Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forhandling. Søren Pape Poulsen tror ikke på, at der kan dannes en borgerlig flertalsregering.
Foto: DRESLING JENS

Forhandling. Søren Pape Poulsen tror ikke på, at der kan dannes en borgerlig flertalsregering.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF og K vender tommelfingeren ned til blå firkløverregering

LA's ønske om regering med alle de borgerlige partier ser umulig ud.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ser ikke en borgerlig flertalsregering som nogen god ide.

Det siger de to partiformænd i forbindelse med de forhandlinger, som Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i dag har indkaldt til på Christiansborg.

»Det er ikke sådan, at vi har formuleret os derinde på en måde, så vi har udelukket, at vi kan komme igen og snakke. Men vi er blevet spurgt, om vi anser det for realistisk, at der kan etableres en flertalsregering. Og det er ikke vores vurdering, at det er realistisk«, sagde Kristian Thulesen Dahl, efter at han sammen med DF-næstformændene Søren Espersen og Peter Skaarup havde brugt en times tid på at snakke om muligheden for en flertalsregering med Løkke Rasmussen.

Og det synspunkt bliver Thulesen Dahl bakket op af de konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

K-formanden, der blev valgt til Folketinget for første gang ved torsdagens valg med 11.500 personlige stemmer, mener heller ikke, at en borgerlig regering med alle fire blå partier er vejen frem.

»Lige nu har han (Løkke, red.) fået den opgave at danne en flertalsregering. Og der tror jeg, vi må sige, at det bliver nok en af de svære opgaver. Vi er enige om, at når vi bliver inviteret til forhandlinger, så kommer vi selvfølgelig, men en flertalsregering ser svært ud. Forskellene er simpelthen for store mellem de fire partier til at kunne sidde i en regering«, sagde Søren Pape Poulsen på vej ind til forhandlingerne med Lars Løkke Rasmussen.

Og da Søren Pape Poulsen kom ud, var tonen den samme:

»Det ser svært ud (med en borgerlig flertalsregering, red.), men det er Løkke, der skal konkludere. Det er ham, der har fået opgaven og ikke mig. Så medmindre der er 90 mandater, der peger på, at jeg skal forsøge mig, så må det være Løkke, der konkluderer. Men vi kan sige, at vores rejse mod en regeringsdeltagelse er lang«.

Offentlig vækst skiller partierne

Grunden til skepsissen over en blå flertalsregering skal især findes i de borgerlige partiers holdning til det offentlige forbrug.

Løkke gik til valg på ønsket om nulvækst, eller udgiftsstop, som han selv ynder at kalde det. Altså må de offentlige udgifter ikke stige.

Men Liberal Alliance, og til dels også de konservative, mener, at der i stedet skal være 'minusvækst' i den offentlige sektor, mens Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti er gået til valg på en vækst i de offentlige udgifter på 0,8 procent.

Løkke taler med alle partier i dag

Venstres formand har meddelt, at han i dag vil snakke med samtlige Folketingets partier for at skabe overblik.

»Jeg skal have en regering, som er manøvredygtig, og det kræver, at jeg taler med alle partier«, sagde Lars Løkke Rasmussen i morges, inden forhandlingsrunderne gik i gang.

Dansk Folkeparti var første parti ved forhandlingsbordet, hvorefter Liberal Alliance og dernæst de konservative blev budt på forhandlinger og kaffe hos V-formanden.

Lars Løkke Rasmussen har fået mandat af dronningen til som kongelig undersøger at afsøge mulighederne for en borgerlig flertalsregering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative. Det sker, efter Liberal Alliances ønske, da de i går besøgte dronningen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden