0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kommunerne taber næsten hver anden ankesag fra borgerne - nu vil politikerne styrke retssikkerheden

Radikale Venstre vil give Ankestyrelsen ret til at gå i kødet på kommuner, der taber mange sager til handikappede og andre borgere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

Mange kommuner taber hver anden gang til borgerne, når de klager over en afgørelse. Lis Dehle er en af dem, der har fået sin kommune, Køge, ned med nakken flere gange. Hun er spastiker og har brug for hjælp en stor del af døgnet. Her med hjælperen Jette Olsen.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem siger, at en handikappet borger ikke skal have ret til at tage i teatret 50 kilometer væk i København? Også selv om det betyder, at en personlig hjælper skal med i teatret?

I tilfældet Lis Dehle, som har en spastisk lidelse, mente Køge Kommune, at hun kunne nøjes med hjemmehjælp bag hjemmets fire vægge – og så bede sine venner om at følge hende ud i samfundet.

Men kommunen måtte tro om igen, da hendes klage kom til Ankestyrelsen. Hun fik medhold og har nu personlig assistance 16 timer i døgnet.

»Jeg fik en mindre depression af kun at være derhjemme. Jeg er et udadvendt menneske, og det vil jeg gerne blive ved med at være«, siger en i dag glad Lis Dehle, der nu kan besøge familie og venner, gå i biffen og til foredrag med en hjælper.

Min retssikkerhedsfølelse er krænket på vegne af disse borgere

I sidste måned viste nye tal, at i en række kommuner vinder borgeren hver anden gang i ankesager om alt fra invalidebil og daginstitutionsfriplads til boligstøtte.

Ti opstramninger

Manglen på korrekt sagsbehandling får nu en række partier til at varsko en styrkelse af retssikkerheden.

Det Radikale Venstre opstiller således en pakke på ti forslag til opstramninger.

»Rettigheder er noget, man har. Ikke noget man skal klage sig til«, siger Det Radikale Venstres Kristian Hegaard.

Partiet foreslår blandt andet, at kommuner, som bliver ved med at tabe sager, skal kunne straffes økonomisk. Inden da skal de tvinges til faglig sparring.

Ankestyrelsen skal desuden have udvidet beføjelserne, så styrelsen selv kan gå i kødet på kommuner med mange fejl.

»Ingen andre steder vil man acceptere så stor en fejlkultur som her, hvor det handler om ressourcesvage borgere«, siger han.

For at komme en langtrukken sagsbehandling til livs skal kommunerne ifølge udspillet offentliggøre, hvor mange sager de ansatte i snit arbejder med. Og borgerne skal på nettet kunne følge deres klagesager.

Socialminister Mai Mercado (K) har besluttet, at der hvert år skal offentliggøres et kort over, hvor mange sager de enkelte kommuner får omgjort af Ankestyrelsen. Hun kalder det en »tørresnor«.

V vil gøre op med fejl

Venstres socialordfører, Carl Holst, siger til Politiken, at regeringen er enig i, at der skal gøres noget ved de mange fejl.

»Tallene er skræmmende, for hvad med dem, der ikke har ressourcer til at anke deres afgørelser? Min retssikkerhedsfølelse er krænket«, siger Carl Holst.

Han er dog ikke parat til at gå så langt som De Radikale.

»Den offentlige sektor kan ikke moderniseres gennem tvang og kontrol, men via dialog og læring«, siger Carl Holst, der efterlyser en hurtigere sagsbehandling.

»Når man føler, at man er i kløerne på en offentlig forvaltning, som ikke træffer korrekte afgørelser, og man anker dem, så er det vigtigt med en hurtig afgørelse«.

Carls Holst siger, at han er blevet præsenteret for eksempler, »der kunne tyde på, at kommuner betragter en langvarig ankesag som en spareøvelse, hvor man slipper for udgifter, mens den kører«.

Annonce

Og også at en ankeafgørelse imod kommunen ikke efterleves straks.

»Det er retssikkerhedsmæssigt uholdbart«, siger Holst.

S: Grænser testes af kommunerne

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, er ikke i tvivl om, at nogle kommuner »tester grænserne for lovgivningen, så borgerne kommer i klemme«.

»Vi skal gøre noget. Men det er et minefelt mellem stat og kommuner, hvor vi skal passe på ikke at topstyre og ødelægge det positive i, at afgørelser træffes lokalt«.

Hun mener, at det først handler om »at ramme de kommuner, der »bevidst går efter at stramme for meget«. Det vil partiet se på mulighederne for.

I Lis Dehles kommune, Køge, erkender formanden for socialudvalget, Dora Olsen (DF), at det er »et højt tal«, når kommunen taber hver anden ankesag til borgerne.

»Så det er udmærket, at Christiansborg kigger på det. Men skal der ske store ændringer, skal der også følge penge med«.

ritzau

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter