Christina Krzyrosiak Hansen (S) bliver Danmarks yngste borgmester nogensinde.
Foto: Jacob Ehrbahn

Christina Krzyrosiak Hansen (S) bliver Danmarks yngste borgmester nogensinde.

Kommunalvalg

24-årig skal lede Holbæk: Christina bliver Danmarks yngste borgmester nogensinde

Efter mange timers forhandlinger, der måtte indstilles tidligt i morges og blev genoptaget onsdag formiddag, er der fundet en borgmester i Holbæk.

Kommunalvalg

Efter otte år som Venstre-ledet kommune har Holbæk Kommune i dag fået ny borgmester.

Det er den 24-årige Christina Krzyrosiak, der efter lange forhandlinger på byens gamle rådhus endte med at tage flest stik i spillet om borgmesterposten. Hun bliver dermed den yngste borgmester i Danmark nogensinde. Christina Krzyrosiak (S) er den kandidat i kommunen, der har fået flest personlige stemmer - omkring 5.000.

Hun får borgmesterposten med stemmer fra EL, SF, DF og S.

»Vi er enige om meget mere, end der skiller os ad«, sagde Christina Krzyrosiak om alliancen med Dansk Folkeparti, da der for kort tid siden var indgået en konstitueringsaftale. Hun håber, at de øvrige partier i løbet af de kommende dage vil ombestemme sig og beslutte sig for at støtte op om en endnu bredere konstituering.

Om titlen som den yngste borgmester nogensinde, siger hun:

»Jeg er meget stolt, og jeg er meget ydmyg, og med flere end 5.000 personlige stemmer har vælgerne vist mig tillid«.

Hos Enhedslisten fortalte spidskandidat Karen Thestrup Clausen, at de peger på Christina Krzyrosiak, fordi »hun har fået klart flest personlige stemmer«. EL-kandidaten blev foreholdt spørgsmålet om, hvorvidt hun har tillid til, at en konstitueringsaftale, der rækker fra EL til DF, kan holde til det endegyldigt konstituerende byrådsmøde.

»Vi er ikke politisk enige om det hele, men vi tror på, at aftalen (om konstitueringen, red.) holder. Vi har stadig til gode at lave den brede politiske aftale«, sagde Karen Thestrup Clausen.

Ifølge Dansk Folkepartis spidskandidat, John Harpøth, har man fra partiets side valgt at se sig om efter de samarbejdspartnere, der kan bidrage til at bringe kommunens hårdt trængte økonomi på fode igen. Tidligere på dagen gav han udtryk for, at DF havde tænkt sig at anerkende, at Christina Krzyrosiak havde fået flest personlige stemmer.

John Harpøth håber dog, ligesom den nye borgmester, at det kan lade sig gøre at få flere partier med i planerne for, hvordan Holbæks fremtid skal se ud.

Selv om borgmesteren er fundet, er partierne derfor nu gået tilbage til forhandlingsbordet.

Hårdt trængt økonomi

Da stemmerne i aftes var talt op, var der på forhånd lagt op til tæt kamp om borgmesterposten. Med 15 mandater til rød blok og 13 mandater til blå, kunne ingen af de to fløje i byrådssalen samle et flertal for en borgmester.

Det overlod (på papiret) stor magt til de tre resterende mandater fra Holbæks lokalliste. Det er dog ikke dem, men Dansk Folkeparti, der er endt med at blive tungen på vægtskålen.

Kl. 13.30 kom spidskandidaterne fra de fire partier ud af forhandlingslokalerne på Holbæk Rådhus, efter de kl. 05.30 i morges måtte afbryde forhandlingerne midlertidigt, fordi der ikke kunne findes en løsning.

Valgnederlaget til Venstre i Holbæk sker på bagkant af, at kommunen de seneste år har haft store økonomiske udfordringer.

Ved indgangen til 2017 lavede embedsværket i Holbæk Kommune en regnefejl til 146 mio. kr. Man regnede med, at man i den allerede økonomisk pressede kommune havde 146 mio. på kistebunden, men i maj i år viste det sig, at det tal var langt lavere - nemlig på kun 40 mio.

Da regnefejlen blev opdaget, røg Holbæk Kommunens likviditet pr. indbygger ned på 583 kr., hvilket bringer den langt under Økonomi- og Indenrigsministeriets smertegrænse og farligt tæt på at blive sat under offentlig administration af staten.

Et halvt års tid før regnefejlen blev offentliggjort, blev det første spadestik taget til Venstre-borgmesterens store prestigeprojekt, Holbæk Sportsby, der har været fem år undervejs. Med en pris på mellem 360 og 370 mio. kr. er sportsbyen noget, der har fået borgerne i den vestsjællandske kommune til at spørge en ekstra gang, om der nu også er styr på finanserne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce