Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringsdannelse. Lars Løkke Rasmussen har besluttet at danne en smal Venstre-regering. Her er han på vej ind til aftenens forhandlinger.
Foto: LASSE KOFOD

Regeringsdannelse. Lars Løkke Rasmussen har besluttet at danne en smal Venstre-regering. Her er han på vej ind til aftenens forhandlinger.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke opgiver at få andre med: Danner ren V-regering

Otte dage efter folketingsvalget har Løkke Rasmussen truffet beslutning om sin regering.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal de kommende år ledes af en ren Venstre-regering.

Det meddeler Venstres formand og kongelige undersøger Lars Løkke Rasmussen her til aften efter nye forhandlinger med de øvrige borgerlige partier.

»Det er min vurdering, efter vi har haft de drøftelser, vi har haft her i aften, at det vil være muligt at danne en Venstre-regering under min ledelse, som vil nyde opbakning i Folketinget«, siger Lars Løkke Rasmussen, der understreger, at han vil færdiggøre arbejdet med regeringsgrundlaget i løbet af »aftenen, måske lidt af natten og i morgen«.

Når regeringsgrundlaget er på plads, går Løkke Rasmussen til dronningen i morgen for at meddele, at han agter at lave en ren Venstre-regering.

Lars Løkke Rasmussen bliver dermed statsminister i en V-mindretalsregering, der fra sag til sag skal finde flertal for sin politik. Regeringen har opbakning fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative, der således bliver regeringens parlamentariske grundlag.

Dronningen skal formelt godkende regeringen, inden den bliver en realitet. En ren Venstre-regering vil have 34 mandater bag sig.

Pape og Samuelsen antyder topskattelettelser

Hvordan regeringsgrundlaget kommer til at se ud, siger Lars Løkke Rasmussen her til aften ikke noget om. Det er nemlig ikke skrevet færdigt endnu.

Men både K-formand Søren Pape Poulsen og Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, antydede, at regeringsgrundlaget meget vel kan komme til at indeholde de topskattelettelser, som Samuelsen har fremsat som et betingelse for at støtte regeringen.

»Vi har talt om skat på alle niveauer og lettelser af skatten på alle niveauer - også i toppen«, sagde de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, da han kom ud fra forhandlingerne.

ANALYSE

Da Anders Samuelsen kort efter kom ud, så han også tilfreds ud.

»Vi kender jo ikke det endelige grundlag, men jeg er ret tryg ved, at den her regering kommer til at præsentere de mest ambitiøse forventninger til nedsættelse af marginalskatten set i danmarkshistorien«, sagde Anders Samuelsen, der siden har været aktiv på Twitter:

DF: Tiltro til, at Løkke lytter til os

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, slog fast, at han ikke havde fået nok indrømmelser fra Løkke Rasmussen til at gå med i regering.

Men han understregede, at Venstre-regeringen vil være afhængig af Dansk Folkepartis mandater, og at han dermed regner med at få indflydelse, når den kommende regering skal finde flertal for sin politik.

»Det er klart, at hvis man er en mindretalsregering og ikke er parat til at lytte til andre partier, får man det selvfølgelig svært. Men hvis man er parat til at lytte til Dansk Folkeparti, har man selvfølgelig en mulighed for, at det bliver en fornuftig regering og en robust regering«, siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

»Det afventer vi og ser. Men vi har da en tiltro til, at Venstre også ved, at Lars Løkke Rasmussen ved, at man selvfølgelig skal tage hensyn til Dansk Folkeparti, som også kan være med til at levere nogle mandater, som kan skabe den robusthed, som vil være godt«.

Trods partiformandens optimisme, har Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, allerede nu skrevet på Twitter, at han forudser, at den nye V-regering får en kort levetid:

LA har optrappet signalerne hele ugen

Beslutningen om en ren Venstre-mindretalsregering er truffet efter et forhandlingsforløb, der har varet i lidt mere end en uge.

Det var Liberal Alliance, der i første omgang kun ville udstyre Lars Løkke Rasmussen med mandat til at undersøge mulighederne for en borgerlig flertalsregering. Derfor brugte Venstre-formanden de første par dage efter valget på det projekt.

Da Løkke Rasmussen drog konklusionen om, at en flertalsregering - med samtlige blå partier - ikke var realiserbar, fik Venstre-formanden, med Liberal Alliances opbakning, mandat til mere bredt at undersøge mulighederne for en borgerlig regering, herunder også muligheden for en mindretalsregering.

Det har Løkke Rasmussen så som kongelig undersøger forhandlet med de øvrige partier om siden i mandags. I løbet af det forløb har Liberal Alliance optrappet deres retorik omkring støtten til en borgerlig regering.

I onsdags brugte en kortfattet Anders Samuelsen mindre end et minut med pressen inden forhandlingerne med Lars Løkke Rasmussen.

»Vi har 13 afgørende mandater, og det går vi ind og fortæller ham«, sagde Samuelsen og gik målrettet mod døren til Landstingssalen for at overbringe Lars Løkke Rasmussen sit budskab.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og da Samuelsen i går skulle til forhandlinger, skruede han endnu et nøk op for retorikken:

»Det er helt sikkert, at vi ikke skriver under på noget, før der ligger en samlet aftale, som dækker alle områder, som vi kan se os selv i. Sådan må det være. Det handler ikke om, at jeg truer med at vælte nogen. Det er en regering, der vælter sig selv, hvis den ikke sørger for at have sit parlamentariske grundlag i orden«, sagde Samuelsen.

Thulesen Dahl har været skræmt af SF og Norge

Fra Dansk Folkeparti har linjen udadtil hele tiden været, at partiet ikke skulle i regering for enhver pris.

Kristian Thulesen Dahl har flere gange fremhævet SF’s regeringsperiode som et skræmmeeksempel og et argument for, at det bedre kunne betale sig at stå uden for en blå regering og i stedet være støtteparti.

Også erfaringerne fra Norge, hvor det borgerlige parti Høyre gik i regering med det højrenationale Fremskrittsparti, DF's søsterparti, kan have skræmt DF-toppen.

Den norske regerings første finanslovsforslag resulterede i massiv vælgerflugt, ikke mindst for Fremskrittspartiet.

Kristian Thulesen Dahl afviste meget hurtigt, at en flertalsregering var en mulighed set med DF-briller. Og efter nogle forhandlingsdage med positive tilkendegivelser og signaler, såede Thulesen Dahl tvivl om partiets deltagelse i en eventuel kommende regering.

»Vi er gået til valg på to overordnede ting. Den ene er, at vi får et regeringsskifte, så vi får større direkte indflydelse på tingene. Det tegner til at blive opfyldt«, sagde Thulesen Dahl inden gårsdagens arbejdsfrokost mellem de fire borgerlige partiledere. Og så fortsatte han:

»Som tingene ligger lige nu, er det ikke vores vurdering, at indflydelsen vil være størst ved at træde ind i en regering. Der er grundlaget ikke godt nok«, forklarer Thulesen Dahl.

K snusede til ministerbilerne og sagde nej

Inden valget sagde de konservative meget tydeligt, at regeringsdeltagelse udelukkende kunne komme på tale, hvis partiet gik frem.

Det skete ikke, og selv om partiformand Søren Pape Poulsen sammen med Mai Mercado og Brian Mikkelsen i starten ikke pure afviste at gå i regering, så gik der ikke mange dage, før Pape Poulsen reelt aflivede muligheden for et K i regeringskonstellationen.

»Jeg har meget svært ved at se os i en regering. Men vi skal stadig føle, at det grundlag, der ligger for en sådan regering, er noget, vi kan se os i«, sagde han i onsdags og signalerede dermed, at partiet ikke var til salg for småpenge som parlamentarisk grundlag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Under hele forløbet har Venstre og Lars Løkke Rasmussen ikke lagt skjul på, at forhandlingerne ikke har været nemme.

»Der er ikke noget parti, der har 90 mandater. Vi må alle sammen lytte til valgets tale, og det er jo min opgave at prøve - efter at have lyttet til partierne - at formulere en politisk retning for Danmark, der er realiserbar«, sagde Løkke i går aftes.

I de kommende dage, uger og måneder vil det vise sig, hvem der lytter mest, og om Løkkes politiske retning for Danmark er realiserbar.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden