Rene Christensen blev en af aftenens tabere.
Foto: Finn Frandsen

Rene Christensen blev en af aftenens tabere.

Kommunalvalg

Ikke set før: Dansk Folkeparti går tilbage på landsplan

Hidtil er Dansk Folkeparti kun gået frem på landsplan ved kommunalvalg. Nu knækker den opadgående kurve.

Kommunalvalg

Med alle stemmer talt op står det klart, at Dansk Folkeparti langt fra lever op til det erklærede mål om fremgang på landsplan. Tværtimod.

For første gang i Dansk Folkepartis historie må partiet ved et kommunalvalg notere sig en tilbagegang.

I valgkampen havde DF-formand Kristian Thulesen Dahl ellers sat næsen op efter endnu en omgang med fremgang til partiet, så han i lighed med sidste kommunalvalg kunne plastre et grønt Danmarkskort på sit kontor til med nåle for hvert mandat. Men denne gang måtte formanden altså sætte færre nåle på kortet end sidst. Fra et resultat på 10,12 procent ved valget i 2013, får partiet denne gang 8,75 procent af stemmerne på landsplan.

»Det er ærgerligt, at det ikke ser ud til, at vi får et bedre resultat end sidste gang«, sagde gruppeformand Peter Skaarup, da han efter midnat kiggede ud fra Thulesen Dahls kontor, fordi resultatet begyndte at stå klart.

Dansk Folkeparti må også opgive kampen om borgmesterkæderne i flere af de kommuner, hvor partiet ellers havde håbet at gøre sig gældende.

Jagten på borgmesterposter

Indtil nu er Dansk Folkeparti gået frem ved hvert eneste kommunalvalg siden partiets stiftelse i 1995. Særligt med valget i 2013 skrev Dansk Folkeparti sig tilmed ind i rækken af kommunale stormagter. I hvert fald målt på antallet af stemmer. Her fik partiet tredje flest kun overgået af Socialdemokratiet og Venstre. I den ombæring lykkes det også partiet at få en kultur- og fritidsborgmester i København samt en rådmand i Aarhus.

Men det er aldrig lykkedes Dansk Folkeparti at slå en klo i 'rigtig' borgmesterpost og dermed få det kommunalpolitiske gennembrud, der skal hjælpe partiet op i samme liga som de andre traditionelle magtpartier. Denne gang gik spidskandidater i flere kommuner dog efter at gøre alvor af ambitionen om at hænge en borgmesterkæde om halsen.

Ikke mindst i Guldborgsund Kommune på Falster og det østlige Lolland har René Christensen satset på at avancere fra viceborgmester til borgmester. Men da valgresultatet forelå gik Socialdemokratiet og Guldborgsundlisten ind i et lokale uden Dansk Folkeparti for at forhandle om borgmesterposten. Alt imens var René Christensen hensat til TV2 News, hvor han for rullende tv-kamera appellerede til socialdemokraterne om at sætte sig ned sammen med ham i stedet. Det mislykkedes.

»Der er ingen tvivl om, at John Brædder (Guldborgsundlisten, red.) bliver borgmester«, sagde DF'eren ifølge Ritzau og afviste at gå efter posten igen ved næste valg.

I fynske Assens har spidskandidat Jens Kristian Thulesen Dahl også bejlet til borgmesterposten. Men broren til DF-formanden må se sit eget parti gå tilbage og den siddende borgmester fra Venstre gå frem.

»Med et resultat som det ud lige nu, så er det nok ikke borgmesterkæden vi skal gå efter«, sagde Jens Henrik Thulesen Dahl tidligere til TV2 News.

Forhåbninger har man også haft til Mikkel Dencker i Hvidovre. Her går DF tilbage med over 5 procentpoint.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skaarup: Ingen kæder er ikke en fiasko

På Christiansborg siger gruppeformand Peter Skaarup, at selv om Dansk Folkeparti igen måtte ende uden en borgmesterpost, så er det ikke nogen fiasko.

»Slet ikke«, siger Skaarup, der fremhæver, at de gamle partier i form af Socialdemokratiet, Venstre og de konservative ofte har held til at genindtage borgmesterkontorerne.

Vil det ikke skære i øjnene på jer, hvis I ikke får den ultimative kommunale indflydelse nogen steder?

»Selvfølgelig vil det da være positivt, hvis det lader sig gøre«, siger Peter Skaarup og understreger, at hans parti ikke er til salg for hvad som helst.

SF har kunnet sikre sig borgmesterposter. De radikale har kunnet sikre sig borgmesterposter. Der er lokal-lister rundt omkring, der har kunnet sikre sig borgmesterposter. I lyset af det bør Dansk Folkeparti så ikke kunne sikre sig bare en enkelt borgmesterpost?

»Jo, det ville da som sagt være fint«, siger Skaarup og tilføjer: »Men man skal bare ikke sige, at dermed er alt godt. Du nævner, at radikale og SF har fået en borgmesterpost. Men hvordan er det så gået dem? Er det nødvendigvis gået partierne fantastisk godt af den grund?«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce