Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JESPER MORTENSEN
Foto: JESPER MORTENSEN

Kovending. Socialdemokratiet er delt i spørgsmålet om et forbud mod prostitution. Tidligere har bl.a. beskæftigelsesminister Mette Frederiksen talt brændende varmt for et forbud.

Mette Østergaard
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afvisning af et forbud mod købesex er et reelt løftebrud

Regeringen havde alle muligheder for at gennemføre et forbud, men brugte jurister som kattelem.

Mette Østergaard
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen er blevet beskyldt for mange løftebrud, og ofte har forklaringen lydt, at den parlamentariske situation ikke tillod at holde fast i tidligere standpunkter.

Men i en række værdipolitiske beslutninger holder den forklaring ikke.

Det seneste eksempel er spørgsmålet om forbud mod prostitution. Her var intet til hinder for at gennemføre det forbud mod køb af sex, som både Socialdemokraterne, SF og de radikale i mere eller mindre hårde vendinger har argumenteret for i oppositionstiden. Og Enhedslisten ville være klar til at sikre flertallet.

LÆS DEBAT

Det er ikke første gang, at regeringen bevæger sig væk fra tidligere standpunkter, selv om regeringsmagten nu endelig giver mulighed for at få mærkesager gennemført. Andre forslag, som har lidt samme skæbne, er kvoter for kvinder i bestyrelser, mindretallets mulighed for at nedsætte kommissioner og en kovending i forhold til åbenhed i den nye offentlighedslov.

Regeringens afvisning af et forbud mod prostitution giver problemer særligt hos Socialdemokraterne.

SF’erne virker, som om de har givet fortabt. Et løftebrud til eller fra. Og de radikale lever med forbuddet efter at have indtaget stort set alle tænkelige positioner i sagen. Uroen skal derfor findes hos Socialdemokraterne

Partiet er delt i spørgsmålet, og tidligere har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og europaminister Nicolai Wammen talt brændende varmt for et forbud, mens justitsminister Morten Bødskov og socialminister Karen Hækkerup har været imod.

De to sidstnævnte led et nederlag på den socialdemokratiske kongres i 2009, hvor en kongresbeslutning fastslog, at det var partiets officielle politik at gå ind for et forbud. Netop det forhold skaber yderligere ballade i S.

For hvad er en kongresbeslutning værd, hvis den alligevel kan nedlægges af otte mænd i Straffelovrådet uden videre politisk diskussion?

Forbuddet vej til intetheden

Regeringen har fra dag 1 været klar over, at sagen var besværlig.

Et forbud kunne give ballade i baglandet. Det er juridisk svært at gennemføre, for ikke at tale om, at det er en bekostelig affære at håndhæve loven. Derfor måtte sagen tage den klassiske tur ud i intetheden, som det sker for mange politiske møgsager.

Afstanden til forbuddet begyndte allerede i formuleringen af regeringsgrundlaget, hvor der står, at regeringen vil »gennemføre en grundig undersøgelse af et forbud mod købesex«. Regeringen ville altså ikke direkte arbejde for et forbud, hvilket i dag vil være argumentet for at undsige sig et løftebrud. Afgørelsen blev lagt i hænderne på jurister i Straffelovrådet, som vurderede, at et forbud ikke er hensigtsmæssigt.

LÆS OGSÅ

Regeringen kunne i denne uge bruge sagkundskaben som argument for at vikle sig ud af den besværlige sag. Blandt andet med argumenter om, at et forbud alene vil være et signal, der ikke gør nogen reel forskel, at razziaer vil stresse de prostituerede, og at begge parter er interesserede i at holde udvekslingen af ydelser hemmelig – ligesom i mange andre kriminelle handlinger, f.eks. hashsalg, kunne man indvende.

SF’erne virker, som om de har givet fortabt. Et løftebrud til eller fra. Og de radikale lever med forbuddet efter at have indtaget stort set alle tænkelige positioner i sagen.

Uroen skal derfor findes hos Socialdemokraterne, hvor utilfredsheden vil rette sig mod brud på både politik og principper.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden