Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Der sker ting og sager i Region Sjælland op til regionsrådsvalget. Redaktionsleder fra Sjællandske Medier Tine Fesmer giver overblik og sit syn på, hvad der sker, når Dansk Folkeparti vinker farvel til Venstre, og SF stiller et ultimatum, der kan udelukke partiet fra at få politisk indflydelse i regionen.
Foto: Sanne Vils Axelsen

Der sker ting og sager i Region Sjælland op til regionsrådsvalget. Redaktionsleder fra Sjællandske Medier Tine Fesmer giver overblik og sit syn på, hvad der sker, når Dansk Folkeparti vinker farvel til Venstre, og SF stiller et ultimatum, der kan udelukke partiet fra at få politisk indflydelse i regionen.

Kommunalvalg

Opbrud ved valget i Region Sjælland: DF vil ikke samarbejde med Venstre, og SF stiller ultimatum

Dansk Folkeparti dropper Venstre og går selv efter formandsposten til regionsrådsvalget på Sjælland. Samtidig vil SF ikke pege på en regionsrådsformand, hvis ikke Sundhedsplatformen udskydes. Redaktionsleder fra Sjællandske Medier giver sit bud på hvorfor.

Kommunalvalg

Slutspurten i valgkampagnen til regionsrådsvalget er i gang, og det sætter Dansk Folkeparti i dag en tyk streg under.

Partiet har opsagt samarbejdet med Venstre i Region Sjælland og øjner muligheden for selv at gå efter formandsposten til Regionsrådsvalget.

Kandidaten fra Dansk Folkeparti hedder Peter Jacobsen, og redaktionsleder for Sjællandsredaktionen på Sjællandske Medier, Tine Fasmer, som dækker valget tæt, ser de nye ambitioner som naturlige for DF i Region Sjælland.

»Det kommer ikke uventet, for som Peter Jacobsen også udtaler, så er han faktisk på mange punkter enige med Socialdemokraternes kandidat Heino Knudsen. Især at nærhed i sundhedsvæsenet skal prioriteres«, siger Tine Fasmer.

Hun fortæller, at netop sundhedsområdet i Region Sjælland er udfordret meget, da der i flere kommuner er stor afstand til sygehusene samtidig med, at folk er mere syge.

Derfor ønsker både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at styrke de lokale sundhedshuse, og der er flere punkter, hvor de to partier har fælles interesser, påpeger Tine Fasmer.

Hun tror, at Dansk Folkeparti har fået det ud af samarbejdet i den blå fællesgruppe, som partiet kunne.

Den blå fællesgruppe har udover DF bestået af Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Radikale.

»Her står LA og DF i Region Sjælland meget langt fra hinanden. Og det har så været en gruppe, hvor LA også får meget indflydelse, så blandt andet derfor tror jeg, at DF har trukket sig. Det har formentlig været med til at skabe det her mere synlige brud«, siger redaktionslederen.

Laver DF spil for galleriet?

Tine Fasmer er langtfra sikker på, at DF kan sikre sig formandsposten i regionsrådet, men hun mener dog ikke, at det er spil for galleriet fra DF's side.

For et års tid siden meldte den hidtidige regionsrådsformand Jens Stenbæk fra Venstre ud, at han ikke ville fortsætte.

Dansk Folkeparti havde arbejdet ret tæt sammen med ham, fortæller Tine Fasmer, og på det område mener hun også, at de personlige relationer spiller ind.

»Jeg tror, at det har stor betydning, at det ikke længere er Jens Stenbæk, men folketingsmedlemmet Jacob Jensen (V), der går efter formandsposten. DF skal nok kunne finde ud af det med Jacob Jensen, men da den siddende regionsrådsformand meddelte, at han ikke ville fortsætte, skabte det bare en meget ny situation og helt andre muligheder«, siger Tine Fasmer.

Den analyse deler Ivan Nielsen, der er journalist på TV2 Øst og har dækket regionen siden 1991.

»Havde Jens Stenbæk ikke trukket sig, så havde Peter Jacobsen slet ikke taget kampen op. Det ved jeg, fordi det har han fortalt mig«, siger Ivan Nielsen, der også dækkede politik da det hed Vestsjællands- og Storstrøms Amt.

»Det er slet ikke realistisk, at der kommer til at ske en udskydelse af Sundhedsplatformen. Den indføres natten til lørdag lige efter valget, så nej. Det har været oppe, og på nær Enhedslisten fik forslaget ikke opbakning fra andre partier«

Dansk Folkeparti fik vind i sejlene ved Folketingsvalget i 2015 i Region Sjælland, hvilket også spiller ind på partiets beslutning om at gå egenhændigt efter magten vurderer Tine Fasmer.

Hvem der løber med formandsposten, tør redaktionslederen ikke byde ind med. Hun er ikke i tvivl om, at Konservative vil støtte Jacob Jensen og Venstre. Det er der heller ikke tvivl om Liberal Alliance vil, mener hun. Med Radikale er det dog mere uklart.

»Jeg tror, Radikale vil få svært ved at støtte en regionsrådsformand fra DF, dertil står de simpelthen for langt fra hinanden. Men om de vil støtte en socialdemokrat – det kan godt være«, siger redaktionslederen.

Ivan Nielsen fra TV 2 Øst tør godt komme med et forsigtigt bud.

»Peter Jacobsen mener det alvorligt, det er helt tydeligt. Men hvis vi ser på fordelingen af mandater lige nu, og det blomstrende samarbejde mellem DF og Socialdemokratiet, så tror jeg, at det mere sandsynligt, at vi ser Heino Knudsen som formand«, vurderer Ivan Nielsen.

»Men Peter J acobsen kan jo håbe på, at én af de store partier ryster så meget på hånden, at de vælger at pege på ham fremfor at se konkurrenten i formandsstolen. Det er set før i den kommunale verden«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du mener, at hvis der tegner sig billede af, at Heino Knudsen bliver formand, så kan Venstre finde på at pege på Peter Jacobsen i stedet?

»Lige nøjagtig. Men det er ren spekulation«.

SF vil have Sundshedsplatformen udskudt

Tidligere i dag fremsatte SF kravet om, at Sundhedsplatformen skal udskydes, hvis partiet skal pege på en regionsrådsformand.

Tidligere har SF forsøgt at overbevise de andre partier om, at Sundhedsplatformen skulle udsættes, indtil der var kommet mere styr på den i hovedstaden. Det gik ikke igennem.

»Det krav ved jeg simpelthen ikke rigtig, hvor de vil hen med. De spiller jo sig selv lidt af brættet ved at sige, at det er et ultimativt krav for, hvem de støtter, og det er jeg heller ikke sikker på, at de kan holde på valgaftenen. Så det undrer jeg mig egentlig lidt over«, siger hun.

Tine Fasmer affejer dog hurtigt muligheden af en udskydelse af Sundhedsplatformen.

»Det er slet ikke realistisk, at der kommer til at ske en udskydelse af Sundhedsplatformen. Den indføres natten til lørdag lige efter valget, så nej. Det har været oppe, og på nær Enhedslisten fik forslaget ikke opbakning fra andre partier«.

»Der kommer man selvfølgelig til som et lille parti at skulle gøre op med sig selv, om det er vigtigt at være ultimativ, eller om det er vigtigt at kunne komme ind og præge den politik, som bliver lagt frem af et flertal«

Kravet skal ses i lyset af, at det er en mærkesag for folkesocialisterne i regionen, og det kommer i de allersidste dage op til valget, hvor det er selvfølgelig er vigtigt, at man gør sig synlig som politisk parti, vurderer Tine Fasmer.

Ved sidste valg fik SF en meget stor lussing ved regions- og kommunalvalget. I Region Sjælland gik partiet blandt andet fra otte til de nuværende to mandater.

»Der var flere kommuner, hvor SF slet ikke blev valgt ind eller gik fra at være fem-seks stykker til at være én. Så det er jo en måde at gøre sig synlig på. Men derudover vil jeg ikke tage fra SF'erne, at de er alvorligt bekymrede for Sundhedsplatformen«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tine Fasmer indrømmer, at hun undrer sig over, at SF lød så ultimative i dagens udmelding.

»Der kommer man selvfølgelig til som et lille parti at skulle gøre op med sig selv, om det er vigtigt at være ultimativ, eller om det er vigtigt at kunne komme ind og præge den politik, som bliver lagt frem af et flertal«.

Ivan Nielsen peger også et helt lavpraktisk problem med SF's udmelding.

»Jeg tror på, at SF virkelig mener det her. Men det giver ingen mening, fordi Sundhedsplatformen bliver kørt i stilling den 25. november. Det nye regionsråd har først magt efter den 1. januar, og der er bestemt ikke flertal for det i det nuværende regionsråd. Så det er et meningsløst krav, som jeg ser det«, siger Ivan Nielsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce