Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MATHIAS CHRISTENSEN (arkiv)
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN (arkiv)

Formand? Mette Frederiksen vil stadig være tvunget til at videreføre størstedelen af den politik, som man har ført de seneste to et halvt år. Særligt hvis hun skal agere i regering med de radikale, skriver Mette Østergaard.

Mette Østergaard
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette F. - F for fejl og farefuld færd

Mette Frederiksen har været kendt som fremragende og førstevalg, men er nu også fejlbarlig.

Mette Østergaard
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Beskæftigelsesministerens interview i Børsen i går kan kort beskrives som en taktisk fejl, der er et skridt tilbage for socialdemokraternes ubestridte kronprinsesse.

På et tidspunkt, hvor Thorning netop havde fået styr på baglandets kritik, gjorde Mette Frederiksen det legitimt at tale om, at kursen nok skulle ændres, så danskernes kritik blev imødekommet en smule mere, end regeringen hidtil har været villig til. En udfordring af Helle Thorning-Schmidt fastkurspolitik, hvor kun kommunikationen og ikke retningen kan diskuteres.

Mette Frederiksen gav alle kritikerne i baglandet en løftestang til at udtale kritik af formandens linje. Stærkt ubelejligt lige inden 1. maj, hvor statsministeren skal møde vælgerne.

Bundlinjen er, at Mette Frederiksens melding var unødvendig og skaber intern uro, som ingen fordel har for hende selv. Hun har ingen grund til kæmpe en kamp, som hun allerede har vundet. Hun står ubestridt som kronprinsesse, og hvis hun efter Thornings afgang kan få partiet overleveret med fest og farver, hvorfor så tage en ubehagelig intern kamp som slider på det parti, hun skal arve.

Eneste årsag skulle være, hvis Frederiksen ønskede at overtage partiet mod Thornings vilje inden et valg. Men det tyder absolut intet på. Socialdemokraterne er enige om, at begynder man først at vælte en siddende statsminister, har man sendt sit eget parti i opløsning. Thorning skal gå selv, hvis hun skal gå.

Statsministersymbolik for tydelig

Et andet F, som Frederiksen må forholde sig til, er F for farlig. Det udgør i sig selv en farlig situation at blive udnævnt til kronprinsesse eller kronprins.

Frank Jensen blev slidt op, inden han overhovedet nåede at indfri posten. Nicolai Wammen udnævnte sig selv til kronprins internt i en sådan grad, at han blev sat i skammekrogen af Thorning, og Frederiksen oplever nu det enorme fokus, man som kronprinsesse må agere under.

LÆS POLITIKEN MENER

Alt fortolkes ind i en arvestrid, hvilket er naturligt, når det er kendt, at kronprinsessen ikke tilhører samme fløj af partiet som formanden. Mette Frederiksen ville også af den grund have gjort mere klogt i at ligge lavt af den simple årsag, at hun skader sin egen position.

Hvorfor gør hun det så? Her skal F-forklaringen findes i forventningsafstemningen. Sandsynligheden for, at Frederiksen bliver formand, er stor, og derfor er hun gået i gang med at forventningsafstemme med kommende vælgere, hvad hun vil i spidsen for partiet.

I et interview i Fyens Stiftstidende understregede hun, at jobs i den private sektor er en kerneopgave for socialdemokraterne – også i fremtiden. I en Kronik i denne avis forklarede hun, hvorfor pligter i virkeligheden er det samme som rettigheder, og i Børsen stillede hun op stylet i statsministerstil og fortalte om sine forhandlingsevner og villighed til at lytte til danskerne.

Det er klogt at forventningsafstemme. Ikke mindst fordi socialdemokraterne ikke skal tro, at deres problemer er løst, bare formanden skiftes. Mette Frederiksen vil stadig være tvunget til at videreføre størstedelen af den politik, som man har ført de seneste to et halvt år. Særligt hvis hun skal agere i regering med de radikale.

LÆS RITT BJERREGAARD

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Problemet med interviewet i Børsen var, at det gik for langt. Statsministersymbolikken var for tyk og udfordringen af Thornings kurs for tydelig.

Det gav omgående så meget ballade internt i den socialdemokratiske top, at Mette Frederiksen så sig nødsaget til at æde sine ord og udtrykke fuld opbakning til Thorning. Et sådant skridt tilbage er aldrig flot.

Den lille fordel

Selv om manøvren internt har givet kronprinsessen ridser i lakken blandt de socialdemokratiske topfolk, får hun til sidst i denne analyse også et lille F for fordel.

For alle de baglandssocialdemokrater og potentielle vælgere, der ikke går voldsomt op i den interne positioneringskrig, hørte det, de gerne ville. En kommende formand, der sagde, at hun var villig til at lytte. Det har de savnet, og det gør hende fortsat til deres førstevalg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden