Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Jacob Jensen mener ikke at klubben giver en priviligeret adgang men snarere er en inspirationskilde. (arkivfoto)
Foto: Jens Dresling

Jacob Jensen mener ikke at klubben giver en priviligeret adgang men snarere er en inspirationskilde. (arkivfoto)

Kommunalvalg

Omstridte, hemmelige politiske klubber breder sig på lokalt niveau

Mindst seks borgmesterkandidater får i år penge fra pengeindsamlende erhvervsklubber. Fænomenet har bredt sig.

Kommunalvalg

De omstridte politiske erhvervsklubber breder sig nu på lokalt niveau.

En kortlægning, som Politiken har foretaget, viser, at mindst seks borgmesterkandidater modtager penge fra en erhvervsklub forud for valget på tirsdag.

Erhvervsklubberne er inspireret fra USA og er kendetegnet ved, at en kreds af erhvervsfolk betaler et årligt beløb for at få adgang til faste møder med en profileret politiker. Medlemslisten er hemmelig for offentligheden, møderne er kun for betalende medlemmer, mens pengene går til politikerens valgkamp.

Jeg vil gerne have det som et fortroligt forum, hvor de kan komme med nogle ting fra deres dagligdag, som jeg kan bruge eller i hvert fald lade mig inspirere af

En af klubberne samler ind til Venstres finansordfører og regionsborgmesterkandidat på Sjælland, Jacob Jensen. Her betaler mellem 10 og 20 vestsjællandske virksomheder ca. 5.000 kroner om året for at deltage i fire årlige møder i Erhvervsforeningen for Jacob Jensen.

»Jeg vil gerne have det som et fortroligt forum, hvor de kan komme med nogle ting fra deres dagligdag, som jeg kan bruge eller i hvert fald lade mig inspirere af«, siger Jacob Jensen, som afviser, at klubben giver en privilegeret adgang.

»Man vil have adgang til mig alligevel. Den adgang, man får ud af det her, er oplevelsen ved at komme på Christiansborg, møde en minister og netværket med de lokale virksomheder«, siger han.

Konceptet har også bredt sig til Silkeborg, hvor den nyoprettede Foreningen til valg af Vindum skal hjælpe Steen Vindum (V) med at beholde borgmesterposten. Her koster det 5.000 kroner for virksomheder og 2.500 kroner for private at deltage i møderne, hvor borgmesteren holder oplæg. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmesteren, og klubbens kasserer vil ikke afsløre, hvor meget klubben betaler til valgkampen

»Det har jeg ikke lyst til. Det, synes jeg, er en intern foreningshemmelighed«, siger Flemming Heiberg.

Nogenlunde samme model finder man i Nordjylland, hvor Hjørring Liberale Erhvervsklub støtter V-borgmesterkandidat Henrik Jørgensen.

I Kolding, hvor klubben Business Forum betaler mere end 20.000 kroner til V-borgmester Jørn Pedersens valgkamp, og i Odense, hvor Erhvervsforum Fyn støtter V-spidskandidaten, Jane Jegind. Også Aalborgs socialdemokratiske borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, får penge fra Aalborg Erhvervsklub af 2013, selv om klubben forud for sidste valg blev udsat for kritik, da det kom frem, at bidrag over 20.000 kroner blev skjult i erhvervsklubbens navn.

En mulig konkurrencefordel

Forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, som i mange år har forsket i partistøtte, kalder det problematisk, at man kan betale sig til »en eksklusiv adgang som denne«:

»Som borgmester eller minister sidder man jo og træffer en masse vigtige beslutninger, der kan påvirke de her virksomheder. Og man giver en konkurrencefordel til de virksomheder, som betaler, i forhold til dem, der ikke betaler, fordi de så er informeret om, hvad der skal ske«.

Professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet mener også, at erhvervsklubberne er en måde at købe sig til kontakt, men er mindre bekymret for udviklingen.

»Det kan bestemt være ulige, da de jo sidder der for at få indflydelse. Men en ting er, om man kan få spidskandidaten i tale over en kop kaffe, en anden ting er, om han vil føre ens ideer ud i livet. Det tror jeg heldigvis, at vores politiske system er ret robust overfor«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce