Københavns overborgmester Frank Jensen (S) ønsker at undgå, at Airbnb udvikler sig til et ulovlig hoteldrift i København.
Foto: Joachim Adrian

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) ønsker at undgå, at Airbnb udvikler sig til et ulovlig hoteldrift i København.

Samfund

København vil lægge loft over Airbnb

København skal ikke være et hotelreservat, mener byens politikere, der nu vil lægge loft over udlejninger via Airbnb. Uden kontrol er loftet ligegyldigt, mener kritikere.

Samfund

Historierne dukker op med jævne mellemrum. Om private boliger, der kun bliver lejet ud til turister. Om rullekufferter ud og ind af opgange, hvor det kan svært at finde ud af, hvem der egentlig bor bag navneskiltene.

Om unge studerende, der køber dyre lejligheder med hjælp hjemmefra og flytter hjem til mor og far i weekenden, så de kan leje storbyboligen ud i dyre domme.

Desværre oplever vi, at Airbnb er svære at få i dialog. Jeg håber, at de vil komme på banen, så vi sammen kan få skabt en god løsning.

Om hele familier, der flytter ud i kolonihaven flere måneder ad gangen, så boligen på Vesterbro, Nørrebro eller Amager kan udlejes for 30.000, 40.000 eller 50.000 kroner om måneden.

Selv om den trafik ikke nødvendigvis er ulovlig eller umoralsk, har den privatøkonomiske Airbnb-feber banet vejen for en sort økonomi, hvor ingen aner, hvor meget der bliver tjent, fusket eller lejet ud. Og nu siger politikerne stop.

»Vi skal forhindre, at platforme som Airbnb skaber et marked, hvor boliger bruges til ren spekulation og økonomisk gevinst – og tages fra københavnerne og et i forvejen presset boligmarked«, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i en skriftlig kommentar.

»Jeg ser et stort potentiale i deleøkonomien, og jeg tænker også, at udlejningstjenester som Airbnb kan give et positivt bidrag til byen. Men det er vigtigt at slå fast, at det ikke skal være en genvej til ulovlig hoteldrift og skatteunddragelse«.

Både overborgmesteren og flere partier i det københavnske bystyre er klar til at lægge loft over den periode, byens borgere kan leje privaten ude til turister.

Det er stadig uafklaret, hvor mange dage og uger, københavnerne får lov at leje ud, men Frank Jensen anbefaler samme grundmodel, som den, der bliver brugt med succes i Amsterdam i Holland.

Her kan byens borgere leje deres boliger ud i maksimalt 60 dage, hvorefter boligerne ganske enkelt bliver fjernet fra Airbnb’s hjemmeside.

Ikke let at indgå aftale med Airbnb

Enkelt og effektivt, men den model kræver, at den danske hovedstad indgår en formaliseret samarbejdsaftale med Airbnb – og det er ikke let, erkender overborgmesteren.

»Desværre oplever vi, at Airbnb er svære at få i dialog. Jeg håber, at de vil komme på banen, så vi sammen kan få skabt en god løsning. Det må være i alles interesse. Teknologien er udrullet på Amsterdams Airbnb-side og må med relativ enkelthed kunne indføres i København«, siger Frank Jensen, der vurderer, at der er bred politiske opbakning bag ønsket om at lægge loft over de populære udlejninger.

Foruden Socialdemokratiet støtter Konservative, SF og Enhedslisten foreløbigt forslaget.

Det er Teknik- og Miljøforvaltningen, der har fået til opgave at udarbejde et konkret forslag til et københavnsk udlejningsloft, undersøge effekten af det, og mulighederne for at håndhæve ordningen. Forvaltningen skal desuden tage sig af forhandlingerne med Airbnb.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL), der holder sommerferie. Men ifølge partifællen Allan Mylius Thomsen, der også sidder i teknik- og miljøudvalget, bliver sagen sat på dagsordenen hurtigst muligt efter sommerferien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her håber politikerne også på, at de kan trække på konklusionerne i en helt ny analyse af Airbnb’s påvirkning af boligpriser og flyttemønstre i København. En analyse, der er ved at tage form i et samarbejde mellem Københavns Kommune og Kraks enhed for Byforskning.

»Vi bakker 100 procent op om et udlejningsloft, gerne færre dage end de 60 de har valgt i Amsterdam, for vi er dybt bekymrede over alle de lejligheder, der på denne måde bliver taget væk fra de mennesker, der har brug for en bolig«, siger Allan Mylius Thomsen (EL).

»Men spørgsmålet er, om det er lovligt at indføre et sådan loft i Danmark. Og hvis vi ikke får en klar aftale med Airbnb, så har vi jo ikke en jordisk chance for at kontrollere, om ordningen bliver respekteret eller ej. Det eneste, vi kan se, er, om der er bopælspligt på den enkelte bolig, og om der bor nogen i lejligheden. Men om de snyder og bedrager, det aner vi jo ikke. Det kræver en mere direkte kontrol, og den har vi ikke. Derfor er det her efter vores vurdering også en sag, der kræver lovgivning og som bør involvere Folketinget«, siger han.

Ingen kontrol på området

Kontrol er også kodeordet for de private udlejeres brancheorganisation, Ejendomsforeningen Danmark.

»Hvis man giver los for udlejninger i 60 dage om året, eller to måneder, så har man efter min mening åbnet en ladeport for alle mulige kreative udlejningsmodeller; for der er ingen kontrol på området. Du kan bare påstå, at de 60 dage begynder i morgen, selv om du allerede har lejet ud i et halvt år«, siger Morten Østrup Møller, juridiske direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

»Vi har ikke i Danmark et egentligt kontrolmiljø som i andre lande, for herhjemme er vi vant til at alting kan klares via systemer og formularer. I Barcelona går inspektørerne fra dør til dør for at tjekke, om reglerne bliver overholdt, for de stoler ikke på deres systemer«.

Ud over tjek af udlejere vankede der sidste år også catalanske bøder på op til 4,5 millioner kroner til Airbnb samt boligudlejningsportalen Homeaway. Myndighederne mente, at de formidlede boliger ikke havde de rette licenser og dermed var ulovlige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Skal vi have ordnede forhold på det her marked, så er der ingen vej uden om mere kontrol«, siger Morten Østrup Møller.

Airbnb vil ikke svare klart på, om udlejningsportalen er klar til at indgå et samarbejde om et udlejningsloft, for eksempel ud fra samme model som i Amsterdam. Sofia Gkiousou, der er Public Policy Manager for Airbnb i Norden, vil ikke stille op til et interview, men siger i et skriftligt svar til Politiken, at Airbnb har samarbejdet med mere end 300 storbyer og regeringer om klare og enkle regler for boligudlejning.

»Hver by er unik, og vi ønsker at finde den rigtige tilgang for hvert sted, at være gode partnere for byerne og at fremme ansvarlig deling af vores hjem«, siger Sofia Gkiousou.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce