Frank Jensen tidligt på aftenen sammen med Mia Nyegaard (R), Sisse Marie Welling (SF) og Ninna Hedeager Olsen (EL)
Foto: TYCHO GREGERS

Frank Jensen tidligt på aftenen sammen med Mia Nyegaard (R), Sisse Marie Welling (SF) og Ninna Hedeager Olsen (EL)

Kommunalvalg

Alternativet stormer ind i København - Frank Jensen holder skansen

Det nye parti Alternativet står til en borgmesterpost. Rekorddårligt blåt valgresultat med kun én borgmester til de borgerlige mod to indtil nu. V og DF er skrammede. Forhandlinger på rådhuset fortsætter helt frem til morgenen.

Kommunalvalg

Trods flere meningsmålinger, der viste modvind på de københavnske cykelstier til overborgmester Frank Jensen ved kommunalvalget, kan den socialdemokratiske leder af hovedstaden ikke alene blive siddende på overborgmesterkontoret.

Han og hans parti er også sluppet helskindet ud af valget og har bevaret næsten det samme stemmetal som for fire år siden.

Socialdemokratiet fik 27,6 procent af stemmerne mod 27,8 ved valget i 2013. Selv om det procentuelt er en lille tilbagegang, kan det dog betyde, at overborgmesterens parti mister et enkelt mandat. Men kan se frem til to borgmesterposter.

Det nye parti Alternativet er tilsyneladende ikke blevet skadet af de seneste dages ballade om partiets interne uro om sexchikane og frivole planer om kampagner med blottede kønsdele. Liste Å har fået hele 10,5 procent og står dermed til seks mandater.

Det kan række til en borgmesterpost, hvis partiet kan komme igennem med det i forhandlingerne med Frank Jensen og de øvrige partier i overborgmesterens magtakse: SF, radikale og Enhedslisten.

Enhedslisten går et procentpoint tilbage til 18,5 procent, men holder sit høje mandattal på 11 fra sidste valg og er helt sikker på en borgmesterpost.

SF går tilbage, men kan også regne med at kunne få et borgmesterkontor ligesom i den forgangne periode.

Det samme gælder de radikale, selv om de falder fra godt 11 til knap 9 procent af stemmerne.

En af valgets store tabere i København er Dansk Folkeparti, der mister en tredjedel af sine stemmer og havner på fem procent. DF'erne  kan miste deres borgmesterpost, som Carl Christian Ebbesen hidtil har beklædt på kultur- og fritidsonmrådet.

Også Venstre har fået særligt store skrammer, idet det liberale parti med falder fra godt 11 til 7,8 procent og mister to mandater. Det sker efter en turbulent periode i partiet, hvor den hidtidige spidskandidat Pia Allerslev blev vippet ud af partiets medlemmer til fordel for det, der skulle være det nye mere liberale friskepust, Cecilia Lonning-Skovgaard. Venstre er også i risikozonen for at miste deres borgmesterpost.

Liberal Alliance har fået en lille fremgang ligesom også de konservative går lidt frem til henholdsvis 4 og 5,6 procent af stemmerne.

Samlet set er der dog tale om et rekord-dårligt blåt valg i København især på grund af Venstres og Dansk Folkepartis styrtblødninger. Ligesom på landsplan.

Kl 6 onsdag morgen var forhandlingerne på overborgmesterens kontor endnu ikke tilendebragt. Forlydenderne på rådhusets gange lød, at en af knasterne er, hvilke af de borgerlige partier, der skal have den ene blå borgmesterpost. Og hvad der skal gives af poster til de andre borgerlige partier.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce