Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forhandlinger. Lars Løkke Rasmussen meddeler pressen, at han ikke kan danne en flertalsregering.
Foto: JACOB EHRBAHN

Forhandlinger. Lars Løkke Rasmussen meddeler pressen, at han ikke kan danne en flertalsregering.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke opgiver at danne flertalsregering

En VOKI-regering vil ikke være manøvredygtig ifølge Venstres formand.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan ikke lade sig gøre at danne en flertalsregering bestående af de borgerlige partier.

Det må den kongelige undersøger, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, konstatere efter dages drøftelser med Folketingets partier.

»Min konklusion er, at det ikke lader sig gøre at etablere en flertalsregering, og det hænger sammen med flere ting. Først og fremmest hænger det sammen med, at min egen standard til en ny regering er, at det skal være en manøvredygtig regering. Derfor er det ikke gjort med, at fire partier eventuelt kunne sætte sig og efter hårde, intense diskussioner gennem, hvad jeg ville forudse, ville være meget lang tid, når et eller andet kompromis, hvis regeringen så ikke kan rykke sig yderligere«, siger han.

ANALYSE

Løkke har af de øvrige partier i blå blok fået mandat til at forsøge at danne en ny regering. Dansk Folkeparti og Konservative har givet ham frit spil til at afsøge forskellige muligheder, mens Liberal Alliance specifikt har bedt ham at undersøge mulighederne for en flertalsregering.

Derfor har det været første mulighed, Løkke har afsøgt. Det er dog den potentielt nye statsministers konklusion, at det ville besværliggøre det brede samarbejde i Folketinget, som han gerne ser fortsætte i en kommende regeringsperiode:

»En flertalsregering bestående af de fire partier med lige præcis 90 mandater vil være en regering, som, når den er blevet enig med sig selv, vil have meget svært ved at flytte sig parlamentarisk. Så af den grund lader det sig ikke gøre«

Uenig om offentlig vækst

Lars Løkke Rasmussen ønsker ikke at kommentere, hvad det politisk adskiller de fire partier, men det formodes, at det først og fremmest er spørgsmålet om størrelsen af den offentllige sektor. Venstre ser gerne, at den bibeholder den størrelse, den har i dag. »Verdens største offentlige sektor skal ikke være større«, har Løkke sagt flere gange.

OVERBLIK

De konservative og Liberal Alliance vil gå skridtet videre og have decideret minusvækst.

Overfor det står Dansk Folkeparti, der kræver mere velfærd og dermed en offentlig vækst på 0,8 procent frem mod 2020.

Formand Kristian Thulesen Dahl taler på grund af sin store valgsejr med ekstra styrke i forhandlingerne, og meldingerne er, at han står meget stejlt på dette spørgsmål.

Ny dronningerunde

Lars Løkke Rasmussen må nu igang med at undersøge muligheden for andre konstellationer. I morgen formiddag vil han meddele dronningen, at en borgerlig flertalsregering ikke kan lade sig gøre og derefter skal partierne igennem en ny dronningerunde, hvor de skal give Venstre-formanden et nyt mandat at forhandle udfra.

Hvilken konstellation Løkke selv ønsker at afprøve, ville han søndag eftermiddag ikke afsløre.

Umiddelbart er mulighederne mange. Det kan være en ren Venstre-regering, det kan være et samarbejde med DF, den klassisk model med de konservative, en uprøvet version med Liberal Alliance eller med både V, K og LA.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden