På første dag af det såkaldte G20-topmøde er der blevet diskuteret klima og frihandel, som det vil kræve enorme diplomatiske udfoldelser at finde en løsning på.
Foto: Markus Schreiber/AP

På første dag af det såkaldte G20-topmøde er der blevet diskuteret klima og frihandel, som det vil kræve enorme diplomatiske udfoldelser at finde en løsning på.

Samfund

»Vi er i forhøjet kampstemning«: EU klar til 'stål mod bourbon'-handelskrig mod USA

Angela Merkel beklagede de voldelige sammenstød uden for G20-mødet i Hamburg, hvor uenighed mellem USA og EU truer igen.

Samfund

Scoren på første dag af det såkaldte G20-topmøde i Hamburg er 19 mod 1. USA og præsident Donald Trump indtager særstandpunkter på de to vigtige temaer klima og frihandel, som det vil kræve enorme diplomatiske udfoldelser at finde en løsning på, så en fælles udtalelse kan udsendes fra mødet mellem verdens rigeste nationer i løbet af lørdag.

»Jeg håber, at vi når frem til en god beslutning, men diskussionerne er meget svære. Det vil jeg ikke lægge skjul på«, sagde mødets værtinde, den tyske kansler, Angela Merkel, som afrunding af fredagen.

Kort efter satte hun og de øvrige mødedeltagere, i en større armada af sorte limousiner, kursen mod den nybyggede Elbphilharmonie for at høre ’Ode an die Freude’, Ode til glæden, fra Beethovens 9. symfoni.

Den opbyggelige musik kan der i den grad være brug for, hvis de fortsatte forhandlinger skal føre til resultater eller i det mindste forhindre, at topmødet slutter resultatløst. Eller måske endda med en erklæring om regulær handelskrig mellem EU og USA.

I hvert fald erklærede formanden for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, sig klar til kamp, da han på G20-mødet advarede mod amerikanske trusler om at lægge told på stål fra Europa.

»Vi er i forhøjet kampstemning. Jeg vil ikke sige, hvad vi arbejder med i detaljer. Men jeg kan sige, at vi i løbet af et par dage vil være klar til at svare igen med modinitiativer«, sagde Jean-Claude Juncker.

Ifølge Financial Times har EU en liste med amerikanske varer, som skal rammes af en gengældelsesaktion, klar. På listen er mælkeprodukter, appelsinjuice og amerikansk bourbon whiskey – som de kendte mærker Jack Daniel’s og Jim Beam.

EU håber dog, som Angela Merkel udtrykte det på mødet, at undgå den truende handelskrig.

Trump forlod klimasnakken

Det andet vanskelige tema på topmødet er klimaet. Da punktet var på dagsordenen fredag eftermiddag, valgte Donald Trump nærmest demonstrativt at trække sig tilbage for at tale i enrum for første gang med sin russiske kollega, Vladimir Putin.

»Inden han forlod vores møde, havde Donald Trump dog været med i starten af det, og han tog faktisk også ordet. Jeg er glad for, at Putin og Trump fik lejlighed til at træffe hinanden her«, sagde Angela Merkel i sine afsluttende bemærkninger uden at komme ind på, hvad Donald Trump sagde, da han havde ordet.

Den tyske kansler kaldte endnu engang den amerikanske beslutning om at trække sig fra Paris-aftalen om at bringe udledningen af kulstoffer ned for »bedrøvelig«.

Ifølge det tyske medie Spiegel Online er der ingen udsigt til, at USA skifter kurs og vender tilbage til aftalen.

Spiegel citerer et udkast til en udtalelse fra G20-mødet, hvori der står:

»Vi tager USA’s beslutning om at forlade Paris-aftalen til efterretning«.

Udkastet slår fast, at »stats-og regeringschefer fra de øvrige G20-lande samt formændene for det Europæiske Råd og den Europæiske Kommission« er enige om, at Paris-aftalen er »uopsigelig« og bør gennemføres »hurtigst muligt«.

En sådan udtalelse bifalder Greenpeace, siger talsmand Tobias Münchmeyer fra organisationen til Spiegel.

»Det er fint, hvis isolationen af USA bliver tydelig... Trump vil formentlig ikke engang tilslutte sig en udtalelse om, at klimaforandringerne er menneskeskabte«, siger han.

Merkel beklager uro

Topmødets første dag fandt sted i skyggerne fra de talrige, voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter, der foregår mange forskellige steder i Hamburg. Det fik Angela Merkel til at takke »politi og redningskræfter for deres store og svære arbejde« på gaderne i den nordtyske storby.

»Jeg har stor forståelse for fredelige demonstrantioner. Men voldelige aktioner bringer menneskeliv i fare hos aktivister, politiet, beboere og gæster i byen. Derfor vil jeg gerne udtrykke min store taknemmelighed for indsatsen«, sagde den tyske kansler, der selv er født i Hamburg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce