Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Politiet skåner voldsmænd i hjemmet

På 20 måneder har politiet kun 21 gange bortvist en voldsmand fra private hjem.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når en kvinde bliver udsat for vold af sin ægtefælle eller kæreste, er det oftest hende, der må forlade det fælles hjem med børnene og tage på krisecenter.

Det sker, på trods af at politiet i 2012 fik bedre mulighed for at bortvise den voldelige partner – oftest manden – fra hjemmet i typisk to til fire uger.

LÆS OGSÅ

Kun 21 gange i perioden fra den udvidede lov trådte i kraft 1. marts 2012 til 31. oktober 2013, har landets 12 politikredse brugt værktøjet – og hos Københavns Politi har man ikke en eneste gang sendt voldsudøveren på porten. Det viser nye tal fra justitsministeren.

LOKK: Dybt utilfredsstillende
»Det er dybt utilfredsstillende, at politiet ikke langt oftere fjerner voldsmanden fra hjemmet, så kvinden kan blive boende. Først bliver kvinderne udsat for vold af manden, og så bliver de udsat for vold af systemet«, siger Lene Johannesson, sekretariatschef i Landsorganisation af kvindekrisecentre (LOKK), der hvert år modtager mere end 2.000 voldsramte kvinder.

Ofte er de tvunget til at forlade både arbejde, børnenes daginstitutioner og skoler samt omgangskredsen efter volden, forklarer Lene Johannesson.

Københavns Politi forklarer i en mail til Politiken, at man ikke har benyttet muligheden for bortvisning, fordi kvinderne ofte selv foretrækker at forlade hjemmet, når de ikke længere føler sig trygge.

Men i mailen erkender Københavns Politi samtidig, at »der ligger et potentiale i på sigt at få udbredt kendskabet til regelsættet yderligere«.

SF: Nedslående

Retsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) kalder de nye tal »nedslående«.

»Vi politikere skal ikke detailregulere politiets arbejde, men jeg undrer mig stærkt over, at for eksempel Københavns Politi overhovedet ikke har anvendt bortvisning. Det er uholdbart. Det er et spildt potentiale, og jeg vil sikre, at politiet i fremtiden bliver mere bevidste om denne sanktion«, siger SF’eren.

LÆS OGSÅ

Det var ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S).

Hvert år udsættes omkring 26.000 kvinder for fysisk vold fra deres partner, og af dem bliver omkring 10.000 udsat for grov og vedvarende vold, viste rapporten ’Vold i nære relationer’ fra Ministeriet for Kirke og Ligestilling i 2010.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden