Illustration: Originalfotos: Ritzau/Pr
Kommunalvalg

Fem borgmestre er i farezonen

Her er fem af de borgmestre, der er i farezonen, når valgstederne har lukket og konstitueringerne begynder.

Kommunalvalg

Når valgstederne lukker klokken 20 i aften, og stemmerne skal tælles op, er der flere borgmestre, der går nogle neglebidende timer - eventuelt uger - i møde.

Her følger et overblik over fem borgmestre, som er i farezonen.

Slagelse: Liberal Alliance vil ikke støtte Venstre-borgmester

På Christiansborg er Venstre og Liberal Alliance i regering sammen, men i Slagelse vil to Liberal Alliance-medlemmer ikke pege på den nuværende Venstre-borgmester, Stén Knuth. Det kan gøre det svært for Knuth at fortsætte i borgmesterstolen.

Konflikten bunder i en sag om brintbusser, som ikke blev til noget, og som var LA-medlemmets Villum Christensens hjertebarn.

Der har desuden været flittig stoledans i byrådet, hvor to medlemmer har forladt DF, en tidligere venstremand er blevet løsgænger, og en socialdemokrat er skiftet til SF.

Det hele kan ende med, at Liberal Alliance bliver tungen på vægtskålen, og eftersom partiet ikke vil pege på Stén Knuth, kan borgmesterkæden i stedet ende hos socialdemokraten John Dyrby Poulsen, mod at han lover de liberale, at han ikke hæver skatterne. Eftersom en kommune ikke må hæve skatterne, uden en anden kommune sænker den, er det næsten en gratis omgang at love for John Dyrby Poulsen.

Faxe: Store Venstre støttede lille Socialdemokratiet

Selv om Socialdemokratiet ikke har flest mandater, og der oven i købet er blåt flertal i byrådet, er det en socialdemokrat, der har borgmesterkæden om halsen i Faxe.

For at forstå hvordan det har kunnet lade sig gøre, må vi tilbage til valgnatten for fire år siden, hvor en usædvanlig konstituering fandt sted. Venstre fik flest stemmer og blev det største parti, men endte med at støtte socialdemokraten Knud Erik Hansen sammen med Konservative og SF. Årsagen var angiveligt, at Dorte Nybjerg, Venstres spidskandidat, ville holde DF ude for enhver pris og ikke ville være borgmester på deres stemmer. Det har i den seneste valgperiode givet store interne problemer i Venstre.

Men nu stiller partiet med en ny spidskandidat, Ole Vive (V), der ikke før har siddet i kommunalbestyrelsen, men som til gengæld ikke vil udelukke DF.

En anden og måske endnu farligere udfordrer er Borgerlistens René Tuekær, der har været borgmester i to perioder tidligere. Han forsøger nu igen. Denne gang i valgforbund med Venstre, DF og Liberal Alliance.

Viborg: Papes arvtager udfordres af forhenværende håndboldtræner

Den forhenværende håndboldslandstræner Ulrik Wilbek stiller op for Venstre i den blå, midtjyske kommune, og det kan skabe problemer for den knap så kendte konservative borgmester, Torsten Nielsen.

Torsten Nielsen var nemlig et relativt ubeskrevet blad, da han overtog borgmesterposten, efter daværende borgmester Søren Pape Poulsen forlod byrådet for at blive formand for Konservative på landsplan. I 2013 fik Nielsen blot 320 personlige stemmer ved kommunalvalget.

Venstre fik flest mandater ved seneste kommunalvalg, og med Ulrik Wilbek i spidsen ser det ud til, at den konservative Torsten Nielsen vil få svært ved at fortsætte med at sidde i borgmesterstolen.

Randers: V-borgmester Claus Omann sidder usikkert på tronen

For fire år siden var Claus Omann Jensen en yderst populær mand. Han fik ved sidste kommunalvalg knap 7.700 personlige stemmer, hvilket var dobbelt så mange som den daværende socialdemokratiske borgmester.

Alligevel sidder han langtfra sikkert i stolen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siden valget har der været intern uro i byrådet, og det eskalerede med, at tre byrådsmedlemmer fik frataget deres formandsposter i tre forskellige udvalg.

Socialdemokratiet stiller nu op med en ny spidskandidat, det tidligere folketingsmedlem Torben Hansen, og de lægger sig derfor stærkt ind i kampen om at generobre borgmesterposten. Samtidig betyder byrådsrodet, at det er tvivlsomt, om flere af de afgørende borgerlister fortsat vil pege på Venstre-borgmesteren.

Samsø: S-borgmester skal håbe på fortsat blå splittelse

De havde egentlig flertal, hvis bare de kunne have fundet sammen. Men det kunne Venstre og Konservative ikke ved sidste kommunalvalg, og derfor endte borgmesterposten på Samsø hos den hollandske socialdemokrat Marcel Meijer.

I denne valgperiode er tvisten mellem de to partier kun taget til. De har således begge indgået alliancer med andre partier for at holde hinanden uden for indflydelse.

Men siden har begge partier skiftet deres spidskandidater ud, så derfor kan Marcel Meijer ikke vide sig sikker på, at fortsatte stridigheder kan holde ham på tronen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce