Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn
FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En strammere udlændingepolitik: Det vil Socialdemokraterne, og det vil Venstre

Politiken opridser forskellen på Socialdemokraternes og Venstres udspil.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre satte fut i udlændingedebatten, da partiet for to dage siden præsenterede en plan for, hvordan partiet vil stramme udlændingepolitikken, hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister. I dag har Socialdemokraterne så fremlagt dets bud på en dansk udlændingepolitik.

DET MENER DE ANDRE

Begge partier vil stramme op og mindske antallet af flygtninge, der får asyl i Danmark, men på hver deres måde.

Politiken opridser forskellene mellem de to partiers udlændingeudspil nedenfor:

Socialdemokraterne

Socialdemokraterne fremlægger i sit udlændingeudspil, 'Vi skal kunne følge med', tre overordnede tiltag med en række underpunkter, som partiet vil gennemføre, hvis Socialdemokraterne får lov at beholde nøglerne til regeringskontorerne efter valget.

1. Vi skal kunne følge med

 • Asylstramningen videreføres. Regeringen indførte i 2014 midlertidig opholdstilladelse for flygtninge, som ikke er individuelt forfulgte. Det kalder Socialdemokraterne »den første stramning af asylreglerne i 12 år«. Ordningen, som ifølge DR 1-programmet 'Detektor' indtil videre har ramt hver femte asylmodtager, skal videreføres.
 • Asyludgifter dækkes af udviklingsbistand. Danmarks asyludgifter skal fortsat dækkes af den danske udviklingsbistand, som Socialdemokraterne desuden mener fortsat skal ligge på 0,87 procent af bruttonationalindkomsten (BNI).
 • Flere hjemsendelser. Socialdemokraterne vil »undersøge muligheden for at benytte Danmarks udviklingsbistand til aktivt at sikre flere hjemsendelser af afviste asylansøgere«.
 • Bedre sikring af Europas grænser. Socialdemokraterne vil håndtere det stigende antal flygtninge, der kommer til Europa i det europæiske samarbejde. »Kan bådene, der bruges som transportmidler over havet, tilintetgøres, skal vi gøre det. De afrikanske lande skal bidrage til at vogte deres indre grænser, og vi skal blive bedre til at registrere de flygtninge, der kommer, så de, der ikke har et asylgrundlag, kan blive sendt tilbage«, skriver Socialdemokraterne i udspillet.
 • Kriminelle udlændinge skal afsone i hjemlandet. Socialdemokraterne vil hjemsende kriminelle udlændinge senest en måned, efter de er dømt. Partiet vil desuden arbejde for at afskaffe reglen om, at hjemlandet kan afvise at modtage deres statsborgere, hvis der er under seks måneder tilbage af straffen.
 • Hårdere straf ved indrejseforbud. Hvis udviste udlændinge trodser deres indrejseforbud og vender tilbage til Danmark, skal straffen være hårdere end i dag. Partiet foreslår derfor, at det »skal give tre måneders fængsel første gang, forbuddet overtrædes«.

2. Kommer du til Danmark, skal du arbejde

 • Flygtninge skal i arbejde og lære dansk fra første dag. Indsatsen for at få flygtninge og familiesammenførte i job »skal starte fra det øjeblik, de ankommer til asylcentret«. Kan de ikke få et arbejde, »skal der være ret og pligt til at arbejde i et virksomhedsrettet tilbud senest efter tre måneder. Det kan være virksomhedspraktik eller i nyttejob«.
 • Bruge flygtninges kompetencer. Det skal afklares »markant hurtigere, end det sker i dag«, om de flygtninge, der kommer til Danmark, har uddannelse eller kompetencer, der kan være værdifulde i Danmark.
 • Unge indvandrere skal i uddannelse. Både unge indvandrere og asylansøgere skal i uddannelse og »modtage uddannelseshjælp«. »Hvis asylansøgerne efterfølgende hjemsendes, vil de forlade Danmark bedre rustet til at starte et nyt liv i deres hjemland«.
 • Flygtninge, der ikke kan dansk, er også jobparate. Alle flygtninge, der kommer til landet, skal betragtes som jobparate. Også selv om de ikke kan dansk. »Inden for tre måneder skal der ske en vurdering af, om de fortsat kan betragtes som jobparate, eller om de kræver en særlig indsats som aktivitetsparate«.
 • 37 timers arbejdsuge. Alle flygtninge skal have en arbejdsuge på cirka 37 timer. Den skal bestå af en virksomhedsrettet indsats på minimum ti timer og danskundervisning i 20-25 timer om ugen.
 • Indvandrere på kontanthjælp skal have jobbonus. »Socialdemokraterne vil drøfte med kommunerne, hvordan vi med eksisterende, og - hvis nødvendigt - nye krav kan sikre, at langt flere indvandrere kommer i arbejde«. Partiet vil ndføre en midlertidig jobbonus for at reducere antallet af ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp.
 • Ingen genindførsel af fattigdomsydelser. »Flygtninge skal bidrage til samfundet, men vi skal også sikre, at børn ikke vokser op i fattigdom«. Partiet afviser at genindføre det, som regeringen kalder fattigdomsydelser, herunder starthjælpen, som Venstre ønsker skal erstatte kontanthjælpen for flygtninge og indvandrere.

3. Dansk løn for dansk arbejde

 • Ikke mere åben for billig udenlandsk arbejdskraft. Socialdemokraterne vil modsat Venstre ikke indføre en lempelse af den beløbsordning, der bestemmer, hvilke indvandrere der må komme til landet, fordi »det vil presse løn- og arbejdsforhold i Danmark«.
 • Nej til indslusningsløn. Socialdemokraterne vil ikke være med til at indføre lavere løn til flygtninge og indvandrere for at få dem i job.
 • Strengere straffe mod social dumping. Det eksisterende værn mod social dumping skal videreføres og finansieres, og der skal være »højere bøder og strengere straffe for brud mod reglerne om social dumping«.
 • Sikkerhedskort i byggeriet skal indføres. Et sikkerhedskort skal modvirke social dumping og sikre bedre arbejdsmiljø. Socialdemokraterne er allerede enige med en række partier om ordningen. Ordningen er dog endnu ikke indført.
 • Stærk fagbevægelse. »Fagbevægelsen har en afgørende funktion i forhold til at sikre et ordentligt arbejdsmarked, der ikke undergraves af billig udenlandsk arbejdskraft«. Partiet ønsker at fastholde den fordobling af fradraget for lønmodtagere, der betaler fagforeningskontingent.

Venstre

I partiets udlændingeudspil, 'Asylreform - styr på tilstrømningen' fremlægger Venstre otte konkrete tiltag, som partiet ønsker at gennemføre, hvis det vinder regeringsmagten.

1. Stram asylpraksis

Venstre vil undersøge asylreglerne i en række europæiske lande og »sikre, at den danske praksis ikke er mere lempelig end i det øvrige Europa«. Venstre mener, at der under SR-regeringen er kommet alt for mange flygtninge til landet, og at antallet, der har fået tilkendt asyl, er alt for højt.

2. Dansk Flygtningehjælp skal ud af Flygtningenævnet

Venstre vil fratage Dansk Flygtningehjælps mulighed for at udpege medlemmer til Flygtningenævnet, som organisationen kan i dag. Partiet mener, at det »kan skabe tvivl om Flygtningenævnets reelle upartiskhed, når en privat interesseorganisation har så stor indflydelse på nævnets sammensætning«.

3. Afskaf kontanthjælpen for asylmodtagere

Venstre vil afskaffe kontanthjælpen for flygtninge, der har fået asyl i Danmark, fordi partiet finder det »urimeligt, at udlændinge, der ikke har bidraget til det danske samfund, kan modtage fuld kontanthjælp«. Kontanthjælpen skal erstattes af en ny integrationsydelse på niveau med SU.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Venstre vil desuden genindføre optjeningsprincippet for flygtninge, så de skal have arbejdet en vis tid, før de kan få børnecheck og folkepension, samt fjerne asylansøgeres mulighed for at bo og arbejde uden for asylcentrene, som SR-regeringen indførte.

4. Afskaf permanent ophold til flygtninge, der ikke arbejder eller taler dansk

SR-regeringen afskaffede det såkaldte pointsystem, der afgør, om udlændinge kan få permanent opholdstilladelse. Det mener Venstre har gjort det muligt for flygtninge at »få permanent opholdstilladelse efter otte år, selv om de ikke arbejder eller taler dansk, hvis blot de har udvist vilje til integration«.

Venstre vil derfor afskaffe lempelsen, »så flygtninge kun kan opnå permanent ophold, hvis de arbejder, taler dansk og er reelt integrerede i det danske samfund«.

5. Hjælp i nærområderne

Venstre vil sende en større del af udviklingsbistanden til nærområderne, »hvor vi kan hjælpe mange gange flere, end vi kan herhjemme«, som partiet skriver i udspillet. Venstre vil dog samtidig spare betragteligt på udviklingsbistanden generelt, hvilket har fået eksperter og Udenrigsministeriet til at kritisere planen for ikke at kunne gå op.

6. Bedre mulighed for hjemsendelse

»Danmark har store problemer med at hjemsende afviste asylansøgere«, skriver Venstre, der derfor vil sende såkaldte udlændingeattachéer til de lande, som de afviste asylansøgere skal hjemsendes til, så de kan forhandle hjemsendelsesaftaler på plads.

7. Straksopbremsning af tilstrømningen

Venstre ønsker en »straksopbremsning« af tilstrømningen af asylansøgere. Det skal ifølge partiet ske ved allerede i løbet af sommerferien at hastebehandle de to første lovforslag, som er en del af punkt 3 i Venstres udlændingeudspil: Erstat kontanthjælpen med integrationsydelse på SU-niveau og genindfør optjeningsprincippet på børnecheck og folkepension. Derudover vil Venstre som en del af straksopbremsningen afskaffe muligheden for, at flygtninge kan opnå permanent ophold i Danmark uden at kunne tale dansk eller være i arbejde.

De tre tiltag skal således gøre det mindre attraktivt at komme til Danmark som flygtning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

8. Ændre internationale forpligtelser

Danmark kan ikke egenhændigt bestemme over asyl- og udlændingepolitikken, fordi vi har skrevet under på en række internationale forpligtelser. De forpligtelser skal »naturligvis« overholdes. Venstre vil sikre, »at den internationale regulering er tidssvarende og ikke står i vejen for, at der i fremtiden kan findes holdbare svar på presset på Europas grænser - f.eks. ved oprettelse og drift af flygtningelejre i nærområderne for de asylansøgere, der kommer til Danmark«.

Venstre vil derfor »om nødvendigt søge at ændre internationale forpligtelser, hvis de ikke længere er tidssvarende for at sikre tilstrækkelig handlefrihed til at føre en effektiv asylpolitik«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden