressehistorier om Løkkes partibetalte habitter med en hel del mere.

Men Løkke kører altså videre, og Danmark kan blive ved med at følge den 51-årige mands liv og gerning på første parket.

Det har været Løkkes hovedmål, lige siden han blev partiformand, at vise sig selv, sit parti og det offentlige Danmark, at han var i stand til at vinde statsministerposten selv. Han skal nu i gang med at danne en regering gennem forhandlinger med et bomstærkt Dansk Folkeparti, et betydeligt styrket Liberal Alliance og et svækket konservativt parti.

Varmt takkekort til Thulesen Dahl

Lige nu er det et åbent spørgsmål, hvor længe processen vil vare. Efter en dronningerunde, der ventes at finde sted i dag, vil Lars Løkke Rasmussen blive udpeget som kongelig undersøger med det opdrag at danne en ny borgerlig regering. Disse regeringssonderinger ventes han samtidig at tage fat på i weekenden.

Hvordan regeringen vil blive sammensat er indtil videre et åbent spørgsmål. Løkke har ikke udelukket nogen på forhånd og de kommende uger vil vise, om Danmark skal have en ren Venstre-regering, en regering i kompagniskab med Dansk Folkeparti eller en regering med flere partier som i 80’erne under Poul Schlüters ledelse.

Thulesen Dahls mandattal vil utvivlsomt udstyre Dansk Folkeparti med en parlamentarisk styrke, som overgår den hidtidige storhedstid som støtteparti for VK-regeringen i 00'erne

Man må formode, at Løkke Rasmussen allerede før sin ankomst til Christiansborg havde sendt et varmt takkekort eller sms Dansk Folkepartis dannebrogsfarvede valgfest i Snapstinget i etagen lige under Venstres ditto. Her kunne partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) triumfere for andet valg i træk. Partiet stod sent i aftes til at blive det største i blå blok, og man skal tilbage til 70’erne for at finde et eksempel på, at en regering har et støtteparti, der er større end det statsministerparti, der regerer.

Thulesen Dahls mandattal vil utvivlsomt udstyre Dansk Folkeparti med en parlamentarisk styrke, som overgår den hidtidige storhedstid som støtteparti for VK-regeringen i 00’erne.

Lars Løkke Rasmussen og partiformand Kristian Thulesen har valgkampen igennem ytret sig med betydelig diskretion om et eventuelt regeringssamarbejde. Men de to partier har været omhyggelige med ikke at udelukke et sådant, og Løkke har med sine meldinger i valgkampen om skat, offentlig vækst, EU og grænsekontrol omhyggeligt lagt stier til et intensiveret samarbejdet med Dansk Folkeparti i den kommende valgperiode.

Grumset folketing

Løkke skal nu bevise, at han kan lande en stabil regering i et grumset folketing. De borgerlige partier har evnet at gennemføre en valgkamp, der har været noget nær renset for indbyrdes stridigheder. Klassiske uenighedspunkter om EU- og skattepolitikken er blevet håndteret, så den borgerlige blok på lange strækninger har fremstået mere sammentømret end de to nu afgående regeringspartier, de radikale og Socialdemokratiet.

Kristian Thulesen Dahl skal i de kommende uger gøre op med sig selv og Løkke, om tiden er kommet til et nyt skridt ud i verden som regeringsbærende parti. I aftes fortsatte DF-lederen sin forbeholdne retorik fra valgkampen.

Jeg tror stadigvæk, at vores indflydelse er størst ved, at vi ikke aktivt er en del af en ny regering

»Jeg tror stadigvæk, at vores indflydelse er størst ved, at vi ikke aktivt er en del af en ny regering. Men vi er ikke angste for at sidde i regering«, sagde Thulesen, der muligvis vil kræve indflydelse i form af finansministerposten, hvis det skal komme på tale at gå i regering.

Fra en af de stærke nyvalgte venstrefolk, tidligere regionsformand Carl Holst, lød der i aftes en slet skjult invitation til Thulesen Dahl om at slå pjalterne sammen med Venstre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg vil ikke gøre mig til smagsdommer over, hvad de skal, men personligt vil jeg nok sige, at det er ikke unaturligt, at de går i regering«, lød det fra Holst.

Bertel Haarder er en anelse mere forbeholden: »Der er mange fordele ved at have dem med, absolut. Hvis man ønsker at undgå, at de skal vokse endnu mere, så er det bedste man kan gøre jo, at de kommer i regering. Det kan man jo se i Norge«.

Haarder mener dog, at prisen må være, at DF retter ind efter det brede EU-flertal i Folketinget:

»De må bøje af i EU-linjen«.

EU-skeptisk kurs

Lars Løkke Rasmussen har sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative anvist en mere EU-skeptisk kurs end den, Danmark hidtil har lagt for dagen. En ny regering ventes at støtte den britiske premierminister David Cameron helhjertet i bestræbelserne på at få en ny tilknytning til EU-samarbejdet end man har set hidtil.

Med prorektor Lykke Friis som såkaldt ’turistguide’ var Sveriges tidligere udenrigsminister Carl Bildt gæst ved Venstres valgfest i landstingssalen på Christiansborg. I august i fjor var det Bildts tidligere chef, tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt, der satte fut i fejemøget i den svenske valgkamp med sin opfordring til den svenske befolkning om at »åbne hjerterne« for de titusindvis af indvandrere fra Mellemøsten og Afrika, der i disse år gør Sverige til EU-områdets mest generøse indvandringsland.

Sverige og Danmark har i årevis haft en vidt forskellig tilgang til udlændingepolitikken, og svenske medier har igen i denne valgkamp langet ud efter tonen i den danske indvandrerdebat. Men Carl Bildt havde taget en udpræget diplomatisk retorik med fra Sverige, da han udtalte sig om tonen i den danske valgkamp.

»Vi har jo heller ikke fri indvandring i Sverige. Vi har åbne hjerter i forhold til, hvem der har ret til at komme hertil. Men vi har jo også visse regler. Så forskellene er måske lidt mindre, end hvad man forestiller sig«, sagde Carl Bildt.

Utilfredstillende resultat

I næste valgperiode bliver et af de interessante spørgsmål, om den kommende regerings afskaffelse af SR-regeringens »lempelser« af udlændingepolitikken også i praksis vil resultere i det massive fald i antallet af asylansøgere, som Lars Løkke Rasmussen har bygget en del af sin økonomisk plan for Danmark på.

Selv om humøret steg i takt med indtagelsen af fadøl, er resultatet ikke tilfredsstillende for Venstre. Faktisk skal man helt tilbage til 1990 for at finde et resultat ved et folketingsvalg, der er ringere. Dengang – i Schlüter-epokens sidste fase – samlede Uffe Ellemann-Jensen 15,8 pct. af stemmerne. Siden Anders Fogh Rasmussens jordskredssejr i 2001 har Venstre permanent placeret sig på den rigtige side af de 25 procent.

Selv om humøret steg i takt med indtagelsen af fadøl, er resultatet ikke tilfredsstillende for Venstre

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Løkkes sejr er samtidig en gevaldig oprejsning til to af hans varmeste støtter under partiopgøret i fjor. Det er ikke tilfældigt, at tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen og tidligere forsvarsminister Søren Gade havde let til smil, da de kommenterede udsigten til fire år til med Løkke ved roret. De to kan utvivlsomt se frem til en tak i form af ministerposter i Løkkes kommende regering.

»Hvis det her holder, er det helt uvirkeligt for os, der kæmpede for Lars. Det havde vi selvfølgelig håbet kunne ske, men det er klart, at hvis man har fulgt den her valgkamp, så har man indimellem tænkt, om det kunne holde hele vejen hjem«, sagde Troels Lund Poulsen.

»Hvis han bliver statsminister efter det, han har været igennem, så er det fantastisk«, lød det fra Søren Gade.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden