Ældrepleje. Tidligere på måneden var DF med til at støtte økonomiaftalen med KL, så 'ældremilliarden' sløjfes og pengene kan fordeles på andre områder. På billedet ses beboer fra Plejehjemmet Holmegårdsparken i Charlottenlund. Foto: Peter Klint
Foto: Peter Klint

Ældrepleje. Tidligere på måneden var DF med til at støtte økonomiaftalen med KL, så 'ældremilliarden' sløjfes og pengene kan fordeles på andre områder. På billedet ses beboer fra Plejehjemmet Holmegårdsparken i Charlottenlund. Foto: Peter Klint

Samfund

DF er med til at skære massivt i ældrepleje i kommunerne

Dansk Folkeparti taler om bedre forhold for de ældre, men er med til nedskæringer.

Samfund

Ældre på Saltum Plejecenter sidder på gangene i op til to timer, hvis ikke de beder om hjælp.

»Simpelthen fordi der ikke er tid til at gå hen og hjælpe personen op«, fortæller Kitt Nielsen, der er sosu-hjælper på plejecenteret i Jammerbugt Kommune.

Plejehjemmet er presset efter en fyringsrunde, fordi kommunens lokalpolitikere med budgetaftalen for 2015 besluttede at skære 10 procent af udgifterne per borger over 65 år. Siden 2011 har kommunen sammenlagt skåret en fjerdedel af ældreområdet. Bag nedskæringerne står blandt andre Dansk Folkeparti. Og det gør partiet i 57 af de 66 kommuner, hvor udgifterne per ældre borger er blevet skåret ned, viser en gennemgang, som Politiken Research har lavet.

I andre kommuner får ældre skiftet sengetøj hver fjerde uge. Det er en ulækker standard

Besparelserne med DF’s stemmer sker, på trods af at partitoppen så sent som under valgkampen gav en såkaldt værdighedsgaranti, der skulle sikre ældre mod våde bleer og uappetitlig mad.

»Det kan ikke nytte noget, at man sidder på Christiansborg og lover en hel masse på vegne af nogle andre, der siger, at vi ikke har råd«, siger underdirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen.

»I nogle kommuner får de ældre gjort badeværelset rent hver tredje uge. I andre kommuner får ældre skiftet sengetøj hver fjerde uge. Det er en ulækker standard«.

I Jammerbugt Kommune, hvor ældre kan strande på gangene, er det DF’s folketingsmedlem Morten Marinus, der også er viceborgmester, der har stemt for.

»Det skyldes, at vi lukker halvtomme plejehjem. Det er bestemt ikke meningen, at besparelserne skal ramme ældrevelfærden. Men der vil være enkelte, der får revisitering (flytter ældrebolig, red.)«.

DF-top: Vi udsteder en retning

En anden DF-profil, René Christensen, der er finansordfører i Folketinget og lokalpolitiker i Guldborgsund Kommune, har også været med til at spare. I kommunens budgetaftale for 2015 valgte et flertal at skære 2 procent af udgifterne.

»Det har jeg det rigtig skidt med. Jeg synes slet ikke, det er fair, man skærer i ældreudgifterne. Vi har haft minusvækst, så det er den virkelighed, vi lever i«.

Vi vil gerne give flere penge til de ældre. Men under SR-regeringen kom der næsten ingen penge ud i kommunerne, som kunne have været brugt på de ældre

En tredje kommune, hvor DF’ere har lagt stemmer til, er Haderslev. Her mente man, at ældre ikke ville bemærke, at man udliciterede ældreplejen til private firmaer, forklarer lokalformand Jon Krongaard.

Hvordan kunne I være sikre på, at kvaliteten ikke vil blive forringet?

»Jeg har ikke haft hovedet nede i rapporterne, men vi vurderede efter at have hørt private firmaers løsninger, at det ikke ville forringe kvaliteten. Ellers havde vi ikke stemt for – det er klart!«, svarer han.

Der er også DF’ere, som nægter at lægge stemmer til nedskæringer. Eksempelvis Annette Vahlgreen fra Vesthimmerland, som valgte at sidde uden for et budgetforlig, hvor der blev skåret 11 procent.

»Vi var imod en omfartsvej til 100 millioner kroner. Pengene bør bruges på ældre. Det er de ældre, der har bygget vores samfund op, og der skal ikke spares«.

DF’s gruppeformand, Peter Skaarup, afviser, at DF-toppen lover ældre noget, partifæller i kommunerne ikke kan leve op til.

»Vi udsteder en retning. Vi vil gerne give flere penge til de ældre. Men under SR-regeringen kom der næsten ingen penge ud i kommunerne, som kunne have været brugt på de ældre«, siger han.

Ikke desto mindre valgte partiet tidligere på måneden at støtte økonomiaftalen med KL, hvor den såkaldte ældremilliard blev sløjfet, så kommunerne kan bruge pengene på andre områder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce