Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringsdannelse. Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl, da han i går var til forhandlinger med Lars Løkke Rasmussen. Nu skruer DF-formanden op for retorikken.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Regeringsdannelse. Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl, da han i går var til forhandlinger med Lars Løkke Rasmussen. Nu skruer DF-formanden op for retorikken.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF til Løkke: Giv os bedre tilbud eller lav regering uden os

Ifølge Thulesen Dahl er Løkkes foreløbige regerings-frieri ikke tillokkende.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks næste regering bliver uden Dansk Folkeparti, hvis ikke Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kommer med bedre tilbud end hidtil.

Sådan lyder signalet fra DF-partiformand Kristian Thulesen Dahl, da han torsdag middag tropper op for at spise frokost med de tre andre borgerlige partiledere, Lars Løkke Rasmussen, Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA).

»Vi er gået til valg på to overordnede ting. Den ene er, at vi får et regeringsskifte, så vi får større direkte indflydelse på tingene. Det tegner til at blive opfyldt. Den anden ting er, at som tingene foreligger lige nu, har vi ikke et grundlag, der er tilfredsstillende for Dansk Folkeparti. Som tingene ligger lige nu, er det ikke vores vurdering, at indflydelsen vil være størst ved at træde ind i en regering. Der er grundlaget ikke godt nok«, forklarer Thulesen Dahl.

Han tilføjer, at »vi ikke vil låses ind i en situation, hvor vi ikke synes grundlaget er godt nok (...) Der er vores indflydelse større ved, at vi kan kæmpe vores sag fra finanslov til finanslov«.

Thulesen afviser dog ikke at gå i regering

Kristian Thulesen Dahl afviser dog ikke, at situationen kan ændre sig, og at hans parti alligevel ender med at gå med i regering:

»Det er en refleksion over det grundlag, der ligger lige pt. Men det kan jo forandre sig i eftermiddag, i aften, i morgen eller hen over weekenden. Det ved jeg jo ingenting om. Vi forhandler jo på livet løs. Det er ikke sådan, at Dansk Folkeparti ikke vil gå i regering. Det er vi parate til, hvis grundlaget er i orden«, siger Kristian Thulesen Dahl og stiller det retoriske spørgsmål:

»Er grundlaget på det her tidspunkt i forhandlingerne tilfredsstillende for Dansk Folkeparti og på et niveau, hvor vi kan gå i regering på det, vi arbejder med nu? Nej, det er de ikke«, siger han og udpeger velfærdsområdet som en af de centrale knaster.

»Vi er ikke sikre på, at det grundlag, der ligger nu, vil kunne indfri vores ønsker på sundhedsområdet. Og så er det jo bedre for os, at vi kan forhandle stille og roligt de kommende år«.

LA: Vi skal kunne se os selv i hele aftalen

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, var i går stålsat på kræve indrømmelser i forhold til topskattelettelser, hvis hans mandater skulle sikre en borgerlig regering med Løkke i spidsen.

På vej ind til frokosten siger han:

»Det er helt sikkert, at vi ikke skriver under på noget, før der ligger en samlet aftale, som dækker alle områder, som vi kan se os selv i. Sådan må det være. Det handler ikke om, at jeg truer med at vælte nogen. Det er en regering, der vælter sig selv, hvis den ikke sørger for at have sit parlamentariske grundlag i orden«, siger han og kommer alligevel med noget, der til forveksling kunne ligne en trussel:

»Hvis ikke alle partier kan se sig selv i det, kommer man til at bringe sig selv i en situation som regering, som er utrolig usikker. Hvis man nøjes med kun at gå i en retning, for eksempel en større offentlig sektor, flere skatter, ikke forbedret konkurrenceevne og så videre, så skaber man et utrolig usikkert grundlag for sig selv«.

K: Vi er ikke som Enhedslisten

Mindre konfrontatorisk lyder tonerne fra K-formand Søren Pape Poulsen.

»Vi er ikke et parti, der sidder i hjørnet med korslagte arme. Vi er ikke et Enhedsliste-parti. Vi tager diskussionerne, som de er, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få mest mulig konservativ politik igennem. Vi må bare erkende, at vi ikke er gået frem ved dette valg. Og vi synes ikke, vi har styrken til at gå med i en regering«, siger han.

LØKKE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden