Foto: DRESLING JENS
Samfund

Mange børn vil få høreskader

Støj i omgivelserne og musik direkte i ørerne skal tages langt mere alvorligt, lyder det fra eksperter. I en ny undersøgelse svarer et flertal af børn, at de har oplevet tinnitus.

Samfund

Tinnitus er ikke kun en plage for heavymusikere og arbejdsmænd i larmende maskiner.

Også mange danske børn får tinnitus, der opleves som en indre hyletone eller brusen for øret og er et tegn på, at høresystemet er overbelastet. Det kan føre til tidligt høretab, stress og koncentrationsbesvær, lyder advarslen fra en række eksperter.

»Vi står over for et boom blandt børn og unge, der er i høj risiko for at udvikle egentlig høretab, kronisk tinnitus og høreoverfølsomhed senere i livet«, siger ph.d. Susanne Nemholt Rosing fra Institut for Folkesundhedsforskning, Regional Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.

Det er især høj musik og computerspil direkte ind i ørerne og larm i daginstitutioner og skoler, der er årsagen til den udbredte oplevelse af tinnitus blandt børn, mener Susanne Nemholt Rosing.

Torsdag forsvarede hun sin ph.d.-afhandling om tinnitus og lydoverfølsomhed blandt børn og unge. Den viser, at 67 procent af 501 undersøgte 11-16-årige har oplevet tinnitus i en eller anden form. Mere end hvert tredje havde oplevet såkaldt støjinduceret tinnitus, fordi børnene havde været udsat for et så massivt lydniveau, at ørerne er overbelastet og går i alarmtilstand. 6 procent havde tinnitus den dag, de blev undersøgt.

»Vi tillader larm alle de steder, vores børn færdes. Et støjbelastende miljø er blevet så normalt, at hverken børnene selv, deres forældre eller samfundet tager det alvorligt. Det tegner ikke lovende for de unges hørelse i fremtiden«, siger Susanne Nemholt Rosing.

Overlæge, dr.med. Søren Vesterhauge var opponent ved ph.d.-forsvaret. Han kalder afhandlingens resultater bekymrende, fordi vi nu for første gang i Danmark får en undersøgelse, der alene ser på tinnitus og lydoverfølsomhed hos børn.

Vi står over for et boom blandt børn og unge, der er i høj risiko for at udvikle høretab

»Støj og larm påvirker børns trivsel, koncentrationsevne, livskvalitet og udvikling negativt. Den nyeste forskning tyder faktisk også på, at selv støjpåvirkning fra koncerter og den slags, der går over af sig selv på et par dage, vil efterlade varige skader på det indre øre, der efterhånden hober sig op i form af hørenedsættelse og dårlig hørefunktion i støj«, siger Søren Vesterhauge.

»Så det er ikke ligegyldigt, hvilket støjmiljø de kommende generationer vokser op i, og hvilke normer børnene indpodes af forældre, skolekammerater, børnehaver og skoler«.

Støj er almindeligt for børn

Verdenssundhedsorganisationen WHO har tidligere slået alarm om en kommende høreepidemi med den udbredte brug af musik direkte ind i ørerne de seneste mange år. Undersøgelsen af de danske børn er ikke repræsentativ for hele aldersgruppen, men ifølge eksperterne er den et bekymrende varsel.

SE OGSÅ:

»Er de tal dækkende for alle danske børn, er der tale om et ubeskrevet og uopdaget problem, for det er jo rigtig mange«, siger overlæge Michael Bille fra Audiologiske Klinik på Rigshospitalet.

Trods tinnitus fra støj mente de færreste børn i den nye undersøgelse, at hyletonen i hovedet var et alvorligt problem. De anså den for normal, fortæller Susannne Nemhold Rosing. »Det viser mig, at støj, larm og kraftig lydpåvirkning i børnenes ører er almindelig hverdag. De børn, vi fandt med tinnitus, havde heller aldrig talt med deres forældre om det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce