Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anders Rye Skjoldjensen
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Forsinket. Jordmoder Anita SaySay Varney fra Liberia måtte tre uger til Ghana for at få visum til konference i Danmark.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vejen til Danmark var lang og besværlig

En jordemoder fra Liberia måtte svigte sine patienter i tre uger for at få visum til at deltage i konferencen Women Deliver i København - som netop handler om at hjælpe kvinder i hele verden.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun udfylder en livsvigtig opgave i et af verdens fattige lande, som kun har to fødselslæger og en alt for høj mødredødelighed.

Anita SaySay Varney er jordemor i Liberia, og fredag landede hun i København for at deltage i konferencen Women Deliver inviteret af Sustainable Midwifery, et samarbejdsprojekt mellem den danske og den liberiske Jordemoderforening, der træner jordemødrene i Liberia.

Det var frustrerende og spild af tid. Jeg var lige ved at give op

Men vejen til Danmark var lang og besværlig for Anita SaySay Vearney, og kan være gået ud over helbredet hos de kvinder, både konferencen, hun selv og projektet vil hjælpe. Liberias fødende kvinder måtte undvære hende i tre uger, hvor hun sad fast i nabolandet Ghanas hovedstad Accra og ventede på sit visum til Danmark.

»Det var frustrerende og spild af tid. Jeg var lige ved at give op«, siger Anita SaySay Varney.

Hun er langtfra alene om at opleve problemer med at få visum til Danmark. For eksempel har cirka hver sjette danske eksportør ifølge Dansk Industri problemer med at få visum til udenlandske kunder.

Systemet undrer Kit Dynnes Hansen, som arbejder på den danske del af jordemoderprojektet:

»Vi startede med at henvende os til den danske ambassade i Ghana allerede 8. marts, for der er ikke nogen dansk ambassade i Liberia«, siger Kit Dynnes Hansen, der for cirka tre måneder siden besøgte Liberia, hvor en flok syngende jordemødre gav en overstrømmende velkomst.

Helt så overstrømmende har oplevelsen af Danmark ikke været for Anita SaySay Varney. Ambassaden oplyste, at hun skulle møde personligt op, også selv om Accra ligger præcis 1.549 km væk fra Liberias hovedstad Monrovia. Hun skal afgive sine ’biometriske data’ i form af ansigtsfoto og fingeraftryk.

Gik glip af flyafgang

Men Anita SaySay Varney var til en verdenskongres for jordemødre i Prag i 2014 og fik ved den lejlighed et Schengen-visum, som sandsynligvis indeholder de nødvendige oplysninger, og i så fald behøver hun ikke møde op.

»Det mailer jeg lidt med en medarbejder fra ambassaden om. Men nej, man kan ikke undersøge, om de biometriske data allerede findes, før hun søger, og for at søge skal hun møde personligt op«, siger Kit Dynnes.

Jordemoderforeningen bekostede en flybillet fra Liberia til Ghana. Anita SaySayVarney afleverede sit pas sammen med sin ansøgning og fik at vide, at hun ville få svar om 14 dage. I mellemtiden kunne hun ikke forlade Ghana, da hun jo havde afleveret sit pas. Hun blev og boede hos noget familie i ventetiden.

»Da hun så skal hente sit pas, er visummet alligevel ikke færdigt, og hun har flybillet til dagen efter«, fortæller Kit Dynnes Hansen. »Hun møder igen op på ambassaden, men nu er der sket et nedbrud i it-systemerne hjemme i Danmark«.

Da hun så skal hente sit pas, er visummet alligevel ikke færdigt, og hun har flybillet til dagen efter

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

28. april brød de centrale it-systemer i Udlændinge- og Integrationsministeriet ned, og derfor kunne ingen danske ambassader i udlandet udstede visa i de følgende 12 dage. Først den 9. maj var it-problemerne løst, men så var der ophobet en sagspukkel, så ansøgerne måtte forvente 20 dages behandlingstid, lød det fra Udenrigsministeriet.

»Vi satte en nødplan i gang, hvor vore ambassader kontaktede de andre Schengen-landes ambassader, primært de nordiske lande, som vi fik meget stor hjælp fra. Vi prioriterede selvfølgelig de delegerede til Women Deliver, men der var også andre hastesager og humanitære sager, så vi har bedt vore ambassader foretage en hård prioritering og løse opgaverne«, siger Ole Egberg Mikkelsen, centerchef i Udenrigsministeriets borgerservice.

Anita SaySay Varney valgte at gå glip af sit fly og blive i Ghana for at få sit visum. Det lykkedes til sidst med hjælp fra den norske ambassade. Hun understreger, at hun ikke klager over ambassaden, men at hun undrer sig over systemet.

»Jeg var nødt til at lukke projektet ned og rejse, og når man så venter, virker det, som om ens arbejde ikke bliver anerkendt«, siger Anita SaySay Varney, som især undrer sig over, at den invitation, hun havde fra Danmark, ikke betød noget for sagsbehandlingen. Også hendes danske værter er frustreret over systemet.

»Det blev væsentlig dyrere, end vi havde regnet med, fordi vi skulle betale flybilletter og ophold. Og Anita har brugt tre uger på at sidde og vente, i stedet for at hjælpe kvinder, der skal føde, med at stoppe blødninger og den slags. Hvorfor skal det være så besværligt?«, spørger Kit Dynnes Hansen.

Anita har brugt tre uger på at sidde og vente, i stedet for at hjælpe kvinder, der skal føde, med at stoppe blødninger og den slags. Hvorfor skal det være så besværligt

Selv om der ikke er en nordisk ambassade i Liberias hovedstad Monrovia, er der både en svensk og en tysk ambassade, lande, som Danmark andre steder samarbejder med om visumudstedelser. Der findes kurerfirmaer, som kan sende et pas frem og tilbage, og personlige samtaler kunne gennemføres via Skype.

Ifølge Ole Egberg Mikkelsen fra Udenrigsministeriet er Danmark et af de mindre lande, som har den bedste tilgængelighed til at få visa, og han understreger, at der de senere år er blevet gjort meget for at udbygge samarbejdsaftalerne, så det er lettere at søge visum. Men det gælder altså endnu ikke i Liberia og 55 andre lande, som har visumpligt til Danmark, men hvor man ikke kan søge uden at rejse til et andet land.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kit Dynnes Hansen er bekymret for projektets fremtid, hvis der skal være flere besøg af jordemødre fra Liberia til workshops, træning og udveksling.

»Hvis vi skal lave mere samarbejde med dem dernede, og det hver gang kræver en billet til Ghana og et flere uger langt ophold – har vi så råd i vores lille projekt?«.

En række andre organisationer, som Politiken har været i kontakt med, har ikke oplevet problemer med at få visum til deres gæster fra lande med visumpligt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden