Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: Peter Hove Olesen
FV 2015

Dagens program: Thorning hos dronningen kl. 11

Socialdemokraterne kan være på vej til ekstraordinær kongres.

FV 2015

Med stemmerne talt op sættes gang i en lavine af begivenheder, der blandt andet skal føre til en ny regering og en ny formand for Socialdemokraterne.

Allerede klokken 11 ventes statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), - ifølge TV 2 - at begive sig mod Amalienborg for at indgive sin afskedsbegæring til dronning Margrethe. Et visit, der normalt varer mindre end 20 minutter, hvorefter regenten går i gang med at konsultere partierne - såkaldt dronningerunde.

Formålet er at finde frem til en kongelig undersøger, der skal udrede muligheden for at danne regering. Alt tyder på, at det bliver Lars Løkke Rasmusen fra Venstre, der kommer til at kaste sig ud i forsøget.

»Der er fire partier, der mener, at jeg skal lede forhandlingerne. Hvis det også er tilfældet i morgen, når vi har været ved dronningen, så må vi tage den derfra«, sagde Lars Løkke Rasmusen under partilederrunden i nat.

Ugers forhandling forude

I mellemtiden fortsætter Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister. Hun beholder således ministerbilen, men står dog kun i spidsen for et forretningsministerium, der kun tager sig af det absolut mest nødvendige.

Selve forsøget på at danne en ny regering kan tage uger. Da S-R-SF-regeringen blev til i 2011 tog det 16 dage at skrive et regeringsgrundlag, der blev til i det famøse storte tårn på Amager. For Løkke venter også svære forhandlinger, der blandt andet kan komme til at handle om, hvorvidt Dansk Folkeparti, Liberal Alliance eller de konservative skal med i regering.

Allerede i dag i klokken 12 til 14 får alle partilederne dog en mulighed for at se hinanden i øjnene. Det sker, når de traditionen tro mødes med mediefolk, journalister og redaktører i Publicistklubben, der indbyder til frokost i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København.

Socialdemokratisk kongres

Hos Socialdemokraterne skal partimedlemmerne finde en afløser for Helle Thorning-Schmidt, der i nat annoncerede sin afgang, hvilket har fået ministre som Nick Hækkerup, Henrik Dam Kristensen, Mogens Jensen og Carsten Hansen med flere til at pege på Mette Frederiksen som ny formand. Også flere menige folketingsmedlemmer peger på den nordjydske socialdemokrat.

»Jeg har netop hørt Helle holde en fantastisk tale. I 10 år har hun været formand. Og det var en enestående valgkamp hun førte an på partiets vegne. Samtidig meldte hun dog at hun vil gå af som formand. Jeg anbefaler Mette Frederiksen som ny formand«, skriver Ole Hækkerup på Facebook.

Iføge DR mødes de 32 medlemmer af partiets hovedbestyrelse allerede i morgen, hvor de ventes at indkalde til en ekstraordinær kongres, der så kan udpege en ny formand.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce