Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Unge må starte studielivet som sofasurfere eller studiecampister.
Foto: Hansen Lars

Unge må starte studielivet som sofasurfere eller studiecampister.

Samfund

Ny normal: Studerende må begynde uden en fast bolig

Det er ved at blive en fast del af studielivet, at det starter uden en fast bolig. Tusindvis af unge studiestartere er boligløse, og der kan gå mange måneder, før de får tilbudt en en bolig.

Samfund

De bor på vennernes sofaer i månedsvis. Rykker ind som stamgæster på de campingpladser, der omkranser studiebyerne.

Klumper sammen i små, dyre og dårlige værelser. Der er sågar unge, der klarer sig igennem studierne, selvom de er hjemløse. Det er blevet normalt at starte på et studie uden at have en fast bolig.

Manglen på billige ungdomsboliger tvinger et stort antal studerende ud i absurde eller uholdbare boligløsninger, der må holde i måneder og undertiden år, når indtægten begrænser sig til en månedlig uddannelsestøtte SU.

Unge løser selv boligproblemet

Ifølge de officielle ventelister får de fleste unge ellers tag over hovedet efter studiestart. Men statistikken skjuler de mange unge, der selv forsøger at løse problemet. 23-årige Patrick Borup er en af dem.

Siden 12. august har han boet i en lille campingvogn i Nærum lidt uden for København.

»Det er umuligt at finde en bolig i hovedstadsområdet som man kan betale med en SU. Så jeg har lånt denne her bette sag. Problemet er bare, at min praktiktid løber helt frem til december, og campingpladsen lukker til oktober«, siger Patrick Borup, der studerer business administration og lige nu er i praktik i et Nordsjællandsk firma.

I mange tutorgrupper gør man det, at man ved det allerførste møde med de nye studerende spørger, hvor mange der er boligløse. Der er altid en væsentlig håndfuld. Og så tilbyder tutorerne dem en sofa at sove på

Alene i København står mere end 13.000 unge på venteliste til en ungdomsbolig, viser de nyeste tal fra Centralindstillingsudvalget (CIU), der anviser kollegieboliger på Sjælland.

»Vi ved, at mange af dem i vid udstrækning sover på sofaer hos venner og familie, mens de venter på at få fast bolig. Det bliver efterhånden betragtet som normalen, at man som ny studerende må acceptere, at man det første halve år af sit studie, må overnatte på sofaer hos vennerne eller i tantens pulterkammer,« siger daglig leder af CIU, Rasmus Okholm-Hansen.

Boligmangel stresser og tager koncentration fra studierne

Manglen på boliger er blevet så stort et problem, at de fleste nye studerende bliver spurgt, om de har en bolig, når studiet starter, fortæller forkvinden for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mahin Doost:

»I mange tutorgrupper gør man det, at man ved det allerførste møde med de nye studerende spørger, hvor mange der er boligløse. Der er altid en væsentlig håndfuld. Og så tilbyder tutorerne dem en sofa at sove på, hjemme hos dem selv«.

Men sofasurfing, studiecampister og andre midlertidige løsninger er belastende og stressende både for de unge selv og deres netværk.

Det kan tage koncentrationen væk fra studierne og give de unge »mentale vanskeligheder«, mener Sana Mahin Doost.

Hun glæder sig dog over at Københavns Kommune nu har givet grønt lys for etableringen af 175 billige containerboliger til studerende på Refshaleøen i København.

Et projekt, som DSF selv har været med til at sætte på dagsordenen.

»Containerboliger er en god løsning på den akutte boligmangel i de intense perioder, hvor der er rigtig mange studerende, der har brug fior en bolig. Men det løser altså ikke den grunliggende mangel på boliger til studerende som de, vel at mærke, kan betale«, siger Sana Mahin Doost.

En koloni af studiecampister

I Aarhus er der i øjeblikket 9800 unge på venteliste til en studiebolig. Men i Aarhus har man siden 2005 haft boliggaranti for nye studerende, forklarer Diana Jørgensen, som er administrationschef på Kollegiekontoret i Aarhus. Alligevel findes der boligløse studerende i Aarhus:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Oftest fordi, man ikke har benyttet sig af boliggarantien eller har sagt nej til et tilbud fra os. Grunden til, at folk siger nej, er i de fleste tilfælde, at boligen ligger for langt væk«, siger Diana Jørgensen.

Det bliver efterhånden betragtet som normalen, at man som ny studerende må acceptere, at man det første halve år af sit studie, må overnatte på sofaer hos vennerne

På campingpladsen i Nærum, hvor Patrick Borup holder til, er der efterhånden opstået en lille koloni af studerende, fortæller pladsens forpagter Mark Malec.

Han oplever et stort rykind af unge hvert år ved studiestart, og meldingen er den samme på andre campingpladser i hovedstadsområdet.

»Jeg tror vi har 20 unge boende lige nu, og de betaler omkring 1.900 kroner om måneden, eller sådan cirka det halve af normalprisen for en plads. Det gør vi også for at hjælpe dem«, siger Mark Malec:

»Men desværre er de færreste, der finder en bolig inden vi lukker pladsen ned 22. oktober«:

«Heldigvis kan vi hjælpe nogle af dem videre til min fars campingplads i Rødovre, hvor der stadig er åbent, men det er jo ikke nogle holdbare løsninger«, siger Mark Malec.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce