Københavns nye integrations- og beskæftigelsesborgmester Mia Nyegaard.
Foto: Andreas Haubjerg

Københavns nye integrations- og beskæftigelsesborgmester Mia Nyegaard.

Kommunalvalg

Ny borgmester efter Anna Mee: »Der har været mistillid mellem borgerne og kommunen. Om en uge kommer jeg med mit første udspil«

Mød den nye københavnske borgmester, der netop er blevet godkendt af Borgerrepræsentationen. Hun skal skynde sig langsomt tre uger før kommunalvalget. Mia Nyegaard vil også om kort tid komme med bud på, hvad der skal gøres i bandekonflikten.

Kommunalvalg

Hun kommer punktligt og som aftalt foran Kødbyen og begynder straks – mens hun låser cyklen – at sige, at vi altså ikke skal forvente af hende, at hun taler i oneliners med hurtige politiske løsninger på komplekse problemer.

Men vi er på den anden side ikke mere end fem minutter inde i interviewet med Mia Nyegaard, Københavns spritnye og lyn-udpegede borgmester for beskæftigelse og integration, før hun lover, at hun allerede efter en uge i embedet vil komme med et udspil til, hvordan Københavns Kommune bedre kan håndtere syge borgere, der ønsker førtidspension.

Et emne som hendes forgænger og partifælle i Radikale Venstre, Anna Mee Allerslev, har haft store genvordigheder med, fordi mange syge føler, der bliver drevet kommunal klapjagt på dem for at få dem aktiveret og i arbejde.

Der har været demonstrationer mod, at nåleøjet til førtidspension eller fleksjob er så lille særligt i København, og grædende og råbende demonstranter har skældt Anna Mee Allerslev huden fuld. Den situation vil Mia Nyegaard ikke stå i.

»Udefra set har der været en mistillid mellem borgerne og forvaltningen. Vi må se på, hvad vi har været for dårlige til i systemet. Syge mennesker skal ikke smides rundt i manegen, og er man for syg til at arbejde, skal man have pension«, siger Mia Nyegaard. Hun pusler endda for egen regning med ideer om at lade sagsbehandlerne få større beslutningskompetence i deres sager.

»Men den der uge skal jeg så lige have, før jeg kommer med mit endelige bud«, understreger hun med et fast blik og et lille smil.

Borgmester i en ruf

Mia Nyegaard er blevet kastet ind på borgmesterposten, fordi Anna Mee Allerslev sidste uge valgte at gå helt ud af københavnsk politik.

Udefra set har der været en mistillid mellem borgerne og forvaltningen.

Det skete efter kritik af både hendes gratis brug af kommunens lokaler til sit bryllup og for at have blandet sig i et byggeprojekt, hvor en af hendes venner har store summer på spil. Samme ven som havde lånt en kantine ud til hende ved hendes 30 års fødselsdag.

Den hastige udnævnelse af Mia Nyegaard som ny radikal borgmester kommer, efter at hun i fredags vandt en afstemning mellem de radikale partimedlemmer i hovedstaden om, hvem der skal være den nye spidskandidat ved kommunalvalget om tre uger. Hvorved hun også overtager den afgåede Anna Mee Allerslevs borgmesterpost.

Men foreløbig kun for de to måneder, som der er tilbage af valgperioden.

Så på den ene side er Mia Nyegaard stærk fortaler for »mere tid til refleksion i politiske processer«. På den anden side har hun foreløbig kun frem til nytår til at vise sig selv som ny borgmester. Ved valget om tre uger kan spillekortene være givet på en helt anden måde.

Hun er derfor borgmesteren, der skal skynde sig langsomt.

Og inden valgdagen håber Mia Nyegaard også at kunne komme med et udspil om bandekonflikten, som ligger dybt inde i hendes andet store borgmesterområde: integration.


Københavns nye integrations- og beskæftigelsesborgmester Mia Nyegaard i Kødbyen, som rummer centrale ting i hendes politik: Udsatte, der skal hjælpes, og iværksættere der skal gødes.
Foto: Andreas Haubjerg

Københavns nye integrations- og beskæftigelsesborgmester Mia Nyegaard i Kødbyen, som rummer centrale ting i hendes politik: Udsatte, der skal hjælpes, og iværksættere der skal gødes.

Hjemløsheden skal væk

At netop Kødbyen er ramme for det lille gående interview inden hendes formelle tiltrædelse passer Mia Nyegaard godt.

For her mellem Københavns gamle slagterbygninger kan man både møde dem, som hun hidtil har arbejdet meget med, de hjemløse og misbrugerne, idet Mia Nyegaard har været de radikales socialordfører. Og her er også store etablerede fødevarevirksomheder og små iværksætterfirmaer, som er Mia Nyegaards anden kæphest:

Hun vil gerne afbureaukratisere i kommunen, så privat foretagsomhed kan trives bedre i København.

En hjemløs mand med savl sejlende ud af munden kommer hen og tigger en skilling. Politikens to udsendte har ikke kongens mønt, mens Mia Nyegaard kan mobilisere tre kroner, som den lille mand, der siger, at han er »meget, meget træt«, får.

Han synes egentlig godt, at vi lige kunne gå hen i Dankortautomaten og hæve noget mere.

Sådan én som ham vil Mia Nyegaard gerne gøre mere for. Faktisk sagde hun forleden til Politiken, at hun helt vil afskaffe hjemløshed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det skal blandt andet ske ved at bygge flere særlige sociale boliger til mennesker som den den savlende mand. Så udsatte med et konkret boligbehov ikke tager plads op på hjemløseinstitutioner for dem, der ’bare’ mere har et akut behov for tag over hovedet i en periode.

Kanalrundfarten - et hit

Og apropos boliger:

Mia Nyegaard bor i en lejlighed på Gammelholm i Københavns indre by med altanudsigt over havnen, hun har kæreste, som hun ikke bor sammen med – »being together, living apart«, som hun selv siger med sine hyppige engelske gloser.

Hun er en berejst kvinde, har boet i blandt andet London og er cand. scient. pol. med en mastergrad i Afrikastudier, så hun har selvfølgelig også rejst på bemeldte kontinent.

Og så har hun været rigtig meget i Jylland, for hun er vokset op i et gult parcelhus i Fredericia.

Men hun bedyrer, at hun efter 20 år i hovedstaden er virkelig glad for København, og at hendes bedste tilbud til tilrejsende jyder er at få dem med på en havnerundfart, som hun elsker.

Nørdet med demokrati

Hun håber på lidt længere sigt at kunne gør en indsat for, at københavnerne ikke bare føler sig, men rent faktisk også bliver mere hørt.

»Jeg er demokratinørdet. Forleden snakkede jeg med en vælger og sagde til hende, at vi skal have sociokratiske processer. Hun kiggede på mig, som om jeg var åndssvag. Men det betyder blandt andet, at træffer vi demokratiske beslutninger, skal de også føres ud i livet. Og går der lang tid, skal vi turde ændre kurs«, siger Mia Nyegaard.

Hun nævner som eksempel balladen om naturområdet på Amager Fælled, som Københavns Kommune først insisterede skulle bebygges med boliger med henvisning til en 25 år gammel aftale, men efter store folkelige protester blev beslutningen droppet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Magten skal gribes

Om hun er nervøs over det pres, en borgmester i landets største kommune og på landets største arbejdsplads udsættes for, og om det holder hende søvnløs?

»Nej«, kommer det. Nok har hun ikke sovet så meget, men det er mere, fordi der har været så meget at gøre i den indtil i fredags menige kommunalpolitikers liv.

»Det med at få magt har jeg ikke nået at tænke så meget over konsekvenserne af. Men du skal turde magten, og nu var timingen der, og så greb jeg muligheden«, siger kvinden.

Der også får slået fast, at hun i fremtiden skal være bedre til at have kontanter på lommen, når der kommer en hjemløs og beder om en skilling.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce