Kommunalvalg

Københavneriet: Fysisk blokade mod 'forbedringer' i Indre By

Politikens omvandrende lokalredaktion kaster sig nu ind i valgkampen med et nærmere kig på 3 revner.

Kommunalvalg

1

’Sammen om byen’, sådan lyder et af Københavns Kommunes slogans. Men samarbejdet mellem borgerne og de kommunale styrelser slår af og til revner. Helt konkret er det sket for Bylivsaksen, et fornyelses- og forbedringsprojekt af gadeforløbene og bylivet i gaderne i de små stræder bag Rådhuspladsen.

Efter flere års beboerinddragende planlægning gik arbejdet i gang i sidste måned. Nu har beboerne meldt kommunen til politiet for hærværk.

I denne uge konstaterede beboere, at det kommunale vejarbejde, hvor man er begyndt at bryde asfalten op i kvarterets tre gadekryds, får de omliggende 1700-tals-huse til at slå revner.

En række beboere har i løbet af ugen klaget til Københavns Kommune over støj og kommunalt hærværk. Flere af klagerne har modtaget et standardsvar fra kommunen, hvor det blandt andet hedder:

»Forvaltningen har vurderet, at arbejdet ikke stoppes, da det ligeledes er vurderet, at anlægsarbejdet ikke overstiger, hvad man som beboer i København skal tå̊le efter de naboretlige regler«.

»En ejendomsejer har desuden pligt til at holde ejendommen i en så̊dan stand, at den kan tå̊le de på̊virkninger, som er sædvanlige på det sted, hvor ejendommen ligger, og som er en følge af den almindelige samfundsudvikling«.

Siden slutningen af september har beboere i Nørre Kvarter, populært kaldet Pisserenden, grebet til klassiske aktionsformer som fysisk blokade, demonstrationer, telefonkæder og vægaviser i protest mod de kommunale ’forbedringer’.

De aktivistiske beboere har fået kommunen til at bede politiet troppe op og beskytte vejarbejderne.

»Vi havde mange møder med forvaltningen for et år siden. Men da det konkrete arbejde gik i gang, var projektet helt forandret. Vi vil ikke have noget af det. Det, de kalder forbedringer, er reelt set forværringer«, siger formanden for beboerforeningen i Nørre Kvarter, Søren Rud, der sammen med en halv snes naboer den seneste måned har været på gaden fra morgenstunden et sted imellem 10 og 15 gange for at blokere for arbejdet.

»Vi vil ikke slås med hverken politi eller kommunalarbejdere. Men de skal lade vores gamle gader og huse i fred«, siger beboernes formand.

Ifølge teknik- og miljøforvaltningens hjemmeside skal Bylivsaksen skabe bedre forbindelse mellem Strøget og Ørstedsparken, bedre og sikrere køreforhold for cyklister og en styrkelse af bylivet og fleksible zoner til ophold.

»Nogle af beboerne mener, at projektet har ændret karakter, siden det blev besluttet i teknik- og miljøudvalget. Det er jeg ikke enig i«, sagde teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) tidligere på ugen. Borgmesteren mener, at beboerne hænger sig i unødige deltaljer, og at projektet nu primært er et trafiksikringstiltag.

»Når et projekt er politisk godkendt, påbegynder detailprojekteringen, og her er det ikke unormalt, at der viser sig behov for mindre justeringer. Hvis der ikke er tale om væsentlige ændringer, og hvis de oprindelige intentioner fastholdes, bliver der ikke gennemført fornyet borgerinddragelse«, sagde borgmesteren, der ikke harværet at træffe for en kommentar til den seneste udvikling i striden, da han for tiden opholder sig i L.A. (byen – ikke partiet).

2

Valgkampen i København lynstartede med to sager:

Amager Fælled-byggeplanen og Radikale Venstres nu tidligere borgmester Anne Mee Allerslevs gratis benyttelse af rådhuset til sin bryllupsreception i sommer.

Nu er yderligere belysning af begge sager udskudt til efter valget. Forleden afdækkede Radio24syv via aktindsigt, at embedsfolk på rådhuset har bedt om at få fristen for aflevering af en redegørelse for rådhusets praksis i forhold til personale og folkevalgtes brug af kommunens lokaler udsat.

Fristen var oprindelig i denne uge. Den er nu udsat til 30. november. Socialdemokraterne kom allerede i august i voldsom miskredit på grund af bred modstand mod planerne om boligbyggeri på strandengen ved Amager Fælled. Efter et par ugers voldsom debat lykkedes det overborgmester Frank Jensen at lægge låg på den upopulære sag ved at udskyde undersøgelser af, om byggeriet kan ligge andre steder på fælleden end på Strandengen, til efter valget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

3

»Vi skal ikke bygge boliger til hver gud og hver mand, der har lyst til at bo i København«, sådan skærer Dansk Folkepartis spidskandidat, fritids- og kulturborgmester Carl Christian Ebbesen, igennem, når andre partier taler om, hvad de fleste anser for et af hovedtemaerne i valgkampen: boligmanglen i København.

Her har DF en anden udlægning:

»København er en smuk by, og vi skal ikke til at ødelægge den med underlige containerbygninger, højhuse, husbåde og den slags«, sagde Ebbesen, da topkandidaterne forleden var samlet til vælgermøde i Pressen.

»Vi bor i et dejligt land. Og det er da også skønt at bo lidt uden for København«, mener borgmesteren.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce