Christina Krzyrosiak Hansen og de øvrige lokalpolitikere i Holbæk står over for et sparekrav på 150 millioner.

Christina Krzyrosiak Hansen og de øvrige lokalpolitikere i Holbæk står over for et sparekrav på 150 millioner.

Kommunalvalg

24-årige Christina vil være Danmarks yngste borgmester

Christina Krzyrosiak Hansen går efter magten i fallittruede Holbæk.

Kommunalvalg

Danmarks laveste kassebeholdning finder man i Holbæk. 38 millioner kroner står der på kommunens konto – minus et sparekrav på 150 millioner kroner.

Siden det sidste år gik op for byrådet, at det stod så galt til, er der skåret massivt på børne- og ældreområdet, nedlagt 300 stillinger og udskudt anlægsarbejde for 110 millioner kroner. Og i 2018 har kommunen fået grønt lys til at lade skatterne stige med 43,5 millioner kroner.

Imens er V-borgmesterens prestigeprojekt, sportsanlægget Holbæk Sportsby til 325 millioner, fortsat ved at blive opført.

Det har gjort Søren Kjærsgaard upopulær både på og uden for rådhuset.

10 af valgets 13 partier er enige om, at borgmesteren skal afsættes, og det har givet plads til byrådets andetstørste parti og Danmarks yngste borgmesterkandidat, den 24-årige socialdemokrat Christina Krzyrosiak Hansen.

»Lige meget hvem, der kommer til at sidde for bordenden efter 1. januar 2018, så bliver det en stor og en udfordrende opgave. Der er meget at tage fat på i Holbæk Kommune, men den opgave glæder jeg mig til, hvis jeg får mulighed for det«, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Tidligere socialdemokrat kan true

Men selv om et af benene allerede er savet af borgmesterens taburet, kan det stadig blive svært for Krzyrosiak at få flertal bag sig.

Fire af Socialdemokratiets ti mandater har i den seneste valgperiode forladt partiet til fordel for Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og en lokalliste, og den unge socialdemokrat stemte i sin tid selv for den upopulære Holbæk Sportsby.

Derfor lyder spådommene i fjordbyen, at næste borgmester også kan blive en kompromiskandidat fra Radikale Venstre, Dansk Folkeparti eller Lokallisten.

Sidstnævnte i skikkelse af Sine Agerholm, der i 2013 stillede op for Socialdemokratiet, hvor hendes personlige stemmetal kun blev overgået af den nu upopulære borgmester.

Christina Krzyrosiak Hansen skal altså passe på ikke at gentage sin gamle partiformands uheldige løfte om at kunne slå Anders Fogh Rasmussen, når hun ifølge Nordvestnyt har sagt »Jeg kan slå Søren«.

Tid til velfærd?

Derudover har flere sat spørgsmålstegn ved, om den unge socialdemokrat, der kun har siddet i byrådet i en enkelt valgperiode, er i stand til at sidde i spidsen for byrådet.

»Jeg kan sagtens forstå, at folk stiller spørgsmål til min alder, men den politik, der vil blive ført med mig for bordenden, er jo en socialdemokratisk politik, ligesom hvis det havde været en 65-årig socialdemokrat, der var borgmester«, siger Christina Krzyrosiak Hansen:

»Det er rigtigt, at jeg har været i byrådet de sidste fire år, men jeg har lavet aktiv politik de sidste ti og samtidig været formand for Beskæftigelsesudvalget, været næstformand i et andet udvalg og siddet i Økonomiudvalget. Det er udvalg, hvor man kommer helt i bund med at forstå Holbæk Kommune. Både økonomisk, men også på andre områder«.

Dit slogan er tid til velfærd. Hvordan vil du opnå det, samtidig med at Holbæks økonomi skal genoprettes?

»Økonomien skal genoprettes, så der bliver tid til velfærd. For et år siden lancerede vi det, vi kalder en velfærdsprocent, og halvdelen af den fik vi allerede igennem dette år i budgetforhandlingerne. Det betyder, at vi har et budget, hvor skatten bliver hævet, og nu er det så tid til, at vi får sikret, at de områder, som er virkelig hårdt udfordret i Holbæk Kommune - folkeskoleområdet og ældreområdet specielt - bliver prioriteret i fremtiden«, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce