Leder. De radikales politiske leder Morten Østergaard møder modstand og opfordring til selvransagelse fra profilen Ole Dall i et brev til medlemmerne af partiets hovedbestyrelse.
Foto: Jens Dresling

Leder. De radikales politiske leder Morten Østergaard møder modstand og opfordring til selvransagelse fra profilen Ole Dall i et brev til medlemmerne af partiets hovedbestyrelse.

FV 2015

Radikal profil kalder på selvransagelse - og en mere demokratisk valgt partileder

Radikale Venstres fremtid er i fare, mener radikal chefredaktør og partiprofil.

FV 2015

Efter valglussingen i sidste uge er det for alvor tid til selvransagelse hos Radikale Venstre. Sådan lyder opfordringen nu til partiets hovedbestyrelse, der mødes på lørdag.

Meldingen kommer fra det tidligere hovedbestyrelses- og forretningsudvalgsmedlem Ole Dall, der i mange år har været en markant stemme i partiets bagland og er chefredaktør på Skive Folkeblad, der historisk har haft et radikalt udgangspunkt på lederpladsen.

Hvis Radikale Venstre fortsætter som fast del af rød blok - eller af blå blok - kan partiets eksistens blive truet

»Blandt de første evalueringer blev der fra flere radikale sagt, at man havde ført »en fantastisk valgkamp«. Jo vist, der var både energi og budskaber, men når man bliver mere end halveret, og når man f.eks. i kredse som Ringkøbing, Thisted og Lolland nu er under spærregrænsen på to procent, så skal alvoren i selvransagelsen indfinde sig - hvis ikke partiets parlamentariske fremtid skal komme i reel fare«, skriver Ole Dall i et brev til alle partiets hovedbestyrelsesmedlemmer, Politiken har set.

RADIKALE STEMMER

Bryd med rød blok

Ole Dall foreslår for det første, at Radikale Venstre skal bryde ud af den røde blok og åbent erklære, at partiet ikke tilhører hverken den ene eller anden blok.

for et parti, der som de radikale er optaget af demokrati i alle former, er det jo helt skævt og ude af pagt med tiden, at det ikke er medlemmerne, der vælger den politiske leder

»Hvis Radikale Venstre fortsætter som fast del af rød blok - eller af blå blok - kan partiets eksistens blive truet. Vi fik en forsmag den 18. juni. Radikale vælgere, der ikke går så meget op i reformer og økonomi, valgte os fra til fordel for Alternativet. Og social-liberale vælgere, der netop gik op i økonomi og reformer, valgte os fra, fordi vi var i rød blok, og gik til Liberal Alliance«, lyder opråbet fra Ole Dall.

Leder bør vælges demokratisk

Men Ole Dall har også en anden pointe, der går direkte på partiets lederskab. Da den nye, halverede radikale folketingsgruppe mødtes i mandags, valgte gruppen Morten Østergaard til at fortsætte som politisk leder for partiet. Hos de radikale er det nemlig op til folketingsgruppen at vælge den politiske leder, mens partiets landsmøde vælger den organisatoriske formand, som i flere år har været den i offentligheden relativt ukendte Klaus Frandsen.

RADIKAL NEDTUR

»Men for et parti, der som de radikale er optaget af demokrati i alle former, er det jo helt skævt og ude af pagt med tiden, at det ikke er medlemmerne, der vælger den politiske leder. Han eller hun ville jo også blive styrket ved at have medlemmernes opbakning - f.eks. ved at være landsmødevalgt«, skriver Ole Dall videre i brevet, der fortsætter:

»Morten Østergaard blev leder på følgende måde: Margrethe Vestager cyklede over til hans bopæl den lørdag aften, hvor det stod klart, at hun blev ny EU-kommissær, og sagde til ham: Nu tager du over. Næste formiddag var der et kort gruppemøde, hvor Østergaards lederrolle blev bekræftet. Det har jo ikke meget med medlemsdemokrati at gøre! Når S, V, K. SF og DF og andre tør betro medlemmerne at vælge politisk leder, så burde de radikale vel også vise medlemmerne den tillid«.

Formand: Fordele ved begge modeller

Den nuværende formand for Radikale Venstre, Klaus Frandsen, har »ingen principielle problemer« med at tage diskussionen om, hvordan den politiske leder og formanden vælges.

»Der er både fordel og ulemper ved de to modeller«, mener Frandsen, der heller ikke vil svare entydigt ja eller nej til, om de radikale bør vriste sig fri af den røde blok.

R-FORMAND

»I den ideelle verden arbejder Radikale Venstre sammen med rød blok to tredjedele af tiden og blå blok en tredjedel af tiden. Det ville give en god balance i forhold til de grundholdninger, der er i partiet. Det er bare svært, der hvor Venstre ligger værdipolitisk i øjeblikket, at se, at det kan gennemføres foreløbig«, siger Klaus Frandsen, der i øvrigt har bebudet sin snarlige afgang fra formandsposten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce