Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann (Arkivfoto)
Foto: Martin Lehmann (Arkivfoto)

Rod. Rigsrevisionen har for andet år fundet fejl i forvaltningen af politiets ferie.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omfattende rod i forvaltningen af politifolks ferie

Rigsrevisionen har to år i træk fundet graverende fejl i Rigspolitiets ferieadministration.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ledende medarbejder i politiet fik i februar 2014 udbetalt uafholdte feriedage for 125.000 kroner. Men antallet af personens tilgodehavende feriedage blev ikke samtidig nedskrevet. Det var et af flere eksempler på »alvorlige fejl«, som Rigsrevisionen fandt i politiets lønrevision i 2014.

I 2015 har Rigsrevisionen atter fundet kritisable forhold. En medarbejder, som fratrådte 31. december 2014, har fået godtgjort feriedage for 110.000 kroner. Personen havde foretaget en meget detaljeret tidsregistrering, men ikke en eneste feriedag var registreret i 20 måneder. Det havde politiet dog ikke opdaget.

I revisionen af statsregnskabet 2014, der blev fremlagt i efteråret, konkluderede Rigsrevisionen, at »politiet og anklagemyndighedens forvaltning af ferieområdet var mangelfuld«:

»En række chefer og medarbejdere havde for eksempel ikke registreret flere ugers ferie, de havde afholdt, og flere chefer og medarbejdere havde uretmæssigt fået udbetalt feriedage og fået overført ferie. Rigsrevisionen finder det problematisk, at politiet og anklagemyndigheden ikke systematisk har sikret, at chefer og medarbejdere registrerer afholdt ferie, og at der blandt andet er chefer og medarbejdere, der uberettiget har fået udbetalt væsentlige beløb, svarende til mere end en månedsløn«, lød det i beretningen til statsrevisorerne.

I 2015 har Rigsrevisionen fulgt op på politiets problemer med at administrere de ansattes ferieafholdelse. I en ny rapport noterer Rigsrevisionen, at politiet har sat en systematisk opfølgning i gang og etableret nye arbejdsgange, der kan understøtte en korrekt ferieregistrering.

Jeg vil anslå, at der er tale om sager for i alt 500.000-700.000 kroner.

Men: »Revisionen viste dog samtidig, at den konkrete administration af området i flere tilfælde har været kritisabel«, konkluderes det i rapporten fra januar 2016.

Vil kræve penge tilbage

Rigspolitiets chef for hr-administration, Torben Jakobsen, forklarer, at der i 2014 primært var tale om it-fejl, som nu er blevet rettet, mens det i 2015 var menneskelige fejl. »Fremadrettet er der styr på det, og det her vil ikke kunne ske igen. Vi har bygget procedurer ind, så der nu bliver controlled på alle ansattes ferie hver anden måned«, forsikrer Torben Jakobsen.

Han oplyser, at Rigsrevisionens granskning og Rigspolitiets egne undersøgelser 5 år tilbage har vist fejlhåndtering af ferie i »ikke over 20 personalesager«, som omhandler både ledelse, administrative medarbejdere og menige politifolk. Rigspolitiet har endnu ikke afsluttet sagerne, men vil i nogle af dem forsøge at kræve forkert udbetalte penge tilbage.

»Jeg vil anslå, at der er tale om sager for i alt 500.000-700.000 kroner. Det er da ærgerligt, at der er sket fejl, men der vil altid ske fejl i et eller andet omfang, når vi administrerer løn for 14.500 ansatte. Jeg kan ikke afvise, at der ligger flere sager, som er over 5 år gamle, men de vil under alle omstændigheder være forældede, og så vil ressourceforbruget til at gå de sager igennem være spildt«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rigsrevisionen har desuden konstateret, at politiet ikke har overholdt ferieloven. Den siger, at en medarbejder skal afholde mindst 20 dages ferie, inden restferie kan overføres til det nye ferieår. Men politiet havde overført for meget ferie for et ukendt antal medarbejdere.

»Der har været en praksis, hvor ikke afviklet ferie blev overført til det nye ferieår. Men det er der strammet op på nu, så de ansatte skal holde 4 uger i ferieåret, og der kun kan overføres 5 feriedage. I langt de fleste tilfælde tilbage i tiden har de ansatte da også holdt de 4 ugers ferie i ferieåret«, siger Torben Jakobsen.

1,9 flere milliarder til politiet

Justitsminister Søren Pind (V) har i en redegørelse til Rigsrevisionen skrevet, at han er tilfreds med, at Rigspolitiet nu har nedsat en decideret ferie-controller-enhed og generelt iværksat initiativer, der reducerer risikoen for uretmæssig udbetaling af feriedage.

»Jeg finder det beklageligt, at Rigsrevisionen kan konstatere fejl i lønadministrationen, men jeg er samtidig opmærksom på, at lønadministrationen hos netop politi og anklagemyndigheden er omfattende i størrelse og karakter«, skrev Søren Pind 26. november sidste år.

Få dage før havde ministeren sammen med de andre borgerlige partier og Socialdemokraterne indgået et nyt politiforlig. Det sender over 4 år 1,9 milliarder ekstra skattekroner efter ordensmagten. Liberal Alliance har ikke i forbindelse med forhandlingerne – eller i øvrigt – hørt om rodet i Rigspolitiets ferieadministration.

»Der skal selvfølgelig være styr på det, og det bør ikke være en svær opgave. Vi ved ikke, hvor stort omfanget er; er de 20 fundne sager de eneste, eller er der tale om et større mønster? Det vil være interessant at få undersøgt nærmere, og jeg vil bede ministeren om at svare på det«, siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Torben Jakobsen, vi skal tit høre om politiets arbejdspres og feriepukler. Er der en sammenhæng med fejl i ferieforvaltningen?

»Nej, det er der slet ikke nogen sammenhæng med«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden