Foto: Jens Dresling
Kommunalvalg

Kristian Thulesen Dahl: »Det er utilfredsstillende for os, at vi lander, hvor vi gør«

Dansk Folkeparti mistede en borgmesterpost i København, gik 32 mandater tilbage og fik ingen borgmesterkæder ved gårsdagens kommunalvalg. Det er ikke godt nok, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Kommunalvalg

Der var selvransagelse at spore, da Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, op ad eftermiddagen mødte ind på sit kontor på Christiansborg, efter at partiet i går for første gang oplevede en tilbagegang ved et kommunalvalg.

Partiet mister 32 mandater på landsplan, en fagborgmesterpost i København og får efter alt at dømme ikke partiets første borgmesterkæde, som flere ellers havde forventet.

»Det er klart, at i forhold til det, vi selv havde sat os som mål ved det her valg, så når vi ikke det. Vi havde et mål om, at vi gik frem i stemmeantal, og vi går tilbage«, siger Kristian Thulesen Dahl, der kalder resultatet »meget tæt på status quo, men med en lille tilbagegang«.

»Og da vi gik efter en fremgang, så er det klart, at det er utilfredsstillende for os, at vi lander, hvor vi gør«, tilføjer han.

I er det største borgerlige parti i Folketinget, og I er gået frem ved alle kommunalvalg indtil nu. Var det ikke i år, I skulle have haft borgmesterposter?

»Det er ikke et mål for os i sig selv ved det her valg at få borgmesterposter. Men det er klart, jeg har også sagt, at på et tidspunkt skal et parti, der skal manifestere sig som kommunalt parti, selvfølgelig også have borgmesterposter«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han tilføjer, at valget ifølge ham har været præget af stærke borgmestre, der gør det svært for andre partier at overtage borgmesterposten.

»Og der bliver vi trængt, fordi vi ikke har så mange personer, der på tilsvarende vis har steder, hvor de rydder bordet, som andre partier har. Det ville vi jo få, hvis vi havde borgmestre. Så ville vi jo også få den faktor ind som parti, og derfor er det selvfølgelig også et mål for os, at vi på et tidspunkt sidder med borgmesterposter i kommunerne. Men det har ikke været det vigtigste ved det her valg, at nu skulle det være. Det vigtigste for os ved det her valg har faktisk været at få minimeret (forskellen på, red.) tilslutningen mellem folketingsvalg og lokalvalg, og der må vi bare sige, det lykkedes ikke her, fordi vi går 1,3 procentpoint tilbage«.

Bykonger og manglende indvandringspolitik stod i vejen

Både SF og Radikale Venstre, der er mindre partier end jer, har en borgmesterpost. SF har fået en helt ny borgmesterpost et sted, hvor de ikke havde en tidligere borgmester. Bør I ikke også kunne det?

»Jo, det kan man sige. Man kan også sige, at havde Socialdemokratiet holdt den aftale, jeg kan forstå, der var i Guldborgsund, så ville der være kommet et borgmesterskifte i Guldborgsund. Der ville René Christensen (DF) så stå med de umiddelbart bedste odds, fordi han havde flest mandater bag sig. Men Socialdemokratiet valgte så at springe fra den aftale, som de havde i Guldborgsund, og det er jo kommunalpolitik i en nøddeskal. Man kan godt være tæt på og så snuble, fordi der er nogen, der ikke holder de aftaler, der er indgået«.

Hvad er hovedårsagen til, at jeres strategi ikke kom hjem?

»Det er to ting, mener jeg. Det ene er, at vi ligesom andre partier ligger under for det her med, at det i høj grad er et valg, hvor bykongerne får rigtig mange stemmer, og det betyder, at for hver kommune kan man se, at den person, der sidder i spidsen, får mange flere stemmer hentet hjem til sit parti, end partiet ellers ville lægge til normalt«.

»Den anden faktor er, at vi må se i øjnene, at rigtig mange af dem, der støtter Dansk Folkeparti til et folketingsvalg, gør det ud fra en holdning om indvandringspolitik, og hvordan Danmark skal se ud i fremtiden. Og det forbinder de ikke på samme måde med kommunalpolitik«.

Kampagnen mislykkedes

Er det ikke bekymrende for jer, der gerne vil definere jer som andet end et parti, der handler om indvandring og udlændinge, at den besked åbenbart ikke forplanter sig lokalt?

»Jo, og det er jo også derfor, vi gik efter noget andet ved det her valg, men vi må jo bare tage danskernes beslutning til efterretning, og så har vi fire år til at finde ud af, hvordan vi gør«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og da vi gik efter en fremgang, så er det klart, at det er utilfredsstillende for os, at vi lander, hvor vi gør

»Vi synes ikke, at det er et tilfredsstillende niveau for os at ligge på til et kommunalvalg. Vi har kørt en kampagne, hvor vi har forsøgt at få nogle af de landspolitiske ting til at slå igennem på kommunalt plan. Og der må vi vel bare acceptere, at den har danskerne ikke i stort omfang taget til sig. De har vurderet, at kommunalpolitik er en anden faktor end landspolitik, og derfor har de vægtet nogle andre ting«.

Det har også været en kampagne med dig som frontfigur. Falder en del af det her nederlag tilbage på dig?

»Det er mit ansvar, hvordan vi kører kampagne som parti. Det siger sig selv. Så i det omfang, at den kampagne, vi har kørt, ikke har slået igennem hos vælgerne, så er det selvfølgelig også mit ansvar. Og det må vi jo selvfølgelig reflektere over i forhold til valget om fire år«.

Ingen »syngende øretæve«

Søren Espersen kalder valget en »syngende øretæve«. Er du enig i den analyse?

»Nej. Jeg synes ikke, det er en syngende øretæve. Jeg synes selvfølgelig, at det er meget let konstaterbart, at det er et ringere resultat end det, vi gik efter. Så vi har ikke fået det hjem, som vi havde som vores eget mål«.

Er det et nederlag?

»Det er jo status quo. Det er i meget høj grad status quo«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I er gået frem ved hvert eneste kommunalvalg indtil nu. Nu går I tilbage 1,3 procent. Det er vel ikke status quo.

»Nej, men det er fordi, jeg forholder mig til, at vi sidder med 223 kommunalbestyrelsesmedlemmer, og det er 32 færre end sidst. Og det er klart, vores mål var at gå frem, så så er det selvfølgelig ikke godt for os«, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

»Men det var også, fordi vi selv havde nogle store ambitioner ved det her valg om at gå frem i antal stemmer, og det har vi ikke fået indfriet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce