Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hash. Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser at gennemsnitsalderen for første gang unge prøver at ryge hash er steget.
Foto: Mie Brinkmann (arkiv)

Hash. Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser at gennemsnitsalderen for første gang unge prøver at ryge hash er steget.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge bliver ældre, før de tager deres første hvæs af en joint

Der er fortsat færre blandt de 15-16-årige, der ryger hash, viser ny undersøgelse.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge bliver ældre, før de tager deres første hvæs af en joint.

Mens 18 procent af de 15-16-årige i Danmark havde prøvet at ryge hash i 2011, er tallet nu faldet til 12,4 procent. Det viser den årlige rapport fra Sundhedsstyrelsen, ’Narkotikasituationen i Danmark 2016’, der netop er blevet udgivet.

Ifølge Kari Grasaasen, der er chefkonsulent hos Sundhedsstyrelsen, er faldet i andelen af helt unge, der ryger hash, »et markant fald, der viser en rigtig god udvikling«:

»Vi er i det hele taget inde i en god bølge, hvor tingene går lidt nedad i forhold til unge og rusmidler generelt. Men at færre af de 15-16-årige har røget hash, hænger formentlig også sammen med, at alkoholforbruget blandt de unge også ser ud til at gå lidt bedre. Det er et udtryk for en generel rusmiddelkultur blandt de helt unge, der synes at forandre sig i disse år. Vi ved, at der er en sammenhæng mellem det at ryge hash og drikke alkohol. Det er ofte blandt dem, der drikker meget, vi også finder dem, der ryger hash«.

Tallene om de 15-16-årige er baseret på den internationale skoleundersøgelse ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), der for nylig blev gennemført af Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

»Alkoholforbruget og brugen af de illegale stoffer er generelt faldende i Europa. Så det kan handle om nogle strømninger i ungdomskulturen. Og det tyder også på, at noget af den forebyggende indsats, vi har lavet, for eksempel aldersgrænserne og forebyggelsen ude i skolerne, herunder inddragelse af forældrene, har virket. Den generelle rusmiddelkultur synes at forandre sig«, siger Kari Grasaasen.

Forbruget er ikke blevet mindre

Mads Uffe Pedersen, der er forsker ved Center for Rusmiddelforskning, ser det som en positiv udvikling, at de unge tilsyneladende starter lidt senere med at ryge hash. Men det betyder ikke, at de så ikke prøver senere:

»Tal fra 2014 og 2015 viser, at omkring 42 procent af de 15-25-årige prøver at ryge hash. Det er i den her aldersgruppe, de fleste prøver«.

Det er ofte blandt dem, der drikker meget, vi også finder dem, der ryger hash

Mads Uffe Pedersen hæfter sig desuden ved, at det ikke ser ud til, at der i det hele taget bliver røget mindre hash i Danmark: »Vi ser ikke noget, der tyder på, at forbruget er blevet mindre. Tværtimod. Hele debatten om hash og legalisering er med til at gøre det mindre farligt i den almene offentligheds øjne«, siger han og tilføjer:

»Men det er kun en god ting, hvis de er blevet ældre, før de prøver. Jo længere man kan trække den, des bedre«.

Ifølge Mads Uffe Pedersen hænger faldet i hashrygning blandt de 15-16-årige blandt andet sammen med, at man skal være ældre for at købe cigaretter:

»Man bruger cigaretter til at lave joints, og samtidig er det at ryge hash jo noget, man gør ved at inhalere, så dem, der prøver at ryge hash, er typisk også dem, der ryger cigaretter. En del af forklaringen kan derfor være, at hvis det bliver lidt vanskeligere at købe for de helt unge, bliver de lidt ældre, før de prøver det. Det handler om rusmiddelkulturen i det hele taget. Men der er selvfølgelig også andre forklaringer som mere faktuel oplysning i skolen«.

Flere prøver hash senere

Ifølge rapporten fra Sundhedsstyrelsen gælder faldet i hashforbrug imidlertid kun de 15-16-årige.

De nyeste tal i rapporten om de 16-24-årige er fra 2013, og her fortsætter stigningen i hashforbruget.

Mens 38 procent af de 16-34-årige havde prøvet at ryge hash i 2010, havde 41,5 procent af dem prøvet i 2013.

Hos Sundhedsstyrelsen er man dog stadig positiv over for de tal, rapporten viser blandt de helt unge:

»Det er mindre godt med den stigning i brugen af hash, vi ser blandt dem over 16 år. Det så vi gerne var anderledes. Men det er vigtigt at holde fast i, at vi ser et meget stort fald fra 2011 til 2015 blandt de 15-16-årige. Det er en positiv tendens, som vi håber og tror vil fortsætte«, siger Kari Grasaasen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden