Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Usikker. En så spinkel regering, som Lars Løkke Rasmussen vil danne, kan være truet, vurderer analytikerne.
Foto: LASSE KOFOD

Usikker. En så spinkel regering, som Lars Løkke Rasmussen vil danne, kan være truet, vurderer analytikerne.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Ren V-regering vil være adræt, men også historisk spinkel og truet

Der er både fordele og ulemper ved at danne en etpartiregering, siger eksperter.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Løkke Rasmussens V-regering vil være manøvredygtig og slipper for intern splid, men den er også historisk spinkel og kommer derfor til at være udfordret fra fødslen.

Sådan lyder analysen, efter at Lars Løkke Rasmussen her til aften har offentliggjort, at Danmark de kommende år skal ledes af en ren V-mindretalsregering, støttet af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative.

Regeringens succes afhænger af, hvor fast Kristian Thulesen Dahl (DF) og Anders Samuelsen (LA) står fast på deres politik. Gør de det, vil det skabe store problemer for Løkke Rasmussens regering.

Det siger Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen.

»Først og fremmest vil det være en historisk spinkel regering med et meget tyndt folkeligt mandat, som skal finde mange mandater, hver gang den skal igennem med noget. Det vil være en udfordring«, siger Jesper Thobo-Carlsen og fortsætter:

»Thulesen Dahl har beskrevet sig selv som en fri fugl, når han ikke er bundet op af regeringen. Dansk Folkepartis formand har allerede annonceret alliancer hen over midten, blandt andet på dagpengeområdet, og hvis Thulesen Dahl også kunne finde på lade sig friste af Socialdemokraterne og SF rent velfærdsøkonomisk, så vil det være en kæmpe udfordring for Lars Løkke Rasmussen«, siger han.

Tør Thulesen og Samuelsen vælte regeringen?

Ifølge Jesper Thobo-Carlsen er en ren V-regering udtryk for en kommende statsminister, der skubber flere store problemer foran sig. For med beslutningen om at danne en etpartiregering har Lars Løkke Rasmussen i første omgang opgivet at få løst uenighederne omkring det offentlige forbrug, spørgsmålet om skattelettelser samt slagsmålet om grænsekontrol.

Men en ren Venstre-regering betyder ikke kun problemer, understreger Jesper Thobo-Carlsen. Det giver også visse fordele.

»Den positive udlægning set med Løkke Rasmussens øjne er, at det vil være en meget adræt regering, som for det første kan se sig selv fuldt og helt i regeringsgrundlaget, fordi den jo selv vil have skrevet det, og for det andet kan gøre brug af de forskellige flertalsmuligheder, der er, og som Lars Løkke Rasmussen har en lang erfaring i at udnytte effektivt«, siger Jesper Thobo-Carlsen.

»Lars Løkke Rasmussen er god til at fornemme det politiske spil og fanger mulighederne, når de opstår. Han er god til at agere spontant, hvilket hans regering givetvis vil kunne få meget ud af. Så en ren V-mindretalsregering indeholder nogle muligheder for at kunne lave forskellige flertalskombinationer, som også vil bringe Socialdemokraterne meget i spil«, siger Jesper Thobo-Carlsen og tilføjer:

»Men den vil også hele tiden stå over for de trusler, der er fra Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen, hvis de ikke føler sig respekteret i de beslutninger, der tages. For så vil de have muligheder for at gøre livet meget vanskeligt for en smal Venstre-regering og for Lars Løkke Rasmussen. Til syvende og sidst kan det blive et spørgsmål, om de tør vælte regeringen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mylenberg: En lille regering er svag - men slipper også for problemer

Ifølge Troels Mylenberg, politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis, afhænger Venstre-regeringens succes af presset fra især Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

»Løkkes regerings styrke er helt afghængig af dens støttepartis vilje til at støtte den«, siger Troels Mylenberg og fortsætter:

»Men jeg hører ikke til dem, der ubetinget tror, at det bliver en meget svag regering. En etpartiregering har den fordel, at den kun består af et parti. Man kan ikke forestille sig så meget indre splid, som ellers har været fortællingen om den seneste regering. Det slipper man for«, siger Troels Mylenberg.

Lars Løkke Rasmussens regering har desuden den fordel, at vælgerne godt ved, at regeringspartier og støttepartier ikke er enige om alt, siger Troels Mylenberg. Og derfor vil den kommende V-regering være begunstiget af en forståelse for, at regeringen er nødt til at kæmpe og forhandle fra sag til sag, og at alt ikke bliver, som regeringen ønsker, siger han. Og ligesom Jesper Thobo-Carlsen mener Troels Mylenberg, at en lille V-regering vil være ganske manøvredygtig.

»Regeringen kan søge flertal fra sag til sag, og det flertal kan den også finde med Socialdemokraterne og de radikale. Så den har flere manøvremuligheder i hvert fald. Og selv om Anders Samuelsen jubler over at have fået de såkaldt 'afgørende mandater', så er de jo ikke nødvendigvis særligt afgørende. Det er en meget lille del af danskerne, der har stemt på de partier, der gerne vil have nulvækst eller minusvækst i det offentlige. Det betyder, at Liberal Alliance risikerer at få rollen, som Enhedslisten har haft«, siger Troels Mylenberg.

Lavt forventningsniveau

Og selv om Troels Mylenberg forudser, at Løkke Rasmussens Venstre-regering vil få et usikkert liv, fordi det er en lille regering, der baserer sig på få mandater, har regeringen dog den fordel, at størrelsen også gør, at der er et lavt forventningsniveau til dens fremtidige sejre. Meget modsat Helle Thorning-Schmidts statsministerstart, pointerer Mylenberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Noget af det, Løkke er allerbedst til, er praktisk politik og evnen til at manøvrere. Og hvor Thorning først skulle lære at forhandle, da hun satte sig i det sorte tårn, så har Løkke anerkendt i i hvert fald et år, at hvis han vandt magten, så ville det være med et valgnederlag og en flosset troværdighed i ryggen samt et kæmpestort Dansk Folkeparti«, siger Troels Mylenberg og forsætter:

»Nu kan Løkke stille og roligt begynde at arbejde på sin egen og regeringens popularitet og troværdighed. Og han kommer fra et meget lavt udgangspunkt, hvilket gør, at det næsten kun kan gå én vej for ham. Og han har sådan set flere muligheder«, siger Troels Mylenberg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden