Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn

Mangfoldigt. Michael Skov er glad for at arbejde et sted, hvor det ikke bliver taget for givet, at han har 'kone og 2,4 børn i forstæderne'.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Postarbejder og homoseksuel: Det er vigtigt at kunne være sig selv

Michael Skov har arbejdet i Post Danmark i 21 år. For ham er det alfa og omega for et godt arbejdsmiljø, at han kan være åben om, at han er gift med en mand.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er 17 år siden, men Michael Skov husker stadig tydeligt den ubehagelige følelse. Han var ikke blandt de toneangivende i flokken af kolleger på postcentret. Det var til gengæld den lille gruppe af mænd, der havde set sig sur på ham, fordi han er bøsse.

Højlydt talte de om, hvor klamt de syntes, det var, at han levede sammen med en anden mand. Flere gange satte de sig til at ryge Michael Skov op i hovedet, for når han nu viftede sit parforhold foran næsen på dem, kunne de jo passende gøre det samme med deres cigaretrøg, mente de.

»Det var så langt fra mit verdensbillede, at jeg kunne blive udsat for den slags. Jeg var jo åben og stolt over at være bøsse. Det var først, da min mand gjorde mig opmærksom på, at jeg var udsat for grov voksenmobning, at jeg brød fuldstændig sammen. Det var jo dybt ubehageligt«, fortæller Michael Skov.

Vi er så mange forskellige typer her, så det bliver slet ikke italesat, hvis man er anderledes

Efter et par dages spekulationer besluttede han sig for at gå til sin tillidsrepræsentant. Hun reagerede prompte til Michael Skov store lettelse.

»Vi gik ind til chefen, og min tillidsmand og han var enige om, at det, jeg havde oplevet, var helt uacceptabelt, og at der måtte gøres noget. De lod det være op til mig, hvad jeg ønskede, der skulle ske. Tre dage efter startede jeg på et nyt arbejde et andet sted i virksomheden«.

Michael Skov har været ansat i Post Danmark i 21 ud af sine 43 år. Han elsker sit arbejde. Han elsker sin mand. Og det betyder meget for ham, at de to ting kan kombineres. Da han læste LO’s netop offentliggjorte undersøgelse, hvor knap hver tiende svarer, at LGBT-personer ikke kan være en del af det kollegiale fællesskab på deres arbejdsplads, blev han trist til mode.

»Det gjorde lidt ondt at læse. Jeg synes, det er mange«, siger Michael Skov.

Han har siden episoden for 17 år siden aldrig følt sig bagtalt på grund af sin seksualitet, selv om man kan se, at han er bøsse »helt oppe fra Månen«, som han udtrykker det. Han giver arbejdskulturen i Post Danmark æren. For blandt de susende rullebånd og vognene med orange kasser fyldt med breve i Københavns Postterminal, hvor han sorterer post om natten, er mangfoldighed en naturlig del af det kollegiale fællesskab, fortæller Michael Skov, der er tillidsmand for en god del af terminalens 700 medarbejdere.

En særlig politik på området har de ikke, men det er heller ikke nødvendigt, når det gennemsyrer virksomheden, at tonen skal være venlig og respektfuld uanset de ansattes etnicitet, religion, køn og seksualitet, mener han.

Skabsheteroseksuel

»Vi er så mange forskellige typer her, så det bliver slet ikke italesat, hvis man er anderledes. Men det bliver ikke accepteret af hverken kolleger eller ledelsen, hvis nogen taler grimt om andre«.

Michael Skov har været åben om, at han er bøsse, siden han fik sin første kæreste i de ungdomsår. Han synes ikke, at hans ægteskab skal gøres til noget specielt; han trives bedst, når det bare indgår som en naturlig del af den mangfoldighed, livet er fuldt af, som han siger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er gift med en mand, og det er selvfølgelig en stor del af mit liv. Så det, synes jeg, er meget vigtigt at kunne tale om, ligesom mine kolleger fortæller om deres familier. At det ikke bliver taget for givet, at jeg har kone og 2,4 børn i forstæderne«.

Så længe man udfører sit arbejde og er en god kollega, er alt andet fuldstændig ligegyldigt

Han sammenligner livet som skabsbøsse med at være skabsheteroseksuel og nødt til at skjule, at man har en partner af det modsatte køn. At skulle lyve, sløre navnet på sin elskede og altid nøje overveje, hvad man fortæller om sit liv .

»Det kræver enorme mængder af energi at skulle tænke så meget over alting, og den energi går fra arbejdet. Så det er på mange måder enormt dumt for en arbejdsgiver at have et miljø på arbejdspladsen, hvor man ikke kan være åben omkring sit køn eller seksualitet«, siger Michael Skov.

Ifølge LO’s undersøgelse oplever hver tredje af de adspurgte en til tider nedladende tone, når snakken falder på kolleger med LGBT-baggrund. Michael Skov undrer sig over det høje tal. Måske er der nogle, der ikke skelner mellem ubehageligheder og jokes, funderer han.

»Jeg har en kollega, der siger ’sikke noget svans’, hver gang noget er rigtig ’øv’. For ham er det bare et udtryk, men nogle vil måske opfatte det nedladende over for bøsser. Det gør jeg ikke«.

Vi går rundt i terminalen. Michael Skov viser stolt sorteringscentralen på 4. sal frem, hilser venligt på natholdet, der netop er mødt til nattens bunker af breve, der skal sorteres manuelt, fordi maskinerne ikke har kunnet aflæse de håndskrevne adresser. Her er det vigtigste, at man arbejder effektivt og har en god holdånd, forklarer Michael Skov. Det er hans kollega Katrine Hakbilen enig i, siger hun, da vi møder hende ved en vogn fyldt med orange brevkasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så længe man udfører sit arbejde og er en god kollega, er alt andet fuldstændig ligegyldigt«, siger hun:

»Jeg kan huske, da han fortalte mig, at han var bøsse. Jeg tror, han havde forventet en reaktion, men jeg sagde bare: »Nå, og hvad så? Jeg er kurder, du er bøsse. Her er det da lige meget«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden