Regionerne varetager danskernes højestprioriteret velfærdsområde. Alligevel står regionsvalget i skyggen af kommunalvalget, som begge finder sted den 21. november. Få svar på de mest elementære spørgsmål om regionsvalget her.

Regionerne varetager danskernes højestprioriteret velfærdsområde. Alligevel står regionsvalget i skyggen af kommunalvalget, som begge finder sted den 21. november. Få svar på de mest elementære spørgsmål om regionsvalget her.

Kommunalvalg

Ti spørgsmål om regionerne, du bør kende svaret på

Du kender formentlig navnet på din borgmester, men hvad hedder din regionsrådsformand? Politiken giver svarene på de mest elementære spørgsmål om regionsvalget.

Kommunalvalg

Om en uge valfarter myndige danskere til den lokale gymnastiksal, hvor frivillige valgtilforordnede vil gelejde såvel erfarne som førstegangsvælgere igennem stemmeboksene.

For nogen er det en festdag, for andre er det en sur pligt.

De fleste er bekendt med, at der er kommunalvalg, og at det lokale rådhus skal have valgt nye byrødder ind. For hvem har ikke fået en folder på gaden, stødt på en sjov valgvideo på Facebook eller spist en smørbagt croissant i toget på vej til arbejde inden for de seneste par uger.

Til gengæld er så få tilsyneladende bevidste om, at der samtidig skal vælges regionsrådspolitikere, at selv en universitetsstuderende, der undervises i den offentlige forvaltnings ædle disciplin, kan berette om, hvordan det forestående valg kom bag på hende og omgangskredsen.

For hvad laver regionerne egentlig, og hvorfor er det overhovedet vigtigt?

Politiken besvarer her ti af de mest elementære spørgsmål om valget til regionerne.

1. Hvornår er der regionsvalg?

Tirsdag den 21. november. Samme dag som der er kommunalvalg. Det vil fremgå af dit tilsendte valgkort, hvor du skal gennemføre din valghandling. Er du forhindret den dag, kan du frem til fredag den 17. november brevstemme i hvilken som helst kommune i Danmark. Det foregår ved kommunens borgerservice.

2. Hvad er regionerne?

Regionerne er folkevalgte administrative enheder nedsat til at varetage en række offentlige opgaver inden for et geografisk afgrænset område. På samme måde som kommunerne, men regionerne dækker over et større areal og andre opgaver.

Regionerne blev oprettet i 2007 i forbindelse med strukturreformen, hvor 13 amter blev nedlagt og 271 kommuner blev sammenlagt til de nuværende 98.

3. Hvor mange regioner er der?

Der er fem regioner i Danmark: Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland.

4. Hvad laver regionerne?

Hvis du brækker benet, får et ildebefindende eller skal have udskrevet receptpligtig medicin og skal en tur forbi din læge eller sygehuset, så er du i kontakt med din region.

Regionernes væsentligste opgave er nemlig sundhed og sygehusvæsnet. Regionerne sørger for de 4.000 praktiserende læger, 17.000 hospitalslæger og 36.000 sygeplejersker, som omtrent 90 procent af alle danskere på et tidspunkt er i kontakt med hvert år.

Regionerne bruger hvert år 113 milliarder kroner på sundhed, hvilket udgør en tiendedel af de samlede offentlige midler.

Regionerne varetager derudover flere opgaver herunder vækst, forureningsbekæmpelse og offentlig, regional transport på tværs af kommunegrænserne. Regionspolitikerne beslutter blandt andet, hvordan regionale toge skal køre, så de kommer flest mulige til gavn.

5. Hvad stemmer vi om?

Hver af landets fem regioner styres af et regionsråd, der består af 41 folkevalgte medlemmer. Det er sammensætningen af regionsrådene, vi skal stemme om. Regionsrådene ledes af en regionsrådsformand, som vælges af regionsrådets medlemmer. I Region Hovedstaden er Socialdemokratiet det største parti med 13 ud af 41 mandater, og Sophie Hæstorp Andersen (S) er regionsrådsformand.

6. Hvem er min regionsrådsformand?

I kommunerne har vi bykongerne, og i regionerne har vi 68-årige Bent Hansen. Efter 35 år som regionsrådspolitiker og amtsborgmester har den magtfulde og erfarne regionsrådsformand valgt ikke at genopstille. Noget enhver vordende regionsråds-connoisseur bør vide.

Det er naturligvis din bopæl, der afgør, hvem din regionsrådsformand er. Her får du listen over de fem nuværende regionsrådsformænd, der varmer stolen frem til 21. november.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Region Hovedstaden: Sophie Hæstorp Andersen (S)

Region Sjælland: Jens Stenbæk (V)

Region Syddanmark: Stephanie Lose (V)

Region Midtjylland: Bent Hansen (S)

Region Nordjylland: Ulla Astman (S)

7. Hvor mange stemmer til regionsvalget?

Valgdeltagelsen ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2013 var på 71,9 procent, hvilket er det højeste, siden regionerne blev oprettet. Til sammenligning var valgdeltagelsen til folketingsvalget i 2015 på 85,9 procent.

Kun hver anden af de 22-29 årige stemte i 2013.

Ifølge beregninger lavet af Vive - det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd -så vil der blive afgivet 115.000 flere stemmer, hvis de 22-29 årige stemmer lige så meget som til et folketingsvalg. Det er ikke et helt ubetydeligt tal.

8. Hvor ofte er der regionsvalg?

Der er kommunal- og regionsvalg hvert fjerde år. I modsætning til et folketingsvalg, hvor det er statsministeren, der udskriver valg, så afholdes kommunal- og regionsvalget altid den tredje tirsdag i november i valgåret.

9. Hvorfor er det vigtigt at stemme?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det blev bemærket af flere, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke nævnte sundhedssektoren med et eneste ord i sin nytårstale, selv om det er noget af det, som danskerne traditionelt går meget op i. Ja faktisk er sundhed danskernes højst prioriteret velfærdsområde, viser en undersøgelse Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Derudover bliver valgdeltagelsen brugt som målestok for landets demokratiske tilstand. Stemmeprocenten er stabil og relativ høj i Danmark sammenlignet med andre lande.

10. Hvorfor er der så lidt fokus på regionsvalget?

Det er der nok ikke noget entydigt svar på. Men ifølge Ulf Hjelmar, der er programleder ved Vive og forfatter til rapporten 'Lokaldemokratiet og borgerne', så skyldes det blandt andet størrelsen. Borgerne oplever ikke samme tilknytning og derfor forpligtigelse til at stemme, fordi regionerne er geografisk store.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce