FV 2015

Hvem er inde, hvem er ude af Folketinget?

De personlige stemmer er talt op, og mange markante profiler må forlade Folketinget. Læs her, hvilke kandidater der er inde, og hvem der må vige.

FV 2015

Fintællingen af gårsdagens stemmer til folketingsvalget er i fuld gang.

De 179 mandaterne er fordelt blandt partierne, og mens det står klart, at Danmark nu får en en borgerlig regering, er skæbnen fortsat usikker for mange folketingsmedlemmer.

Mens de personlige stemmetal langsomt tikker ind, giver Politiken dig her et overblik over, hvilke folketingsmedlemmer, der kan fortsætte karrieren, og hvem der skal se sig om efter en ny.

Politikens interaktive liste kan du se, hvem der er valgt, og hvor mange stemmer de har fået.

Politikere, der må forlade Folketinget:

I Sjællands Storkreds gik Radikale Venstre fra to mandater til ét mandat. Og med en forskel på 2413 stemmer måtte tidligere klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i dag erkende, at Zenia Stampe sidder på kredsens radikale mandat.

Carsten Hansen (S) tidligere by-, bolig- og landistriktsminister skal også ud at finde sig et nyt job. Han stillede op i Fyns Storkreds, men efter et voldsomt fald i personlige stemmer, blev han ikke genvalgt. Han har fået 2.567 personlige stemmer imod over 8000 ved sidste valg.

Den tidligere konservative formand Lars Barfoed mister også sit mandat. Partiets tilbagegang betød, at Konservative ikke fik et mandat i Københavns Storkreds, hvor Barfoed var opstillet.

Også Venstres finansordfører Peter Christensen har kastet håndklædet i ringen og opgivet troen på genvalg til Folketinget. »Venstre har fået en røvfuld af Dansk Folkeparti – og det har jeg også«, skriver Peter Christensen på Facebook. Han var opstillet i Sydjyllands Storkreds, hvor Venstre tabte to mandater.

Trine Pertou Mach, der i januar 2014 afløste tidligere formand Villy Søvndal i Folketinget, skriver på sin Facebook-profil, at det ikke er lykkedes hende at blive genvalgt. Hun er kendt som en af stemmerne på SF's venstrefløj og var en af de mest markante kritikere af partitoppen, da SF i 2014 trådte ud af regeringen.

SF må også sige farvel til Steen Gade, der i mange år har været en central del af partiet, men aldrig været bange for at gå imod strømmen. Det lykkedes ikke SF at opnå et mandat i Vestjyllands Storkreds, hvor Steen Gade stillede op og fik 2.111 personlige stemmer.

I Københavns Storkreds Thorningregeringens social- ligestillings- og integrationsminister Manu Sareen (R) se sig slået af Ida Auken, som for knap halvandet år siden skiftede parti fra SF til Radikale Venstre. Hun har fået 10.431 personlige stemmer, mens Manu Sareen har fået 6.168. Antallet af radikale mandater i folketinget er næsten halveret efter gårsdagens valg, og det betyder også, at partiet blandt andet må sige farvel til finansordfører og gruppeformand Camilla Hersom (R).

Jakob Engel-Schmidt (V) skriver ligeledes på Facebook, at Venstre har mistet partiets tredje mandat i Københavns Omegns Storkreds, og at tilværelsen som folketingsmedlem ikke kommer til at fortsætte. Den tidligere formand for Venstres Ungdom er kendt som en af sit partis mest liberale stemmer, og afslutter sin opdatering på Facebook med ordene: »Nu håber jeg ikke, DFs massive fremgang slukker de liberale mærkesager og trækker regeringen væk fra en ambitiøs liberal kurs«.

Venstres massive tilbagegang rammer også partiets integrationsordfører Martin Geertsen, der på sin facebook-profil »Det gik ikke!«. Det samme gælder Mads Rørvig, der har været partiets innovationsordfører.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Københavns Storkreds måtte Özlem Cekic kæmpe med sin formand Pia Olsen Dyhr om et enkelt mandat - en kamp, som formanden vandt med 9.575 stemmer mod Özlem Cekics 6542. »Jeg blev ikke genvalgt. Men min stemme kan ingen tage fra mig. Og den stemme har jeg tænkt mig at bruge«, skriver hun på Facebook. SF må også sige farvel til retsordfører Karina Lorentzen Denhardt.

På Fyn må Annette Vilhelmsen se sin plads i Folketinget gå til Karsten Hønge, der fik tilnavnet »vikaren fra helvede«, da han i perioden op til, at SF forlod regeringen, erstattede den sygemeldte Anne Baastrup i Folketinget.

Klik videre til Politikens interaktive liste for at se, hvem der er valgt, og hvor mange stemmer de har fået.

Opdateres løbende...

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce