Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten rykkede ind i magtens centrum ved kommunalvalget, hvor hun på baggrund af sit partis stemmetal valgte at blive borgmester for teknik og miljø. Her sammen med overborgmester Frank Jensen (S) Foto: Gregers Tycho.

Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten rykkede ind i magtens centrum ved kommunalvalget, hvor hun på baggrund af sit partis stemmetal valgte at blive borgmester for teknik og miljø. Her sammen med overborgmester Frank Jensen (S) Foto: Gregers Tycho.

Kommunalvalg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Pisse­hamrende usolidarisk«: Enhedslisten og Alternativet i København er havnet i shitstorm før valg af borgmesterposter

Alternativet og Enhedslisten i København får hug for ikke at være solidariske med syge og arbejdsløse, når de vælger borgmesterposter for bycykler og teater.

Kommunalvalg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten og Alternativet var på krigsstien under kommunalvalgkampen i København med paroler som ’Stop jagten på de syge’, fordi hovedstaden er det sted i landet, hvor det er sværest at få fleksjob eller førtidspension.

Et oprør har rullet gennem gaderne med den daværende borgmester for området, Anna Mee Allerslev (R), som skydeskive. ’Anna Ansvarsløs’ blev hun kaldt.

Nu har de to nævnte partier haft et godt valg og kunnet vælge borgmesterposter som henholdsvis nummer 2 og nummer 4. Men begge har undladt at tage posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Det har udløst en shitstorm på de sociale medier og internt i partierne, at de i stedet vælger henholdsvis teknik- og miljøborgmesterposten og – formentlig – posten som borgmester for kultur og fritid.

På Enhedslisten Københavns facebookside skriver Johanne Østervang, at »det er pissehamrende usolidarisk og på ingen måde socialistisk at lave den prioritering«.

Morten Glintborg Rasmussen er inde på noget af det samme:

»Kan nogen forklare mig, hvorfor den grønne profil med cykler i teknik og miljø er vigtigere end at rette op på beskæftigelse eller noget andet socialt rødt, der ville have en vigtig betydning for folk efter Anna #ansvarsløs? Alle de syge, der protesterede ved jobcentret, der valgte at skifte parti og stemme på Ø denne gang, må bestemt være skuffede!«.

Skide borgmesterpost

Politiken har talt med Bettina Bundgaard, der selv er sygdomsramt og på såkaldt ressourceydelse, og hun er også vred.

»De to partier har stået frem ved demonstrationer og sagt, at vi kan regne med dem, og så tager Enhedslisten den skide teknik- og miljøborgmesterpost«, siger Bettina Bundgaard, der frygter, at posten i stedet går til Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard.

»Jeg har hørt flere tale om, at så flytter de kommune. Hun kan jo sige, at jeg bare skal feje gader, og så skal jeg nok blive kureret«.

Bettina Bundgaard stemte på Enhedslisten, i håb om at »de ville tage ansvar på sig«.

Hun er også vred på Alternativet:

»Men jeg regnede egentlig ikke med noget godt fra Alternativet, da jeg opfatter dem som et gøgler-parti der ikke har markeret sig som et socialt ansvarligt eller særlig solidarisk parti, Faktisk synes jeg kun, at de har haft én kandidat, der markerede sig med socialpolitik«, siger Bettina Bundgaard.

Kunstens betydning

I Alternativet buldrer debatten internt i det parti, der fik tredjeflest stemmer i hovedstadskommunen.

Beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten anses typisk som tungere end posten som borgmester for kultur og fritid. Men Alternativet vil det anderledes.

De går efter kulturborgmesterposten. Det er besluttet på et møde blandt de seks kandidater, der er valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation.

»Det har været en del af vores strategi i lang tid. Vi mener, at kunsten og kulturen har afgørende betydning for, at vi kan skabe et demokratisk håb, mening, skabe en bæredygtig by og præge rigtig mange samfundsmæssige områder derigennem. Det har vi haft en ambition om, lige siden vi startede«, forklarer spidskandidat Niko Grünfeld til Politiken.

En afstemning i partiets facebookgruppe Alternativet København har vist flertal for beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten.

Vi vil ikke forvalte det

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Enhedslistens kommende borgmester, Ninna Hedeager Olsen, eller partiets borgerrepræsentant Ulrik Kohl.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Enhedslisten København har på Facebook blandt andet svaret kritikerne, at et flertal i bestyrelsen har valgt at prioritere miljø- og teknikborgmesterposten, mens et mindretal arbejdede for beskæftigelsesområdet.

»Enhedslisten København har stor forståelse for de mange reformramte, der mener, at denne prioritering var forkert. Når et flertal i bestyrelsen alligevel har valgt at prioritere miljø- og teknikborgmesterposten, skyldes det, at der her er mulighed for at påvirke byens udvikling mest afgørende. Byplanlægningen berører alle sociale spørgsmål. Det gælder også boligkampen, hvor der står et afgørende slag om, hvorvidt der skal skabes boliger til befolkningens behov, eller om der skal bygges med spekulation for øje«, står der i partiets forklaring.

Enhedslisten argumenterer også med, at kommunerne er underlagt stramme regler og lovkrav og gang på gang bliver tvunget ud i nedskæringer på beskæftigelsesområdet.

Partiet ville risikere at stå med ansvaret for at forvalte et system, »hvis primære formål er at presse syge og arbejdsløse for den sidste rest arbejdskraft«.

»Enhedslistens opgave er ikke at forvalte et ødelæggende system mere humant for så at sige at svinge pisken blødere over de syge og arbejdsløse. Vi ønsker at afskaffe den nuværende model og erstatte den med reel jobformidling«.

Nej tak til slid

Jens Jonatan Steen, chefredaktør for det socialdemokratisk orienterede netmedie Pio og tidligere leder af centrum-venstre-tænketanken Cevea, ser med en vis undren på de to partiers valg:

»Det er selvfølgelig supersvært, men jeg kan se to partier, der vælger det lette i stedet for de sager, hvor de har sagt, at de vil gøre en stor forskel«

Jens Jonatan Steen kan især ikke forstå, at Alternativet ikke er fristet til at arbejde med beskæftigelse på borgmesterniveau, »fordi Alternativet har været så offensive i ’Anna Ansvarsløs’-kampagnen«.

»Men det er klart, at den borgmesterpost kan gøre nas og slider meget, og her kan man se, at Niko og Ninna vurderer, at den er for hård. De vil hellere være et sted med udsigt til succes end på øretævernes holdeplads«, siger Jens Jonatan Steen.

At Enhedslisten vælger at fortsætte på teknik og miljø efter den populære Morten Kabell, der blandt andet har slået sig op som cyklernes borgmester, kommer ikke bag på Jens Jonatan Steen:

»De har jo gjort det fremragende, men man kunne måske godt forvente, at partiet ville sige: Nu er opgaven langt hen ad vejen løst. Og så kunne de se sig om efter en anden stor opgave«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af Alternativets kandidater til Københavns Borgerrepræsentation, Troels Christian Jakobsen, kaldet ’Fattigrøven’, har svoret, at han vil mobilisere imod, at partiet tager kulturborgmesterposten, som han kalder »et valg uden social samvittighed og mod«.

Politiken har spurgt en Enhedslisten-politiker på Christiansborg, Pelle Dragsted. Han ønsker ikke at blande sig i partiets københavnske afdelings beslutninger, men har på Facebook skrevet, at »det vil være marginalt, hvad vi kunne ændre, fordi hovedproblemet er den lovgivning, Christiansborg har vedtaget med førtidspensionsreformen, kontanthjælp, integrationsydelse m.m.«.

»Vi ville komme til at fungere som Troels Lund Poulsens (beskæftigelsesministeren, red.) forlængede arm. Vi ville blive slavepiskerne, der skulle jage syge og arbejdsløse ud og plukke pileurt på fælleden eller slave den i andre udnyttejob. Og tage deres penge fra dem, hvis de kom for sent. Også selv om det betød, at de blev sat på gaden«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden