Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmarks nye statsminister hedder Lars Løkke Rasmussen (V), og i dag overtog han Statsministeriet fra Helle Thorning-Schmidt (S).

Danmarks nye statsminister hedder Lars Løkke Rasmussen (V), og i dag overtog han Statsministeriet fra Helle Thorning-Schmidt (S).

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helle Thorning driller Lars Løkke: »Lad være med at komme over de 20 procent«

Selfiestang og EU-paraply var blandt gaverne ved skiftedagen i Statsministeriet.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om valgkampen har været præget af hårde og direkte dueller mellem Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V), har det været meget hyggeligere, end det har set ud på tv.

Sådan siger den afgående statsminister i sin afskedstale i Statsministeriet i dag.

Vanen tro blev der udvekslet vittigheder og gaver mellem den afgående og tiltrædende minister, og her gav Helle Thorning-Schmidt særligt ét råd til Venstres formand.

»Det vigtigste, man kan gøre som statsminister, er at sørge for, at ens parti ikke går frem. Lad være med at komme over de 20 procent. Det er der slet ingen grund til - du gambler med din plads her i Statsministeriet, hvis det skulle ske«, sagde Danmarks første kvindelige statsminister og høstede et par høhø'er blandt de mange fremmødte.

Historisk er hendes råd ikke helt ved siden af: Ved dette folketingsvalg tabte Venstre 13 mandater og fik alligevel flertal i Folketinget med hjælp fra resten af den borgerlige blok. Samme tendens så man ved valget i 2011, da Socialdemokraterne fik det dårligste valgresultat siden 1903, men alligevel sikrede sig magten med støtte fra venstrefløjen.

Reference til Løkkes underbukser

Smilene spredte sig for alvor på læberne hos folk i Spejlsalen, da Helle Thorning-Schmidt som gave overrakte Lars Løkke en pose fyldt med EU-merchandise med hentydning til, at Venstre-formanden går nogle svære diskussioner i møde med især Dansk og Folkeparti og Liberal Alliance, der er skeptiske over for unionen.

Med paraply, sokker, kasket og et krus - alle med EU's logo på - kan han fremover forsøge at præge sine støttepartier i en mere EU-venlig retning, var Helle Thorning-Schmidts ønske.

»Jeg har naturligvis forsøgt at finde et par herreunderbenklæder - men det klarer du bare selv«, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Hentydningen var ikke til at tage fejl af. Sidste år kom det frem, at Venstre har betalt tøj og sko, herunder underbukser, til Lars Løkke for 152.000 kroner, mens han var statsminister.

Verdensberømt selfie udløser gave

Lars Løkke Rasmussen, der efter sidste valg bebudede, at nøglerne i Statsministeriet »kun var til låns«, takkede Helle Thorning-Schmidt for et godt samarbejde og roste hende for hendes tid som leder af Danmark.

»Da vi stod her sidst, var jeg ked af at miste serveretten i dansk politik, men hvis man har en god returbold, kan man godt få indflydelse«, sagde han og fortsatte:

»Du har gjort det godt. Det har til tider været svært, men du har gjort det, der var nødvendigt, og jeg synes, vi har haft et rigtig godt samspil. Først og fremmest har vi nået nogle resultater sammen, og det vil jeg gerne sige dig stor tak for«.

Også hendes familiemæssige evner fik en kommentar med på vejen.

»For mig fremstår du som en perfekt mor«, sagde Lars Løkke og gav den nu forhenværende statsminister fire billetter til Grøn Koncert med håb om, at hun nu får mere tid til at være sammen med sin mand og sine to døtre.

En såkaldt selfiestang fulgte også med - en kærlig påmindelse om dengang i 2013, hvor et selvportræt med hende og Barack Obama samt Storbritanniens premierminister, David Cameron, gik verden rundt.

17 nye ministre i dag

Overdragelsen i Statsministeriet sker halvanden uge efter, at den borgerlige blok ved folketingsvalget sikrede sig et flertal i Folketinget på et enkelt mandat.

LÆS OGSÅ

Lars Løkke Rasmussen har siden forsøgt at samle Venstre, Konservative, Liberal Alliance foruden blå fløjs største parti, Dansk Folkeparti, i en flertalsregering – men uden held. Resultatet blev, at Danmark får en mindretalsregering, og i dag skifter ministerierne hænder fra den afgående SR-regering til den nye, smalle Venstre-regering.

I alt bliver 17 ministre indsat i dag. Traditionen tro holder både afgående og tiltrædende ministre en tale og giver en gave til deres forgænger eller efterfølger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden