Kommunalvalg

Københavns Kommune erkender, at politikeres gratis lån af festsal var unfair og et regelbrud

Det var i strid med reglerne at låne lokaler ud til politikere på Københavns Rådhus ifølge redegørelse.

Kommunalvalg

Da flere politiske profiler i København lånte festlokaler på rådhuset til blandt andet receptioner, brød de reglerne.

Det slår en redegørelse fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune fast blot to dage efter kommunal- og regionsvalget.

Det fremgår af en udtalelse til Ankestyrelsen.

»Dels ved den administrative praksis er der sket en fravigelse af de af Borgerrepræsentationen vedtagne retningslinjer for udlån af lokaler på Københavns Rådhus«, står der.

Blandt andre Anna Mee Allerslev (R) og spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard (V) lånte lokaler på rådhuset.

Men det var i strid med reglerne.

Det skyldes, at det vil indebære en unfair fordel i forhold til private, der udlejer lokaler til tilsvarende arrangementer.

2011-forbud mod gratis udlejning blev ændret året efter

15. juni 2011 blev der vedtaget regler, der sagde, at kommunen ikke kan »stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer«.

Men i foråret udsendte Økonomiudvalget nye retningslinjer for borgerrepræsentanternes brug af rådhusets lokale. Det skyldes, at de gamle retningslinjer angiveligt var uklare.

Partiernes gruppeformænd besluttede derefter at låne lokaler ud til fire politikere til bryllupsreceptioner.

Anna Mee Allerslev endte med at træde tilbage som beskæftigelses- og integrationsborgmester og spidskandidat for De Radikale under kommunalvalget.

Det skete, fordi flere partifæller undsagde hende efter møgsager.

Hun valgte siden at betale de 65.000 kroner for leje, hvilket Cecilia Lonning-Skovgaard også gjorde for nogle uger siden.

Begge blev genvalgt til Borgerrepræsentationen, men Anna Mee Allerslev havde på forhånd frasagt sig sit mandat, hvis hun blev valgt.

Anna Mee Allerslev ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger overfor Berlingske.

Cecilia Lonning-Skovgaard ønsker heller ikke at kommentere.

»Jeg og Venstre tager udtalelsen til Ankestyrelsen til efterretning og har ikke yderlige at tilføje«, skriver hun i en sms til Berlingske.

Torsdag aften ventes hun at blive udnævnt som borgmester.

Gruppeformænd blåstemplede de betalte receptioner

Trods regelsættet fra 2011 godkendte partiernes gruppeformænd på rådhuset i maj 2012, at Cecilie Lonning-Skovgaard vederlagsfrit kunne låne festsalen efter sin kirkelige vielse. Det var med til at skabe den - ifølge kommunen i dag - ulovlige administration.

Partierne - med undtagelse af Enhedslisten - nikkede igen til en tilsvarende forespørgsel fra Anna Mee Allerslev i februar 2017 om at bruge rådhusets faciliteter til en reception efter hendes kirkelige bryllup.

Den nyligt genvalgte overborgmester Frank Jensen (S) har også været med til at acceptere det gratis udlån af bryllupslokaler til de folkevalgte.

I en mail til Berlingske skriver overborgmesteren:

»Forvaltningen har med bistand fra eksterne jurister konkluderet, at det var uden for reglerne at udlåne lokaler til borgerrepræsentationsmedlemmers bryllupsreceptioner. Det gælder, når der er tale om en kirkelig vielse udenfor rådhuset, men også ved borgerlige vielser skal en egentlig reception eller fejring holdes et andet sted«.

Frank Jensen tilføjer i udtalelsen:

»Forvaltningen lægger op til, at reglerne præciseres. Det er jeg tilfreds med og støtter naturligvis 100 procent. Det vil betyde fremover, at det er klart og entydigt, hvad der er inden for rammerne – og hvad der ikke er. Og det vil sikre, at vi i gruppeformandskredsen ikke en anden gang nikker til en forkert beslutning,« skriver Frank Jensen i mailen.

Også det radikale medlem af BR Henrik Nord har gratis holdt en fem en halv time lang reception på rådhuset i september 2015. SF'eren Peter Thiele holdt en bryllupsreception i en time i september 2016.

I modsætning til Allerslev og Lonning-Skovgaard blev både Thiele og Nord viet på rådhuset.

Ritzau og Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce