Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ringkøbing vs Nørrebro: Her er der størst politisk uenighed

Beboere i Ringkøbing og Nørrebro ønskede et vidt forskelligt Danmark, da de gik til urnerne i går.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To personer går ind på en bar. Den ene er fra Ringkøbing, den anden er fra Nørrebro. Diskuterer de politik, kommer de ikke enige ud derfra.

Et tænkt eksempel, bevares. Men et sandsynligt eksempel. Befolkningen i de to valgkredse afveg meget markant fra hinanden, da de afgav stemmer ved gårsdagens folketingsvalg.

På Nørrebro fik Enhedslisten og Alternativet deres bedste resultat i hele lande. I Ringkøbing fik de det dårligste. Omvendt fik Venstre og Kristendemokraterne deres bedste valg i Ringkøbing, mens de fik det værste i Nørrebro. De markante forskelle kan se i nedenstående diagram.

Ifølge valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Stubager er det »meget forskellige mennesker, der bor de to steder«, og de kan have vidt forskellige indtryk af, hvordan Danmark og dets udfordringer ser ud.

Mens Nørrebro er by, er Ringkøbing land, og det skaber vidt forskellig demografi. Ringkøbing er Venstres »kerneland«, mens Nørrebro er det for Enhedslisten, forklarer Rune Stubager:

»Ringkøbing er traditionelt set præget af landmænd, mens Nørrebro er et arbejderkvarter. Stederne har ændret sig, men en del af traditionerne hænger ved«, forklarer han.

Samtidig har religion haft stor betydning i Ringkøbing, hvilket forklarer Kristendemokraternes stærke position.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden