Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Venteliste. Jan og Gitte Lidballe har i halvandet år ventet på en lillebror til Jonathan. Nu er de sammen med hundreder af andre ansøgere kastet ud i ny usikkerhed.
Foto: Claus Bonnerup

Venteliste. Jan og Gitte Lidballe har i halvandet år ventet på en lillebror til Jonathan. Nu er de sammen med hundreder af andre ansøgere kastet ud i ny usikkerhed.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre på ventelisten kastes ud i usikkerhed

443 ansøgere til adoption er kastet ud i det uvisse, efter at bureau fik inddraget akkreditering.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lange ventetider, stigende priser og en storm af kritiske mediehistorier har længe gjort det svært at stå på venteliste til adoption.

Men nyheden om, at AC Børnehjælp er på vej til at få inddraget sin tilladelse til at formidle adoptivbørn, ramte 443 forældre på organisationens venteliste som et ekstra hårdt kølleslag og fik flere til at give fri luft for følelserne på de sociale medier.

»Hvad sker der nu med os på ventelisterne, tænker jeg, og ellers føler jeg mig hel tom indeni«, skriver en kommende adoptivmor på foreningen Adoption & Samfunds facebookvæg. »Håber af hele mit hjerte, at der findes en løsning, så vi kan få lov til at få vores store drøm opfyldt«, skriver hun, og hun er ikke alene.

LÆS OGSÅ

»Hvad skal der ske med os på ventelisten? Har vi overhovedet et lille barn i udsigt mere ... Er vores penge gået tabt? Bliver vi flyttet over på en anden liste? Frustrationerne er mange, og vi ønsker os bare af alt at blive forældre til et ønskebarn, men det er jo desværre i andres hænder«, skriver en anden, mens atter andre giver udtryk for vrede mod AC Børnehjælp:

»Mennesker, som vi og rigtig mange andre har stolet 100 procent på i en totalt hudløs situation, sidder med rod i pengesagerne og lyver tilmed om det«, hedder det i en kommentar.

Forskelle på ansøgere
Der er stor forskel på, hvordan de enkelte forældre på ventelisten rammes af indgrebet mod AC Børnehjælp.

Er man nået så langt i processen, at man allerede er blevet ’matchet’ – allerede har fået lovning på et konkret barn, med udsigt til at kunne hente det efter at de sidste papirer i sagen er behandlet – kan man regne med, at sagsbehandlingen fortsætter, blot nu under overvågning af Ankestyrelsen. Det fremgår af en såkaldt beredskabsnotits, som Ankestyrelsen har udformet til de politiske partier.

LÆS OGSÅ

Også de cirka 200 ansøgere, der er nået så langt, at deres papirer er sendt til myndighederne i det land, de står på venteliste til at adoptere fra, kan gå ud fra, at behandlingen af deres sag vil fortsætte.

Værst stillet er de sidste cirka 200 ansøgere, som endnu ikke er nået så langt i processen. »Indtil videre stoppes sagsbehandlingen for disse«, skriver Ankestyrelsen. Af brevet til AC Børnehjælp fremgår det, at Ankestyrelsen i den kommende tid vil »afdække mulighederne for at tage hånd om de mange ansøgere«, der hermed kan komme i klemme. Stoler ikke på meldinger


Jan og Gitte Lildballe, som står på venteliste til at adoptere deres barn nummer 2 fra Burkina Faso, er blandt de heldige, hvis sag allerede er sendt ud til adoptionsmyndighederne i det afrikanske land. Alligevel føler Jan Lildballe sig ikke beroliget.

»Næh. For jeg ved stadig ikke noget som helst om, hvordan økonomien ser ud i AC Børnehjælp, for jeg får intet at vide, selv om jeg har forsøgt at spørge ind til det«, siger han.

Forældreparret fra Skanderborg stod sidste år frem i Politiken og kritiserede de mange gebyrstigninger, de var blevet opkrævet fra AC Børnehjælp. Dengang forsikrede direktør og bestyrelsesformand i AC Børnehjælp Pia Brandsnes, at de økonomiske problemer var overstået.

LÆS OGSÅ

»Vi er færdige med oprydningen nu, og vi har styr på det igen«, sagde hun til Politiken.

Men det gav Jan Lildballe ikke meget for.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det handler ikke om pengene

»Allerede dengang troede jeg ikke på, hvad de sagde. Men det er ikke pengene i sig selv, det handler om, men den uklarhed og usikkerhed, som rod i økonomien skaber«, siger han. »Der er ingen af os, der gør det her op i penge – det er pebernødder i det store regnskab, når man opfostrer et barn, til det fylder 18 år. Hvis alle på ventelisten skulle betale 10.000 kroner for at redde AC Børnehjælp, fik de gladelig 10.000 fra mig. Men når man ikke ved, hvad det fører til, og man ikke aner, hvornår det ender, er det ikke særlig sjovt. I forvejen går folk og er drønhamrende usikre på, hvornår de bliver tilgodeset på ventelisterne, og så kommer det her oveni«. LÆS OGSÅ Personligt håber Jan Lildballe, at staten vil overtage adoptionsformidlingen:

»Ellers tror jeg, at det, vi har betalt, er tabt«, siger han og understreger, at han har mest ondt af ansøgere, der venter på deres første barn. Eller som er tæt på at falde for aldersgrænsen, så de måske slet ikke når at blive adoptivforældre.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden