Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fakta: Sådan er den danske terrorlovgivning blevet udvidet

Den danske terrorlovgivning er blev udviddet to gange. Regeringen har lovet at nedsætte en kommission til at vurdere den nuværende lovgivning.

Fakta
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden terrorangrebet i USA 11. september 2001 har Danmark og det internationale samfund haft øget fokus på kampen mod terrorisme. I Danmark har det resulteret i flere love på området.

Folketinget har siden årtusindskiftet vedtaget to terrorpakker:

Terrorpakke 1

Folketinget vedtager terrorpakke 1 i 2002, som omfatter en ny, bredere definition på terrorisme. Dermed er det strafbart at give penge og udtrykke opbakning til terrororganisationer, politiet får udvidet adgang til hemmelig ransagning, og teleselskaber og internetudbydere skal opbevare oplysninger om datatrafik i et år.

Terrorpakke 2

Folketinget vedtager med terrorpakke 2 i 2006 en række love, som skal forbedre politiets muligheder for at bekæmpe og efterforske terrorhandlinger. Politiets Efterretningstjeneste får bl.a. ret til at indhente oplysninger fra myndigheder, biblioteker mv., og politiet behøver kun én dommerkendelse for at aflytte alle telefoner og overvåge alle mailadresser hos en mistænkt.

Kommission

Regeringen har i sit regeringsgrundlag fra 2011 lovet, at man vil nedsætte »et udvalg eller en kommission«, der skal undersøge »de hidtil anvendte virkemidler i terrorbekæmpelsen og det samlede terrorberedskabs effektivitet«. Målet er »en samlet strategi for et effektivt værn mod truslen fra terror«.

I august 2014 i forbindelse med de radikales sommergruppemøde fastslog nuværende økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, at kommissionen ville blive nedsat i løbet af efteråret. Alligevel er det endnu ikke sket.

Meldingen fra Justitsministeriet er, at kommissoriet fortsat er under udarbejdelse, og 22. januar sagde justitsminister Mette Frederiksen til Jyllands-Posten:

»Der er forskellige ting, man skal overveje, inden man nedsætter kommissioner, og det har vi så gjort. Det er jo et komplekst og lige nu desværre et relevant emne«.

Research: Politikens Bibliotek

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden