Politikernes mange løfter tyder på, at de ikke har læst på lektien om skolernes udfordringer. Lektielæsningen begynder i dag.
Foto: Lærke Posselt

Politikernes mange løfter tyder på, at de ikke har læst på lektien om skolernes udfordringer. Lektielæsningen begynder i dag.

Kommunalvalg

Uddannelsesanalyse: Så er der lektiecafé i byrådssalen

KV-kandidaterne har lovet guld og grønne skolebøger. I dag begynder hverdagen.

Kommunalvalg
FOR ABONNENTER

Valgkampen er slut, 2.432 byrådsmedlemmer er valgt, nogle af dem nye, nogle af dem gamle, og nogle af dem kender vi først navnene på i løbet af de kommende timer og dage.

Fælles for dem alle er, at de nu vender tilbage til hverdagen efter flere uger i politisk undtagelsestilstand. For hvis julen er hjerternes fest, er valgkampe løfternes fest. Og mon ikke mange af de nyvalgte har udstukket flere løfter i løbet af de seneste uger, end de her til morgen bryder sig om at tænke på?

Et af valgkampens helt store temaer har været folkeskolen, og her har politikerne i hvert fald været særdeles rundhåndede. Formentlig også for rundhåndede, når nu hverdagen melder sig. Lad os her se nærmere på et par eksempler, som samtidig fortæller om de udfordringer på skoleområdet, der venter de nyvalgte byrødder de næste fire år.

Selv om langt de fleste lokalpolitikere har lovet, at de aldrig vil lægge stemmer til en skolelukning igen, bliver det frem til 2021 vanskeligt at leve op til løftet. På landsplan er der fortsat hele 77 skoler med under 100 elever, og det kan blive nogle dyre skoler at holde i live. Det er næppe tilfældigt, at det er Dragør Kommune, der i dag bruger færrest penge per elev. Her er der nemlig kun skoler med over 600 elever. Trenden vil også efter valget gå i retning af større skoler. Det vil ikke ske med samme hast, som vi har set i de seneste 10 år, hvor hver femte folkeskole er lukket. Men det vil ske – også i nogle af de kommuner, hvor politikerne netop har lovet, at det ikke vil ske. Som professor Søren Serritzlew tørt udtrykte det til DR forleden: »Valgløfter gælder ikke juridisk. De binder måske moralsk, men der er ingen garanti«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce