Niko Grünfeld, Alternativets spidskandidat i København, er tidligere blevet kritiseret for at gå enegang. Det førte tidligere på efteråret til et bestyrelsesopgør i Alternativet København.
Foto: Martin Lehmann

Niko Grünfeld, Alternativets spidskandidat i København, er tidligere blevet kritiseret for at gå enegang. Det førte tidligere på efteråret til et bestyrelsesopgør i Alternativet København.

Kommunalvalg

Grünfeld gjorde regning uden vært: Alternativet i internt opgør om ny borgmesterpost

Partiet og spidskandidat Niko Grünfeld har officielt taget kulturborgmesterposten i København. Men det er nu trukket tilbage.

Kommunalvalg

Tidligere på dagen lod det til at være et faktum, at Alternativet veksler sit gode kommunalvalg i København til en post som kultur- og fritidsborgmester.

Partiet og spidskandidaten i København, Niko Grünfeld, har meldt ud og givet interview om, at Alternativet snupper posten som kultur- og fritidsborgmester.

Men Niko Grünfeld har tilsyneladende gjort regning uden vært.

Intet er afklaret

Det er nemlig Alternativets seks valgte politikere i København, der i fællesskab skal træffe valget, oplyser Alternativet i København til Avisen.dk.

Hvem, der sætter sig i borgmesterbilen, er således heller ikke afklaret endnu. Det afgøres blandt andet af de personlige stemmetal, har Niko Grünfeld meddelt på TV 2 News.

I konstitueringsforhandlingerne var Alternativet fjerdevælger, og Niko Grünfeld pegede her på kulturborgmesterposten. Men det ønske er nu tilsyneladende trukket tilbage igen.

Medlemmer af Alternativets gruppe i København harcelerer over udsigten til kulturborgmesterposten. Ikke mindst, fordi det formentlig vil betyde, at den nye beskæftigelsesborgmester bliver Venstres spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard.

»Det vil være en katastrofe, hvis vi ender med at sende beskæftigelse- og integrationsposten videre til Venstre eller de radikale. Det her handler om, at det er en forvaltning, der ikke fungerer,« siger kandidat Troels Christian Jakobsen til Jyllands-Posten.

»Udover det grønne er vores profil også den sociale bæredygtighed. Og der, hvor der er akut krise i København, er på den sociale bæredygtighed på beskæftigelsesområdet. Det er vigtigt, at Alternativet viser vores politik her, og ikke kun på grøn omstilling og fest«, fortsætter han.

Niko Grünfeld er tidligere blevet kritiseret for egenrådighed i partiets københavnerafdeling.

I august trak tre bestyrelsesmedlemmer sig fra Alternativet København. Kort forinden havde medlem Stine Bardeleben Helles trukket sit kandidatur til kommunalvalget i protest mod Grünfelds soloridt:

»På den politiske bane har Niko stort set fået fuld frihed til at prioritere, som han vil, for den kritiske samtale er jo lukket ned – og det gør han så«, lød det fra Stine Bardeleben Helles til partitoppen i en mail, som blev lækket til Altinget.

Facebook-afstemning om borgmesterpost

Kandidat Maja Krog har på Alternativet Københavns Facebook-side oprettet en afstemning blandt følgerne om deres foretrukne borgmesterpost. Og her bliver posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester klart foretrukket med indtil videre 336 stemmer, mens kultur- og fritidsborgmesterposten blot er på tredjepladsen med 55 stemmer.

Niko Grünfeld gik til valg på et ønske om at styrke kulturområdet i København. Og han har efter konstitueringsaftalen på rådhuset allerede udtalt sig om visionerne for kulturområdet:

»Vi ønsker, at København skal være en sprudlende, kulturel by, der sætter fokus på bæredygtighed, madkultur, kunst og ikke mindst kreative industrier. Det håber vi selvfølgelig, at vi kan være med til at sætte vores præg på, både når det gælder bæredygtighed, men også når det gælder forbrug, dannelse og musikalitet med videre,« forklarede Niko Grünfeld til Altinget.

Gruppen mødes onsdag aften, efter de personlige stemmetal er gjort op. Her vil kandidaterne finde ud af, hvilken borgmesterpost Alternativet skal gå efter - og hvilken kandidat, der så skal have den.

I København satte 10,5 procent af vælgerne deres stemme ved liste Å.

På landsplan fik Alternativet 2,9 procent af stemmerne. Det har de vekslet til 20 mandater i 15 kommuner, heraf 6 i København.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce