Knas med teknikken var mandag skyld i, at det ikke var alle partier og kandidater der fremgik af Tv2's kandidattest.
Foto: Jens Dresling

Knas med teknikken var mandag skyld i, at det ikke var alle partier og kandidater der fremgik af Tv2's kandidattest.

Kommunalvalg

Kandidattesten har en betydning for hver fjerde, men stol ikke for meget på den

Resultatet af kandidattesten afhænger i høj grad af de spørgsmål, medierne stiller kandidater og vælgere, forklarer forsker og påpeger, at de derfor ikke skal betragtes som en facitliste.

Kommunalvalg

Det kan være svært at finde ud af, hvor krydset skal sættes til et kommunalvalg. Netop derfor henter en stor del danskere hjælp fra kandidattests, inden de skal til stemmeurnerne.

»Kandidattests er blevet voldsomt populære, og de bliver efterhånden taget meget seriøst af vælgerne«, siger professor Jens Hoff, der har forsket i brugen af valgtests.

Vælgere kan også i år hente råd hos medier som TV 2, Altinget og DR. TV 2's brugere har gennemført testen flere end en million gange og hos DR er kandidattesten taget mere end 900.000 gange.

Påvirker vælgeren

TV 2's test er i år mere avanceret og har flere valgmuligheder end DR og Altingets kandidattest. Fælles for dem er det dog, at de gennem en række politiske spørgsmål matcher vælgerens svar med byrådskandidaters svar. Derefter regner systemet så ud, hvilket parti og hvilken kandidat vælgeren er mest enig med.

Og forskning viser, ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen, at omtrent en fjerdedel af vælgerne følger testens resultater.

Hos de vælgere, der ved mindst om politik, bliver stemmerådet ofte den direkte vej til et kryds i stemmeboksen. Men det kan også påvirke en vælger syn på partierne indirekte. Hvis de får anbefalet et bestemt parti i en test, kan det give dem et mere positivt syn på partiet i valgkampens nyhedsdækning.

Teknisk fejl hos Tv2

Men man kan ikke altid stole lige meget på resultatet af en kandidattest.

En teknisk fejl var mandag skyld i, at det ikke var alle partier og kandidater der fremgik af Tv2's test. Ifølge Ulla Pors Nielsen, der er TV 2's valgansvarlige, var fejlen begrænset til et par timer i løbet af dagen.

»Det drejer sig om en spidsbelastning i tidsrummet mellem klokken 11-12 og 17-18, hvor risikoen for ikke at se det fulde resultat har været størst. Men det er vi stadig ved at undersøge«, fortalte Ulla Pors Nielsen tidligere i dag til Politiken og understregede, at fejlen ikke kun er gået udover et parti, men muligvis har ramt kandidater fra alle partier.

»Uheldigt«, mener Kasper Møller Hansen og tilføjer:

»Kandidattests har i en kæmpestor legitimitet, men hvis der er fejl, får det folk til at stille spørgsmålstegn ved, om overhovedet man kan stole på udfaldet af dem«, siger han.

Spørgsmål er afgørende

Det bliver skrevet adskillige videnskabelige artikler om valgtest på verdensplan, og der bliver i flere lande forsket i, hvordan en valgtests skal tilrettelægges bedst muligt. I andre lande end Danmark er der også stor politisk diskussion om, hvorvidt der bliver stillet de rigtige spørgsmål i valgtests, fortæller Kasper Møller Hansen.

Og det er ikke så underligt. For når det ikke er tekniske fejl, der er afgørende for testens udfald, er det i høj grad spørgsmålene, der bliver stillet i testen, som afgør resultatet, mener Jens Hoff.

»Medierne vælger de spørgsmål, de mener er karakteristiske for valget. De foretager altså der en selektion, som har betydning for udfaldet«, siger han.

Dataanalytiker Niels Erik Kaaber Rasmussen, der tidligere har beskæftiget sig med kandidattests, er enig.

»Hvis de spørgsmål, som mediernes test indeholder, handler om en mærkesag, som enkelte partier står stærkt på, har de allerede vundet nogle stemmer af den ene simple grund«, siger Niels Erik Kaaber Rasmussen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han påpeger, at formuleringen af spørgsmålene i testen også kan have en betydning og kommer med et eksempel fra TV 2's kandidattest.

»Det er for let at forblive arbejdsløs i min kommune, lyder et spørgsmål i deres kandidattest. Det kan lægger på sin vis en bestemt forståelsesramme ned over problemstillingen, der harmonerer bedre med et politisk udgangspunkt end andre«, siger han.

Ved sidste Folketingsvalg indsamlede Niels Erik Kaaber Rasmussen en række kandidaters svar på i alt fem valgtests.

»Der så man en forskel på svarene, afhængigt af hvilke temaer medierne vægtede. Også de medier, der ellers tilstræbte at gøre deres test så neutral som muligt. Det er en svær balance«, siger Niels Erik Kaaber Rasmussen, som derfor mener, at der er en stor magt, men også et stort ansvar, i at være den institution, der udvælger og formulerer spørgsmål til en valgtest, så mange mennesker tillægger stor betydning.

Et demokratisk problem?

I lande som Holland og Schweiz bliver valgtests udarbejdet af forskningsinstitutionerne, for at gøre dem så objektive som muligt, mens der i Danmark er tradition for, at det er medierne udbyder tests til vælgere.

Så længe medierne søger ekspertise hos folk, der ved, hvordan man måler afstand mellem politiske partier, mener Kasper Møller dog ikke, det er et problem.

»Dygtige journalister har ofte en finger på pulsen, som vi forskere ikke har, og når testen ligger hos landsdækkende medier, er de også mere tilgængelige som en service til borgere«, siger han.

Og så længe, at der er tale om public service medier, der er forpligtet til at være partipolitisk neutrale og repræsentere alle synspunkter, er Jens Hoff heller ikke bekymret.

»Jeg kunne godt være bekymret for, at en test var farvet af politiske standpunkter, hvis de blev lavet af interesseorganisationer, partier eller partiske medier«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke en facitliste

Hvis man står i stemmeboksen og overvejer, at tage en ekstra kandidattest, skal man dog huske på, at det ikke er en facitliste, understreger Jens Hoff.

»Testen skal i højere grad betragtes som en blandt flere mulige hjælpemidler, der kan give et pejlemærke om, hvor man står. De er ikke helt skæve, men de er heller ikke fuldstændig rigtige«, siger Jens Hoff.

Anbefalingen fra datanalytiker Niels Erik Kaaber Rasmussen lyder:

»Tag en test, se testens anbefalinger, slå de anbefalede kandidater op på nettet og læs lidt på det. Det tager ikke ret lang tid, men det giver et mere helstøbt billede. Så kan du se, om de politikere, testen anbefaler, også har mærkesager i kommunen, du er enig i«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce