Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forfatter: DF's valgsejr er Udkantsdanmarks protest mod hovedstadseliten

Danskere i yderområderne kan ikke genkende det billede, som storbypolitikerne tegner af landet, vurderer Lars Olsen.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbejdsløshed. Faldende boligpriser. Megen kriminalitet begået af udlændinge. Overfyldte fængsler. Politikere, der taler hen over hovedet på den almindelige mand på gaden.

Sådan ser virkeligheden ud for mange af de danskere, der stemte på Dansk Folkeparti ved folketingsvalget torsdag. Danskere, der for det meste bor i yderområderne i det sydlige Jylland og på det vestlige og sydlige Sjælland.

Det mener forfatteren og samfundsdebattøren Lars Olsen.

»Når disse danskere i løbet af valgkampen har set Helle Thorning stå og sige, at Danmark er ude af krisen, og at regeringen bør belønnes for sine økonomiske resultater, så er det slet ikke et billede, man kan genkende ude i yderområderne. Her føler folk sig utrygge, de er skeptiske over for reformer, og de har en udbredt mistillid til politikerne. Her er der ikke så mange penge, og mange er abejdsløse. Det, vi har set ved valget, er et et oprør i yderområderne, det underprivilegerede Danmarks stille protest mod hovedstadseliten«, siger Lars Olsen.

Han mener, at der er en række indlysende forklaringer på, at Dansk Folkeparti har opnået så mange stemmer blandt vælgerne, at DF nu er det største parti blå blok med 37 mandater og den største tilslutning i ikke mindre end 17 af 92 valgkredsene.

»Mange af dem, der stemmer på DF, bor i provinsen og er socialt dårligere stillet end dem, der bor i de største byer og nord for København. Men DF er jo ikke kun størst i Sønderjylland. Også i eksempelvis Fredericia, Randers, Esbjerg og Frederikshavn har de fået mange stemmer«, siger forfatteren, som blandt andet har udgivet bøgerne ’Det danske klassesamfund’ og ’Eliternes Triumf’.

Et grundlæggende protestråb

Lars Olsen mener, at valgresultatet har bund i både et socialt aspekt, men også i en geografisk protest. Altså provinsen mod hovedstaden.

»Hvis man kigger på Lars Løkkes bilagssager, så var det jo også tydeligt, at det var i yderområderne, at man var mest harm. Selvstændige og funktionærer i de store byer blev ikke så vrede, de er sgu’ vant til, at man i eksempelvis store, moderne virksomheder bruger 152.000 kroner på at købe tøj til chefen. Men sådan ser virkeligheden altså ikke ud for landmænd, for de ufaglærte og for de arbejdskløse. Penge har en anden størrelsesorden derude, og som en sagde på et tidspunkt, så kunne man for 152.000 kroner købe et godt hus, der hvor han kommer fra«, siger forfatteren og samfundsdebattøren.

POLICAST

I et af de seneste indlæg på hans hjemmeside argumenterer Lars Olsen for, at økonomisk ulighed forandrer et samfund mere dramatisk, end de danske politikere vil være ved.

»At DF sidder solidt på hele den sydlige del af Jylland er udtryk for et grundlæggende protestråb fra en del af befolkningen. Dansk Folkeparti er blevet landets klart største arbejderparti, og landmanden og den lille håndværksmester har, tror jeg, en følelse af, at man ønsker nogle nye boller på suppen«, siger Lars Olsen med henvisning til, at Dansk Folkeparti har kapret rigtig mange stemmer blandt tidligere socialdemokratiske vælgere.

»Man skal ikke tro, at alle folk i yderområderne er racister. En stor del af DF’s fremgang skyldes nogle andre ting. Blandt andet det, at DF ikke er del af det politiske establishment. Samt det, at de to gamle store partier, Venstre og Socialdemokraterne, før i tiden var mere forbundet med folket gennem stærke organisationer og et tæt arbejde med fagbevægelsen. De havde dengang et mere finmasket net, der gjorde, at de kunne føre dialog med folk. Nu oplever danskerne, at de her har at gøre med to topstyredede partier. Også derfor er valgresultatet udtryk for en bredere protest mod eliten«, siger Lars Olsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden