Flokkens eneste dreng, Walentin morgenhygger, mens resten kæmper. For Michelle Bertelsen er det et valg at få så mange børn, som i forvejen kræver benhård økonomistyring. Og når nu børnechecken reduceres drastisk, går det galt.
Foto: Louise Serup Herrche

Flokkens eneste dreng, Walentin morgenhygger, mens resten kæmper. For Michelle Bertelsen er det et valg at få så mange børn, som i forvejen kræver benhård økonomistyring. Og når nu børnechecken reduceres drastisk, går det galt.

Samfund

Storfamilie: Vi mister 73.695 kroner om året, hvis børnechecken beskæres

Henrik Kristensen har 9 børn i alderen fra 4 måneder til 13 år. De har lyst hår, blå øjne og elsker – ligesom deres mor – kunstskøjteløb. Familien vil blive hårdt ramt, hvis regeringen og Dansk Folkepartis forslag om kun at give børnecheck til 2,75 barn per familie vedtages.

Samfund

De er ikke muslimer. De er ikke mormoner. De er ikke på bistandshjælp. De kan bare godt lide børn.

Så godt, at de har ni af dem installeret i små rum med sindrige skillevægge på førstesalen på spidsloftet i huset. Og de har indrettet sig med prioriteringer og fravalg, så det med en husstandsindtægt på 540.000 kroner om året er muligt at have så mange børn.

Men hvis regeringens forslag om at fjerne børnechecken for seks af deres børn bliver ført ud i livet, vil det sparke skamlen væk under familiens budget. Se moderen Michelle Bertelsens læserbrev her:

Vi er vest for Vejle tæt ved Givskud Zoo (tidligere Givskud Løvepark), hvor faderen Henrik Kristensen er dyrepasser i savanneafdelingen.

Ude i bryggerset under vaskemaskine og tørretumbler står 9 par kondisko sirligt linet op på klinkegulvet. Klokken er 6.05.

Henrik Kristensen fortæller om dødsboet, han satte i stand for 17 år siden, og hvordan han mødte Michelle Bertelsen, ’skøjteprinsessen fra Herning’. Hvordan de fik først et, så to, så tre børn, og så blev nummer fire pludselig til tvillinger.

Henrik Kristensen er første mand på skansen i huset i Give. Og han har opnået et misundelsesværdigt tempo når pigerne skal have lavet lusepræventiv stram hestehale.
Foto: Serup Louise Herrche

Henrik Kristensen er første mand på skansen i huset i Give. Og han har opnået et misundelsesværdigt tempo når pigerne skal have lavet lusepræventiv stram hestehale.

»Og så var det sluppet fri. Så var hun ikke til at stoppe«, forklarer Henrik Kristensen, mens han viser os ind i køkkenet, hvor væggen er dækket med store atelierfotos af deres imponerende husstand.

6.000 mindre per måned

Lige nu fylder regeringens finanslovsforslag og familiens usikre økonomiske situation meget i den omfangsrige børnefamilie.

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti fremlagt et finanslovsforslag, der betyder, at der fremover kun skal være børnecheck til de to mindste børn samt 75 procent af ydelsen til nummer tre.

Man er da velkommen til at få 4-5 børn, men det er jo ikke meningen, at man skal kunne leve af børneydelsen

Alt i alt vil det give 400 millioner kroner i besparelser til statskassen – penge, der kommer fra storfamilier.

»For os betyder det 6.000 kroner mindre per måned«, siger Michelle Bertelsen, der har arbejdet som socialrådgiver, men som siden 2011 har gået hjemme med graviditet og barsel. I år modtager familien godt 120.000 kroner til de ni børn.

Hvert barn har sin egen lodrette række, så man kan se udviklingen fra 1, 2 til 3  år. Når børnene på tværs af rækkerne er ens i tøjet, er det fordi, Michelle Bertelsen gemmer fototøjet fra år til år.
Foto: Louise Herrche Serup

Hvert barn har sin egen lodrette række, så man kan se udviklingen fra 1, 2 til 3 år. Når børnene på tværs af rækkerne er ens i tøjet, er det fordi, Michelle Bertelsen gemmer fototøjet fra år til år.

»Vi vil gerne være med til at spare på statsbudgettet. Vi synes bare, det er underligt, at vi skal forskelsbehandles. Hvis man fordelte nedskæringen i børnecheck på alle børn, ville det handle om under 3 procent per barn. For os bliver der tale om en nedgang på 61 procent. Det opfatter vi som adfærdsregulering«, siger hun.

Klokken er blevet 6.24 og nu er Maloucca på 9 år og tvillingerne Yolandha og Shanaiyha på 7 år på vej ned ad trappen. På bordet i køkkenet ligger tre bunker med tøj, som de tager på, mens Henrik Kristensen rutineret begynder at skrabe deres hår tilbage til stramme hestehaler – det bedste værn mod lus.

På væggen ud til badeværelset hænger en stribe fotos af hver barn. Yolandha viser, hvordan hun så ud som 1, 2 og 3 år gammel. Og hun tilføjer:

»Vi har også nøgenbilleder«.

Det viser sig at være endnu en serie familiefotos i flotte rammer over vitrinen i stuen, hvor børnene i 8-måneders alderen ligger på hver deres lammeskind under fotolamperne med smil, svaj i ryggen og bar numse.

Klokken er blevet 6.39, nu kommer Philippha på 11 år ned sammen med Walentin, flokkens eneste dreng på 3 år. Snart dukker også Veronica på 13 år og Anthoniya på 2 år op.

De mange børn bevæger sig som i en fiskestime roligt rundt uden den mindste ballade. De store hygger med de små, indtil det er tid til at cykle til den lokale Givskud Centralskole, hvor ’Gårdkone-Jytte’ står klar med havregrød i sfo’en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Børnefamilier giver til de rige

Pernille Rosenkrantz-Theil, socialdemokratisk medlem af Social-, Indenrigs- og Børneudvalget, mener også, at finansloven rammer skævt.

Omfatter familier med 4 eller flere hjemmeboende børn under 18 år.

Tal fra Danmarks Statistisk viser, at 13 af de 20 kommuner, som har flest familier med mere end 3 børn per 1000 indbyggere, ligger i den vestlige del af Jylland. De øvrige 7 er øsamfund samt Ishøj, Albertslund og Brøndby. Mens familier med få børn bor i velstillede kommuner omkring København.

»Vi forstår ikke, at børne- og ungeydelsen skal sættes ned. Vi mener ikke, at der er behov for topskattelettelser, så der er ikke brug for finansieringen«, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

»Geografisk rammer det så skævt, som det kan være. De store familier i Vestjylland skal betale til dem, der bor nord for København. Børnechecken er noget, alle får. Det er forkert fordelingspolitisk at tage den fra nogle mennesker med store familier for at give dem til folk, der i forvejen er velhavende og betaler topskat«.

Dåbssparebøsserne til alle de ni børn. Veninden, der kommer med dem, har forsøgt at finde på et nyt dyr hver gang, men endte med, at to af børnene måtte have hver sin slags mus.
Foto: Louise Herrche Serup

Dåbssparebøsserne til alle de ni børn. Veninden, der kommer med dem, har forsøgt at finde på et nyt dyr hver gang, men endte med, at to af børnene måtte have hver sin slags mus.

På regeringens vegne forklarer Louise Schack Elholm, Venstres skatteordfører, hvorfor man vil tage børnechecken fra de 20.000 familier, der ifølge Danmarks Statistik har 4 eller flere børn.

»Et: Der er en stordriftsfordel ved at have flere børn. Man skal ikke ud at købe barnevogn, skiftebord og babybadekar igen. To: Vi vil undgå, at man kan få børnecheck til 15-17 børn. Og tre: En finanslov handler ikke kun om at bruge, men også om at finansiere«.

Michelle Bertelsen forstår ikke tanken, at der skulle være stordriftsfordele, når man har mange børn, da alle børn jo skal have mad, medicin, tøj, og da selv de store anskaffelser bliver slidt. Hun kan også oplyse, at social fripas til sport ikke findes i hendes kommune. Og at tilskuddet til friplads er beregnet efter indkomst, ikke i forhold til børnepenge, så her er der ikke mere at hente.

»I det hele taget forstår jeg ikke, hvorfor kun familier med 2,75 børn må regne børnepengene med i deres budget, mens vi med mange børn bliver anset for at være uansvarlige, når vi har gjort det samme«, siger Michelle Bertelsen.

»Vi kunne flytte til Herning, så ville vi spare transporten til kunstskøjteløb. Men husene er også dyrere der. Eller børnene må opgive deres fritidsinteresse«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6 af børnene går til kunstskøjteløb i Herning, den ældste med 7 træningspas om ugen, og det koster 18.000 kroner årligt alene i kontingent. Hertil kommer camps og stævner.

Feriekontoen er i forvejen beskeden, i år løb det op til 2.000 kroner til en uge i en spejderhytte. Derudover kommer familien gratis ind i dyreparker og forlystelsesparker, da det er en af frynsegoderne ved Henriks arbejde.

»På et tidspunkt vil jeg også gerne begynde at arbejde igen. Men jeg tror, det skal være som handikaphjælper. Noget, hvor man har nogle døgnvagter, så jeg ville kunne spare noget tid sammen til at være med mine børn til skøjteløb og herhjemme. Det er jo derfor, man har fået børn. For at være sammen med dem«, siger Michelle Bertelsen.

Præcisering: En tidligere version af grafikken i denne artikel viste alle familier med fire eller flere hjemmeboende børn under 25 år. Grafikken er opdateret til kun at vise familier med børn under 18 år, da kun disse får børnepenge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce