Niko Grünfeld, Alternativets spidskandidat i København, vil formentlig blive kulturborgmester i København.
Foto: Peter Hove Olesen

Niko Grünfeld, Alternativets spidskandidat i København, vil formentlig blive kulturborgmester i København.

Kommunalvalg

Alternativets nyvalgte affejer intern kritik og går efter posten som kulturborgmester

Nyvalgt byrådsmedlem spurgte medlemmerne i København, hvilken borgmesterpost partiet bør gå efter. På et møde i aftes blev hun dog enig med de andre kandidater om at vælge anderledes.

Kommunalvalg

Når Alternativet nu selv kan vælge, hvorfor vil partiet så ikke allerhelst forsøge at gøre en forskel på beskæftigelsesområdet i København?

Det spørgsmål buldrer lige nu internt i det parti, der fik tredjeflest stemmer i hovedstadskommunen ved tirsdagens kommunvalvalg.

Borgmesterposterne vil nemlig snart blive endegyldigt fordelt på Københavns Rådhus. Når det bliver Alternativets tur, vil partiet formentlig kunne vælge mellem posten som enten beskæftigelses- og integrationsborgmester eller kultur- og fritidsborgmester.

Beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten anses typisk som den tungeste af de to poster.

Men Alternativet vil det anderledes.

De går efter kulturborgmesterposten. Det blev i aftes besluttet på et møde blandt de seks kandidater, der er valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation.

»Forhandlingerne (om borgmesterposter, red.) er stadig i gang. Men vi vil lægge billet ind på kulturborgmesterposten. Det har været en del af vores strategi i lang tid. Vi mener, at kunsten og kulturen har afgørende betydning for, at vi kan skabe et demokratisk håb, mening, skabe en bæredygtig by og præge rigtig mange samfundsmæssige områder derigennem. Det har vi haft en ambition om, lige siden vi startede«, forklarer spidskandidaten Niko Grünfeld til Politiken.

Uenighed i baglandet

Niko Grünfeld får selskab af Badar Shah, Fanny Broholm, Franciska Rosenkilde, Maja Krog og Jakob Gorm Andreasen i borgerrepræsentationen.

I går lavede Maja Krog en afstemning på partiets facebookgruppe 'Alternativet København', hvor hun spurgte baglandet, hvilken borgmesterpost de mener, at Alternativet skal gå efter.

Som hun skrev:  »... som folkevalgte (de af os, der bliver det), skal selvfølgelig lytte til jeres stemmer!!«.

På Facebook har 462 - flertallet - i skrivende stund stemt på beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten.

71 har stemt på kultur- og borgmesterposten, og i øjeblikket er kommentarsporet under Maja Krogs afstemning fyldt af kritiske røster, der ikke begriber, hvorfor deres parti ikke snupper beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten, hvor mange mener, at Alternativet kan rykke ved mest.

Niko Grünfeld, hvorfor laver I en afstemning, når I ikke vil lytte til flertallet?

»Nu er det ligesom gruppen (af de seks kandidater, der er valgt ind, red.), der konstituerer sig«, svarer spidskandidaten.

Tror ikke på fortællingen

Offentligt har Alternativets kandidat Troels Christian Jakobsen, der ikke blev valgt ind, også kritiseret sit parti i skarpe vendinger for at forelske sig i tanken om en grøn kulturborgmester.

Han fastholder, at han mener, valget er »katastrofalt«.

»Jeg er selv kulturmenneske, så det er dejligt med en kulturborgmesterpost. Men i den aktuelle situation overlader vi bevidst beskæftigelses- og integrationsposten til Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard. Det forstår jeg simpelthen ikke. Det bliver hende, der kommer til at styre den forvaltning, som i forvejen sejler«, siger Troels Christian Jakobsen.

»Jeg tror simpelthen ikke på Nikos (Niko Grünfelds, red.) fortælling om, at vi kan påvirke så meget igennem kultur. Niko overser det rent politiske. Han overser de borgere, der er underlagt jobcentrene og sidder på det helt nederste trin og er smadrede. Dem når vi jo ikke igennem kultur«, mener Troels Christian Jakobsen.

Men uanset hvad er der jo tale om en borgmesterpost. Anerkender du ikke, at kultur- og fritidsborgmester også er en flot post?

»Det er jo ikke nogen, som mener, at det er særlig ambitiøst at gå efter den kulturborgmesterpost. Det er den post, folk vælger, når de skal vælge sidst. Og det er jo i kultur- og fritidsudvalget, at de mindst indflydelsesrige medlemmer sidder«, mener Troels Christian Jakobsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fjerdevælger

I går blev det klart, at Københavns overborgmester i også næste valgperiode kommer til at hedde Frank Jensen (S).

Men det er endnu usikkert, hvornår det bliver meldt ud fra Købehavns Rådhus, hvilke partier der kommer til at besætte hovedstadens fagborgmesterposter.

Enhedslisten er næstevælger. Spidskandidat Ninna Hedeager Olsen har tidligere erklæret på Twitter, at partiet endnu en gang vil sætte sig på teknik- og miljøborgmesterposten.

Socialdemokraterne vil så med al sandsynlighed tage posten som børne – og ungeborgmester.

Og så er det Alternativet.

Til sidst er der tre borgmesterposter tilbage. Først vælger Venstre, så Radikale Venstre, så SF.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce